cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

“L'alternativa a la crisi està més a l'esquerra del PSOE”

El PP ensuma poder i ja es frega les mans. Lluitarem perquè no entri la dreta ni a Palma, ni a Mallorca ni a les Illes”

125672

Aina Comas, candidata d'Esquerra Unida a Palma.

És jove (Palma, 1974), llicenciada en Filosofia per la UIB, coordinadora d'Esquerra Unida de Mallorca i milita al partit des del 1996. Té força, ganes i creu de veres en un projecte alternatiu d'esquerres. Parlam d'Aina Comas, la candidata d'EU a Palma.

Què us diferencia de Grosske?
No tenim diferències ideològiques. El debat dels grosskistes i no-grosskises s'ha expressat més des de fora que des de dins. Som una força política amb un projecte polític col·lectiu que vol representar la ciutadania, els treballadors i les treballadores. No és un projecte de carreres personals.

L'escissió del Bloc us perjudicarà més a vosaltres?
No. Aquests partits han tirat cap a un espai polític més proper al nacionalisme conservador. Ho demostra la incorporació d'Entesa, i aquests posicionaments s'allunyen de nosaltres. EU ha estat sempre disposada a fer pactes progressistes, però si hem de fer feina plegats segur que serà fàcil entendre'ns.

No hi haurà cap problema?
No. Tenim molt clar que a les Balears no volem que entri la dreta, no volem que es repeteixi el que es va fer a Palma durant els 16 anys de PP i farem tot el possible perquè no governi la dreta ni a Palma, ni a Mallorca ni a les Illes. En aquest sentit, tots són aliats.

Amb aquest discurs, el vot útil cap al PSOE per evitar el PP us pot fer mal?
No ho crec. Hem demostrat que podem governar amb el partit socialista, fent la nostra política: una política d'esquerres.

Què en destacaríeu?
En participació ciutadana hem fet un gir. El PP no apostava per un ciutadà crític implicat en el seu barri i en la política municipal. Hem afrontat el desmantellament de Son Banya, una situació que ningú amb 40 anys no s'havia atrevit a fer. Hem desmuntat el negoci de la droga, estam reallotjant famílies que tenien tot el dret a viure en unes condicions dignes. Hem iniciat la rehabilitació de Corea, hem fet feina amb cooperació internacional amb uns paràmetres distints als que manejava el PP, que eren purament assistencialistes.

La corrupció ha estat l'altre lluita que heu abanderat. Us heu sentit sols a Cort?
Hem estat molt bel·ligerants en la corrupció. Defensam la tolerància 0. El codi ètic d'EU de vegades no l'han compartit els nostres socis de govern, però nosaltres pensam que la responsabilitat política s'ha de prendre més enllà de la legal.

Però quedàreu al Govern...
Compartíem amb ERC l'anàlisi, però vàrem creure que havíem de pitjar fins al màxim, fins al darrer moment, perquè els qui havien de partir eren els corruptes i no nosaltres.

Com afrontau les eleccions a Palma...
Estam contents que les enquestes ens donin bons resultats, però més enllà d'això tenim la convicció que anirà bé. La crisi s'està fent a costa dels treballadors... i nosaltres podem donar una sortida més social. La dreta no és la solució ni de bon tros a la crisi. La solució està més a l'esquerra que el PSOE.

Què us fa pensar que EU pujarà?
La nostra línia és la de defensar els drets treballadors, la protecció dels més dèbils i això vol dir prioritzar les polítiques socials a totes les àrees...; una Palma amb més eixos cívics, més transport públic, més carrils bici, més carrils de busos...; crear i innovar programes que fomentin l'ocupació amb col·laboració amb el SOIB... Creim en aquest model de ciutat sotenible, i habitable.

Si tant defensau l'interès comú, per què vareu donar suport amb el PP a finançar amb doblers públics el palau de congressos?
EU mai no hauria encapçalat ni el projecte urbanístic ni la ubicació de l'actual palau, el vàrem heretar. Tanmateix, enteníem que podia ser un element dinamitzador de l'economia i el turisme i, en un moment de crisi com el d'ara, pensàvem que era millor arribar a un divorci pactat amb Barceló. Ara hem recuperat el control de la gestió del palau. Era més responsable renunciar als tribunals que aturar el projecte i degradar més la façana marítima.

Quan vàreu denunciar les pilotades urbanístiques, us descuidàreu de Son Bordoi a posta?
Segur que ens en vàrem descuidar molts més. El PP només d'ensumar el poder ja es frega les mans. Fa pocs dies Isern deia que faria un procés d'expropiació i enderrocaria les cases de Corea. On aniran les famílies a les quals pagarà 60.000 euros per habitatge? Estan presentant projectes, socialment molt reprovables... Amb Son Bordoi pensam que tota la zona verda del Molinar ha de ser una àrea d'esponjament perquè formi part d'aquest model de ciutat amb zones verdes. No volem centres comercials ni les especulacions com a les Fontanelles.

Teniu un discurs amb molta força social, però on situau el compromís amb la llengua?
Apostam per la normalització, pels dinamitzadors, tota la feina que s'ha fet aquest mandat als barris..., com a Son Gotleu. Tot el que sigui abaixar aquest nivell serà negatiu. Torna a espantar el discurs del PP de triar llengua.
Donaríeu suport al PSOE en el tema de la via connectora?
La proposta d'EU és reaccionària. Nosaltres no la volem.

Com interpretau que Palma sigui l'única esperança per a l'esquerra?
Crec que Palma es diferencia del Consell i Govern perquè hem aconseguit fer canvis que els veïns han vist i han pogut tocar amb les mans. Això dóna credibilitat en aquesta aposta per l'esquerra. S'ha vist amb els carrils bici, els serveis socials, la llengua, la memòria històrica, la participació... S'ha vist que es pot fer política tenint en compte el ciutadà.

Convenceu-nos que és la millor candidata per Palma...
És possible un model econòmic que no passi per retallar drets. És possible aplicar polítiques alternatives que protegeixin les persones i els més febles. És possible sortir d'aquest bipartidisme i del pensament únic.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Far Right For Majorca!!!, fa mes de 10 anys

El comunisme és història.

Valoració:38menosmas
Per miquel piris, fa mes de 10 anys

No és cap vot d'esquerres

Valoració:0menosmas
Per Dissidents, fa mes de 10 anys

Desgràciadament la dreta ja ha estat present en les institucions durant aquests darrers quatre anys .

Valoració:-4menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 10 anys

El món demostra que les coses no van com diu aquesta dona.

Valoració:21menosmas
Per miquel, fa mes de 10 anys

Votar IU és un vot inútil per frenar la dreta. No a la dispersió del vot de l'esquerra.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris