cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
19°

La baixada d'imposts del PP farà perdre al Govern 153 milions

Manera calcula que l'erari autonòmic deixarà de rebre 92,3 milions d'euros l'any amb la davallada de l'impost de transmissió de béns immobles anunciada pels populars i 60,6 milions més amb la reducció de l'IVA turístic

125624

El president Antich y el conseller Manera.

Miquel Àngel Canals

La davallada d'imposts concrets anunciada en precampanya pel PP provocarà que l'Administració autonòmica deixi d'ingressar 152,9 milions d'euros cada any, un 7,5% dels ingressos tributaris de la Comunitat. Aquests són els comptes fets pel conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera (PSOE), aplicats a l'exercici 2010, el darrer.

Segons Manera, la proposta del PP d'abaixar el tipus de la transmissió de béns immobles del 7% al 3% per a tothom suposarà que l'Agència Tributària deixi de recaptar 92,3 milions. Ara, el tipus del 3% s'aplica només als col·lectius més desfavorits, com els joves, les famílies nombroses i els discapacitats. A més, el decret llei de mesures tributàries per impulsar l'economia implicà una davallada de tipus a les transmissions d'empreses generadores d'ocupació. Pels socialistes, la proposta del PP eliminaria la progressivitat en l'aplicació d'aquest impost.

Per altra banda, la rebaixa del tipus d'IVA en el sector turístic, des del 8% al 4%, suposaria una minva d'ingressos per a Balears de 60,6 milions d'euros anuals. Aquesta reducció no és competència autonòmica i, per tant, per efectuar la reforma normativa el PP hauria de guanyar les eleccions generals i governar l'Estat.

Només aquestes dues mesures concretes farien caure els ingressos en 152,9 milions. Però és que el candidat del PP a les Illes, José Ramón Bauzá, ha anunciat una davallada d'imposts generalitzada. El passat dia 21, el popular es va comprometre a aplicar una reducció d'imposts, si governa, perquè serà "bona per a les empreses i per als treballadors" i permetrà dinamitzar l'economia, augmentar la circulació monetària i generarà un major consum en la societat. Bauzá no concretà quins tributs es minvarien, però precisà que la davallada d'imposts seria generalitzada per a pime, autònoms i la resta de ciutadans. "Ajudarà absolutament tothom", advertí el candidat al Govern.

Manera considera la proposta "improvisada" i "poc rigorosa", perquè no contribuiria a reactivar l'economia, sinó que obligaria l'Administració autonòmica a retallar de manera dràstica la despesa en àrees estratègiques com educació, sanitat o serveis socials. En tot cas, creu que el PP hauria d'explicar com s'ho farà perquè la caiguda d'ingressos no provoqui una forta retallada de la despesa pública ja que, segons ell, cap teoria de política econòmica no avala que una rebaixa impositiva repercuteixi de tal manera sobre el consum que compensi la davallada d'ingressos. A més, recordà que això ja ho aplicà Ronald Reagan als EUA i Margaret Thatcher a la Gran Bretanya en els anys vuitanta i provocaren un fort augment del dèficit.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 10 anys

Per veure els atacs d'en Bauzá a sa llengua, n'hi ha prou en sentir-lo xerrar.

Valoració:0menosmas
Per jbm, fa mes de 10 anys

Qui ataca sa llengua de Mallorca és en Bauzà del PP, que vol que es foraster continui sent obligatori i es mallorquí deixi de ser-ho. A més, si vols veure lo que fan a València es del PP mira s'enllaç de youtube que vé a continuació

http://www.youtube.com/watch?v=iWfo8qeW_xE&feature=share

Valoració:3menosmas
Per Bartomeu, fa mes de 10 anys

Som socialista i progressista però davant els atacs sistemàtics a sa llengua de mallorca per part dels grups d'esquerra, volguent imposar el barceloní a tota costa, se me'n fot que perdi l'esquerra, a voure si canvia qualque cosa en relació amb aquest tema.

Valoració:-2menosmas
Per jbm, fa mes de 10 anys

Supòs que és que deu tenir molts de pots de colacao amagats per poder pagar sa diferència.

Valoració:-10menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys

Hi ha gent que pareix que ha nat l'any 2010 i no té referències sobre fa deu anys (any 2000).
Els 152 milions de euros només són uns 150 euros per cap, però hauria de säbre que en deu anys cada balear ha perdut més 5500 euros, o sigui que cobra 5500 manco que fa deu anys, i encara a això se li ha de afegir el augment del cost de vida i la pujada de impostos.

Valoració:2menosmas
Per Crític, fa mes de 10 anys

Si al manco es tanca IB3, IB RES millor dit, la tracalada de doblers en Es Baluart, Can Prunera, Acas i altres herbes s'haura fet una bona obra al Poble al qual xuclen doblers per a mantenir empreses de dubtós interés social. El problema serà que no hi haurà valor per a fer-ho i passarà com al Principat: Més llistes d'espera, menys mestres...Quina vergonya! Sobren doblers falta valor i capacitat de gestió.

Valoració:14menosmas
Per Foraviler, fa mes de 10 anys

I amb 153 milions manco el sr. Bauzà podrà garantir als pares la lliure elecció de centre per als seus fills, reduïr les llistes d'espera, reformar la Platja de Palma, donar incentius als emprenedors (ex-autònoms, no se per què ara no els segueixen diguent autònoms)...

A veure senyors, els doblers públics, al marge dels tòpics, serveixen exclusivament per proporcionar serveis públics i millorar les infraestructures, independentment del nivell de renta que tingui cada un. Pensau-ho bé abans de prendre una decisió equivocada. En aquestes eleccions ens juguem l'estat del benestar, i amb la gran quantitat de mileuristes que hi ha (xifra que a sobre va en augment) tenim molt a perdre

Valoració:6menosmas
Per MÉS IMPOSTS, MENYS EFICIÈNCIA, fa mes de 10 anys

Oh, quina llàstima, si no s'incrementen els imposts n'Aineta Calvo no pot fer la seva fantàstica remodelació de la pàgina web de l'Ajuntament de Palma per la petita xifra de 401,200 euros... Quin patiment! Quina ansietat!

Valoració:26menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys

En Manera diu que lo que recapta 2038.66 milions de euros no li basta, i creu que si se fes com el PP proposa recaptaria 1885.76 milions de euros encara el passaria pitjor. Hi ha gent que cobra 1885 euros per mes que està millor que altra gent que guanya 2038 euros per mes.

Valoració:8menosmas
Per Bernat, fa mes de 10 anys

Que arriba el coco, que arriba el coco! Vatuadell sagrat, més hem perdut per la gestió del Govern socialista i pareix que per 153 milions ens morirem. Idó, els 240 milions que mai arriben de Madrid, on putes són? Per favor, una mica de serietat. ---- NO M'AGRADA EL PP NI EL PSOE, PERÒ LES COSES COM SON ----

Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris