algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Aquestes eleccions costaran 2,6 milions manco que el 2007

Fa quatre anys el Govern del PP es va gastar 3,9 milions d'euros en els comicis. Enguany es preveu fer-los per 1,3

Les eleccions municipals, insulars i autonòmiques del 22 de maig costaran 1,3 milions d'euros, segons preveu el Govern, mentre que el 2007 l'Executiu de Jaume Matas se n'hi gastà 3,9. El responsable de preparar els comicis, el director general de Relacions Institucionals, Santiago Florit, va explicar ahir que l'estalvi de 2,6 milions es deu, en bona part, al fet que tasques que abans es contractaven a empreses externes ara les du a terme el Govern. També hi ha hagut canvis en la manera de processar les dades de l'escrutini que n'han abaratit el cost i, a més, enguany no es podrà fer la campanya institucional per combatre l'abstenció, que hauria costat 250.000 euros.

Florit va presentar ahir la campanya informativa, que consta d'anuncis que expliquen com s'ha de votar i tots els detalls tècnics que ha de saber cada ciutadà. Són dos anuncis diferents que s'emetran a les televisions i ràdios públiques. Aquesta campanya costa 26.373 euros. La que enguany no es realitzarà és la de foment de la participació, perquè la nova Llei només en permet d'informatives i considera que l'Administració no pot intentar influenciar els electors en contra de l'abstenció, que és una opció electoral més. Florit ho va explicar, però s'hi va mostrar en desacord. A més, va dir que quan es va canviar la llei electoral ja era molt tard -finals de gener- i ja havien adjudicat una part de la campanya, encara que no havien tancat el contracte.

El 2007, totes dues campanyes van costar, en total, 1.235.000 euros. Enguany, la de foment del vot s'havia pressupostada per 250.000 euros i, encara que no es desenvoluparà, queda molt lluny del cost del 2007.
L'empresa encarregada de processar l'escrutini és la multinacional Indra -que també és un gran contractista de tecnologia militar-. Enguany, des del Centre de Recollida d'Informació, s'enviaran les dades a Madrid, on es processaran en servidors del Ministeri de l'Interior i es tornaran a Balears, on es difondran. El 2007 es van processar a Balears mateix i això en va encarir el cost, perquè calien uns servidors especials. Així mateix, s'ha estalviat amb les PDA, els aparells que enviaran els resultats des de les taules. En total, amb la recollida d'informació es gastaran 459.269 euros en lloc dels prop de 2,2 milions del 2007. També s'ha pogut estalviar en altres apartats, com en l'assessorament. Segons Florit, el Govern ha assumit més feines que no ho va fer el de Matas.

Florit va destacar la gran quantitat de paperetes de vot que s'han hagut d'imprimir, 25 milions -les impremtes fins i tot han tingut problemes per aconseguir prou paper- perquè enguany s'hi presenten 43 candidatures, 19 més que no fa quatre anys. En total, hi haurà 1.136 meses electorals i un representant de l'Administració per cada una, fet que ha de permetre més agilitat en la transmissió de l'escrutini.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris