nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

El PP intenta vetar, sense èxit, els ajuts a la cultura en el darrer ple del Consell

S'oposa a 35 convenis amb entitats per valor d'un milió d'euros, però UM i l'esquerra ho aproven. Els populars condicionen part de la despesa i bloquegen el reglament per declarar festes d'interès

52312

Els membres de la corporació insular, amb la presidenta Armengol al capdavant.

J.Torres

El darrer ple ordinari del Consell abans d'eleccions retratà allò que ha passat durant part del mandat: que el Govern insular està en minoria. L'oposició (PP i UM), amb més vots que el Govern (PSOE i Bloc), decidí quines partides de despesa s'aprovaven i quines no. N'aturà sis per valor de més de mig milió. El PP intentà vetar, sense èxit, subvencions per un milió d'euros al món cultural. UM ho impedí votant-hi a favor. En total, s'aprovaren 5,5 milions de despesa en diverses àrees.

Aquestes votacions, que l'equip de govern es veu obligat a superar per tenir el pressupost prorrogat, marcaren bona part del ple. Els populars, amb el vot o l'abstenció d'UM, tomaren ajuts al Consell de Joventut, a Músics per la Llengua, a promoció turística o partides per a l'Institut de l'Esport Hípic. També rebutjaren, tot i que no aconseguiren tomar, tots els convenis anuals del Consell (33 en total) amb entitats culturals com l'OCB, el gremi de llibreters, l'associació de galeristes, de teatres, de bandes de música, etcètera. En total era un milió d'euros, que s'aprovà gràcies a la resta. Això provocà un empat (UM només té dos dels tres consellers que li toquen), que dirimí la presidenta. El PP al·legà informes desfavorables per oposar-s'hi, tot i que el conseller de Cultura, Joan Font, els advertí que si no s'aprovava es "condemnava" el món de la cultura.

El PP, en canvi, si que permeté ajuts per a l'Observatori de Costitx, l'Spain Convention Bureaum o 4,2 milions per a inversions. En l'àmbit cultural, els populars també impediren que es discutís el reglament que regula la declaració de Festes d'Interès, demanada per alguns municipis i que hauria permès protegir llegats com el dels cossiers. En canvi, s'aprovaren sis declaracions de Bé d'Interès Cultural (cala dels Camps, a Artà; el talaiot del Castellot Vell, a Vilafranca; el Caparó, a Vilafranca; el turó d'en Boleto, a Vilafranca; i Mandia Vell, a Manacor) i la delimitació d'un monument prehistòric (el talaiot de Son Pou Vell-la cova dels Lladres, a Vilafranca).

L'oposició del PP també obligà l'equip de govern a deixar sobre la taula els plans d'ordenació i protecció de la Ruta de Pedra en Sec i de la ruta Artà-Lluc. Els populars advertiren que els plans no tenien en compte els propietaris de finques, pagesos ni ramaders i que eren contradictoris amb lleis vigents. La titular de Medi Ambient, Marilena Tugores, optà per dur els plans al proper ple per no frustrar cinc anys de tramitació.

L'oposició retreu els incompliments del Pacte i el PSOE treu pit de la gestió

El PP, a l'oposició, aconseguí el suport d'UM per aprovar una iniciativa crítica amb l'equip de govern (PSOE-Bloc), on es recorden incompliments dels acords de ple. Entre els 20 detectats, la popular Antònia Perelló destacà la promesa de consensuar amb els afectats la via connectora. Acusà l'equip de govern de "sectarisme" i d'arribar a acords just amb alguns veïns, "però això els ha rebotat" i el projecte ha acabat "abandonat i aparcat definitivament".

El conseller de Presidència, Cosme Bonet (PSOE), li contestà que el projecte de la via contectora "no està abandonat", que el Consell té un acord amb els veïns de Son Sardina i que dialoga amb la resta d'afectats.
Si Perelló va retreure els incompliments, Bonet defensà que "l'equip de govern pot presumir d'una gestió coherent". "El nostre patrimoni és la coherència", recalcà. Ambdós s'acusaren d'electoralisme.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per rafa, fa mes de 10 anys

¿porque lo llaman cultura cuando quieren decir pancatalanismo?

Valoració:-3menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys

clar, el pp deu pensar que tot el que s'estalviaria en cultura, ho podrien dedicar a plantar toros per tota mallorca, un a cada 3 o 4 km de distancia. Segons ells la cultura mallorquina i balear es "la fiesta nacional", res de cossiers ni "mariconadas de estas", per favor, que "españa tiene cojones"; de fet, i tornant als cossiers, potser els defineixen com a "cultura pancatalanista", anau a saber.

Valoració:0menosmas
Per xaume, fa mes de 10 anys

Volen guardar els doblers per subvencionar la "feria de abril"........

Valoració:1menosmas
Per Serà de veure, fa mes de 10 anys

Perventura ho volen fer tot ells, per estalviar. En Fageda és el pintor.
Qui ballarà i tocarà les xeremies? Sobre teatre i actors estan més que proveïts.

Valoració:6menosmas
Per Sebastià, fa mes de 10 anys

Està més clar que aigua, el pp està en contra de la cultura d'aquesta terra.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris