algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

El 64% dels qui demanen l'ajut d'emergència ho fan per primer pic

Són famílies en risc de caure en la pobresa perquè han perdut la feina i els ingressos. El reclamen 1.625 llars, dues de cada tres no usaren mai els serveis socials abans de la crisi

123764

La consellera d'Afers Social, Fina Santiago(al centre), en una visita a una associació que reparteix menjar.

PERE BOTA

La crisi afecta les classes mitjanes, les famílies que mai abans no havien tingut problemes econòmics. Així ho posen de manifest les peticions d'ajuts d'emergència que reben els ajuntaments i que tramita la Conselleria d'Afers Socials. Dues de cada tres llars (un 64%) que reclamaren aquesta subvenció durant l'any 2010 no havien acudit mai als Serveis Socials abans de la recessió econòmica. Els ajuts d'emergència foren instaurats per l'actual Govern a final de 2008 no per a famílies ni persones en situació d'exclusió social, que tenen altres línies de suport, sinó per evitar que la crisi deixàs en situació de marginació famílies que fins aquell moment vivien sense problemes econòmics.

L'ajuda, que no pot superar els 3.000 euros anuals per família, el reben aquells que s'han quedat sense feina o que han patit una reducció d'ingressos que els situen en en un estat de perill. L'objectiu és cobrir despeses d'alimentació, allotjament -evitar desnonaments, per exemple- i altres de generals, com ara les del llum, gas i aigua, les de roba i les de transport. Des de la seva instauració, el Govern hi ha destinat tres milions d'euros. Segons les darreres dades, l'any 2010 sol·licitaren aquestes aportacions 1.625 famílies, una xifra lleugerament inferior a la de 2009 (1.752). Si el 2009 reberen l'ajut 1.182 llars, l'any passat ho feren 748.

La majoria de peticionaris (més d'un 60%) són dones. Però si l'any 2009 el 51% dels sol·licitants no tenien expedient obert a Serveis Socials, l'any passat eren un 64% els qui havien de recórrer per primer pic en la vida a aquests serveis. La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, entén que la reducció de sol·licituds no s'explica tant per una afectació menor de la crisi, sinó perquè s'hauria millorat la selecció de les famílies receptores de l'ajut. Admet, això sí, que durant el 2011 la cosa millora. Ara bé, Santiago destaca sobretot que el 64% dels qui reben l'ajuda no tingui un expedient obert als Serveis Socials. Això significa que la crisi no afecta només els qui ja es trobaven en una situació de vulnerabilitat, sinó també els qui no tenien problemes: gent que ha perdut la feina o que ha vist que es reduïen els seus ingressos i ara té dificultats per arribar a final de mes, fer front a una hipoteca o afrontar necessitats bàsiques.

Segons la consellera, la dada justifica la iniciativa, un ajut per evitar que noves famílies caiguessin en situació de pobresa. En total, l'any 2010 es concediren 1.889 ajudes d'emergència (l'any anterior foren 2.398), la majoria per cobrir necessitats d'alimentació (943). La resta foren per a despeses generals (593) i allotjament (353). El motiu al·legat per reclamar l'aportació era, en un 71% dels casos, la pèrdua del lloc de treball. La resta ho feia per reducció d'ingressos.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per vicenç, fa mes de 10 anys

no sé si m'equivoc, pero resulta xocant que, en aquesta fotografía, sa persona a qui
li pagan per fer sa feina, na Fina y acompanyants, surten a primer planol, xuclant cámara i com "staring" i sa persona que dona ses seves horas desinteresadament
per ajudar ni se le veu,

Valoració:2menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 10 anys

Vos imaginau la quantitat d'ajudes socials que es podrien donar amb els mès de 100 milions d'euros que ens robaren?.Per cert,ahir al Parc de la Mar en Joserra convidava a cervesses a 4 moixos que el seguien.Encara van de sobrats.El que no entenc es com sa gent no va anar a escridassar-lo.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris