lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

L'esquerra balear es fragmenta

A set mesos d'eleccions es plantegen fins a cinc candidatures on just n'hi havia dues: la del PSOE i la del Bloc. A banda dels socialistes, el PSM anirà amb Iniciativa Verds, i EU, Esquerra i Entesa es poden presentar sols

45448

Lladó, Llauger, Grosske i Barceló, al 2007.

P. BOA

A set mesos de les eleccions, la fragmentació de l'esquerra a les Illes dibuixa un escenari a Mallorca amb cinc possibles candidatures d'esquerres per a les autonòmiques de maig. Si res no canvia, hi haurà cinc llistes en un espai on al 2007 només n'hi havia dues: la del PSOE i la del Bloc. A Eivissa i Menorca, els progressistes tampoc no escapen d'aquest procés. A Mallorca, la raó principal de la fragmentació de l'esquerra és la desaparició del Bloc -integrat pel PSM, Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra Republicana-, la divisió d'Esquerra Unida i la possibilitat que Entesa, que fa tres anys i mig no s'hi presentà, ho faci ara.

El PSM dóna per tancada la seva coalició autonòmica i insular amb Iniciativa d'esquerres -un dels dos partits sorgits d'Esquerra Unida- i amb Els Verds. Aquestes dues formacions, Iniciativa i Els Verds, inicien dissabte amb una assemblea programàtica el procés de fusió en una única força, que es pot acabar dient Esquerra Verda o Iniciativa-Verds i que s'unirà en coalició amb el PSM a Mallorca. Els candidats de l'aliança seran, al Parlament, el secretari general del PSM, Biel Barceló, i al Consell, l'exbatle de Petra Joan Font (PSM).

El PSM, per tant, es converteix en l'únic partit nacionalista de la coalició que lidera. Aquesta aliança es presenta com l'hereva del Bloc, una marca que desapareix i que incloïa més integrants. Esquerra Alternativa i Verda-Esquerra Unida és l'altra formació sorgida de l'escissió d'Esquerra Unida. Si Iniciativa s'ha quedat la majoria de quadres i de càrrecs -Fina Santiago, Miquel Rosselló i David Abril, entre altres-, aquests s'han quedat la marca Esquerra Unida, que es pot beneficiar d'un desgast del PSOE en l'àmbit estatal. Les seves cares conegudes són Eberhard Grosske i Manolo Cámara. Tot i les veus que defensen una reconciliació entre excompanys de partit, allò cert és que el PSM no va d'ells i que EU ja ha assumit l'opció de presentar-se en solitari i aprofitar un suposat vent favorable en l'àmbit estatal.

A Palma, però, les portes d'una coalició d'esquerres no estan tancades del tot. Malgrat que EU encara no ha triat candidats, s'apunta la possibilitat que la periodista Marisol Ramírez encapçali alguna candidatura, i es dóna per fet que Grosske no es tornarà a presentar. L'altre integrant del Bloc que no repetirà és Esquerra Republicana. El PSM no els ha volgut en la coalició, perquè considera que han estat deslleials dins el Bloc. Esquerra ja assumeix que es presentarà en solitari. De fet, ja ha triat Joan Lladó i Cathy Sweeney com a candidats al Parlament i al Consell per Mallorca.

Entesa per Mallorca, formació creada ara fa quatre anys per escindits del PSM, encara no ha decidit si es presentarà a les autonòmiques ni com. Dissabte farà el seu congrés. El partit que presideix Biel Huguet optà l'any 2007 per concórrer només a comicis municipals. Si ara es presentàs, el seu candidat seria l'exbatle de Vilafranca Jaume Sansó. Si res no canvia, per tant, l'esquerra podria oferir fins a cinc propostes electorals: PSOE, PSM-Iniciativa-Verds, Esquerra Unida, Esquerra Republicana i Entesa. Aquesta fragmentació, que també es pot repetir a les altres illes, i el fet que calguin un 5% dels vots per obtenir representació parlamentària poden afavorir el bipartidisme i l'obtenció de majories absolutes que, ara per ara, només el PPsembla en disposició d'assolir.

Eivissa pel Canvi es desfà i PSM i Els Verds rompen a Menorca

A Eivissa, la coalició entre la plataforma Eivissa pel Canvi (ExC) i el PSOE fou clau perquè els progressistes guanyassin al 2007. Ara, les relacions entre el PSOE i ExC no passen pel millor moment, sobretot després que els primers hagin decidit retirar el Pla Territorial que havien impulsat els segons, la qual cosa farà que es visualitzi la discrepància en una votació al Consell. Però, a més, dins Eivissa pel Canvi, les coses encara estan pitjor. Dos dels tres partits que integraven la plataforma, Esquerra Republicana i ENE (el PSM d'Eivissa) l'han abandonat i ara just queda Esquerra Unida i independents. La unió de l'esquerra amb vista al 2011 està enlaire a l'illa.
A Menorca, el PSM i Els Verds han anunciat que no reeditaran la coalició i, per tant, l'esquerra oferirà quatre opcions: PSOE, PSM, Els Verds i EU.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Tomeu, fa mes de 9 anys
El PSM va tan inflat, que no passarà per la porta i quedarà defora.
Els d'Iniciativa-Verds ho veuen però no volen molestar als inflats.
ERC segueix visquent dins la seva bimbolla.
EU creu que encara és a principis del segle XX a punt de la revolució.
Entesa cerca ubicació i no l'acava de trobar.
Tant patètic que a un li entren ganes de canviar de Pais.
On queda el seny i la feina de Pais ?
Esperem que la trobin aviat. Si no, podem aplegar.
Valoració:-3menosmas
Per Pere Antoni, fa mes de 9 anys
Meiam si els partits d'esquerres encara seran més ases que el PP...
Valoració:1menosmas
Per Cap ni un em satisfà.La solució:l'abstenció, fa mes de 9 anys
Som independent d'esquerres, dels d'abans i mirau que tendré partits per triar, però ni junts, ni separats cap ni un em satisfà perquè tots són liberals, i junts o separats tots m'han fotut socialment i ecològicament.
Valoració:1menosmas
Per Independents, fa mes de 9 anys
El comentari de'n Pere és molt il·lustratiu del que pot passar dia 23 de maig. Llavors ho lamentarem: basta ja de tacticismes partidistes. La minoria nacionalista no pot estar fragmentada si vol tenir veu al parlament i, sobretor, evitar els ultras del PP-ara sense complexos-. Si els dirigents de les diferentes forces nacionalistes no saben com deixar de banda els personalismes no es mereixen representar a ningú.
Valoració:0menosmas
Per Per una veu pròpia, fa mes de 9 anys
Companys i companyes

Hem de fer pinya per evitar la fragmentació!.

Això només beneficia al PP

http://www.perunaveupropia.cat/
Valoració:-1menosmas
Per Pere, fa mes de 9 anys
Esquerra fragmentada= majoria absoluta del PP. Ja ho vaig dir, si no es deixen enrere personalismes, egoismes, divismes i pardalades vàries votaré el PSOE i me sap molt greu, però preferesc el vot útil votant als socialistes que veure governar el PP quatre anys. Si en Joserra, Delgado i companyia arriben al poder adéu a tot el que s'ha aconseguit en aquestes illes en els darrers anys.
Valoració:-4menosmas
Per tauró, fa mes de 9 anys
Si l'esquerra no forma un front comú és per un motiu molt senzill: perquè els múltiples partits s'estimen més ser cap de lluç de coa de tauró.
Valoració:4menosmas
Per rabosa, fa mes de 9 anys
Seguiu així, amb pas ferm, sempre endavant fins a la derrota final.
Valoració:12menosmas
Per Gilazaña., fa mes de 9 anys
Si les dretes formaren la CEDA els anys 30s., i les esquerres el FRENTE POPULAR, perque ara, enfront del PP no és forma un FRONT d'ESQUERRES UNIDES. El FEU, per exemple.
Valoració:2menosmas
Per Xavier, fa mes de 9 anys
Només pensen en els diners i en la cadireta del Parlament.
El poble agonitza i ells barallant-se per quatre cèntims!

TOTS PLEGATS PER A DEFENSAR ELS INTERESSOS DE LES BALEARS I LES PITIÚSES!
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris