algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

La Guàrdia Civil investiga com pot viure ara Matas

L'expresident fa front cada mes als interessos pel crèdit pont de tres milions d'euros de fiança i la hipoteca de can Sales Menor. A més a més, ha de pagar el lloguer del pis de luxe a Madrid

128786

Jaume Matas camina pel centre de Madrid a meitat del mes de març poc abans que anàs a declarar als jutjats de Palma.

Miquel Àngel Canals

Fonts pròximes a la Guàrdia Civil indicaren ahir que Jaume Matas està sent objecte d'una investigació policial per saber com pot fer front a les despeses actuals, que se suposa que són molt elevades. La investigació estaria centrada sobretot a Madrid, on viu actualment l'expresident.

La Guàrdia Civil cercaria esbrinar d'on surten els doblers que permeten a Matas viure el dia a dia, tenint en compte que les seves despeses són en aquests moments molt superiors als ingressos coneguts.

L'obligació més important, sens dubte, és fer front als interessos del crèdit de tres milions d'euros que li va concedir el Banco de Valencia per a la fiança. S'ignora si els paga cada mes o en un altre termini, però si fem comptes que el tipus és a d'un 5%, la xifra de retorn ascendeix a 12.500 euros mensuals. També s'hi ha de sumar la hipoteca de la planta noble de can Sales Menor (que es pot calcular en 3.000 euros mensuals més, aproximadament); i el lloguer del pis al barri de Salamanca de Madrid, que ascendeix a més de 2.000 euros. És a dir, que Matas necessitaria cada més uns 17.000 euros just per cobrir despeses immediates. A banda, hi ha el seu dia a dia i els estudis universitaris dels tres fills.

Cal recordar que Matas hagué de renunciar a la seva feina per no poder tornar a Nova York com a assessor en temes de medi ambient per a la consultora Pricewaterhouse. També se sap que la seva dona, Maite Areal, tampoc no treballa. L'expresident, però, sí cobra el lloguer de l'antic local familiar del carrer de Sant Miquel, tot i que aquest en principi hauria de ser per a la mare de l'expresident.

La Guàrdia Civil manté les perquisicions per esbrinar d'on treu Matas els doblers per afrontar tantes despeses. De fet, la fiança de tres milions d'euros ja va constituir en si un repte per aconseguir-la. Finalment, el Banco de Valencia li prestà els doblers.

El sistema judicial espanyol funciona diferent del dels EUA, on Matas sí que hauria de justificar els ingresos. En canvi, aquí no ha d'explicar com ha cobert la fiança ni com paga els interessos. És el que es coneix com a inversió de la prova: només dient que un amic li ha deixat els doblers, Matas quedaria tan ample.

Informació als EUA

D'altra banda, l'empresa Crestline Barceló encara no ha notificat als jutjats ni als investigadors la informació requerida sobre Matas. Fonts del grup Barceló a Palma explicaren ahir a dBalears que no tenen constància de la petició policíaca a la seva filial estrangera. Quan l'expresident abandonà la política partí als EUA per fer feina en el grup hoteler mallorquí.

El misser de Matas, Rafael Perera, entregà dimecres un document al jutjat en què l'expresident diu que només ha tingut tres comptes corrents als EUA i que no n'hi ha d'altre a cap país que no sigui Espanya, ni d'ell ni de la dona. Els comptes són: un a Washintong -que cancel·là-, un a Nova York i un darrer, a Miami, a la seu de Bancaja.

La col·laboració policial amb la Interpol, el Departament del Tresor americà i l'FBI encara no ha donat novetats rellevants per a la investigació. És un procés que pot durar temps. Un dels punts importants d'aquesta investigació és la societat Aremas, que Matas creà en arribar als EUA. Se sospita que podria haver-hi comptes corrents que donarien pistes sobre el veritable patrimoni del matrimoni Matas.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Mira que perdre el temps amb en Matas, en Bono, etc.
Primer haurien de resoldre que pagassin imposts els 12800 milions de euros del mercat negre de Balears, que serien uns 4000 milions euros.
Una manera de esfondrar el mercat negre a Balears seria treure els 170.000 treballadors extra-comunitaris de Balears i pagar-lis durant tres anys uns 3 euros per dia an el seu país de origen.

Ès més preocupant que no se pugui pagar l'aire condicionat, haver de suportar els ciclistes extra-comunitaris que circulen damunt la vorera, la degradació de la qualitat de vida, etc.
Valoració:2menosmas
Per maria, fa mes de 10 anys
aquest mateix diari dona una pista,es un dels 20 illencs que te diner negre a Suïssa.
Valoració:21menosmas
Per Guillem, fa mes de 10 anys
Aquesta és la prova més evident que té doblers negres en grans quantitats.
Valoració:19menosmas
Per Josetxo, fa mes de 10 anys
És molt fàcil: aquest personatge ha robat des de que era a la política. Els doblers son en qualque paradís fiscal o a nom de més persones. Un fiasco de polític i de persona que no em mereix cap pena!
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris