algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

“Les dones nouvingudes ara també ja tenen menys fills”

Les dades fetes públiques dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre la demografia de les Balears el 2009 corroboren el que Pere Salvà (Sant Jordi, 1950) ja havia projectat. Aquest catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de les Illes Balears (UIB) ens dóna les claus per entendre, per exemple, per què un de cada tres naixements és d'una mare estrangera.

A què és degut que la natalitat baixi un 5,1 per cent?
La pujada constant de nounats des del 1997 finalment ha aturat. Les projeccions que havia fet sobre aquest fenomen s'han confirmat, fins i tot una mica abans de l'esperat a conseqüència de la crisi. L'increment de naixements tenia una data de caducitat, ja que la generació del Baby Boom ja ha tingut els fills que havia de tenir. Les dones nascudes fins al 1974 ja deixen de tenir fills ila generació femenina que ve darrere és menys nombrosa.

Un de cada tres naixements és de mare estrangera, un 33 per cent. La immigració també ha jugat un paper important en el moviment de població?
A partir de l'any 1997, la forta onada d'immigrants que van arribar a les Balears eren joves d'entre 25 a 35 anys. Aquest moment de màxima fertilitat, unit a la reunificació familiar, va propiciar els naixements.

Som la tercera comunitat autònoma on més aportació al creixement de la població han fet els nouvinguts. Quina explicació té?
Actualment, a les Illes, 1 de cada 4 persones de l'Arxipèlag ha nascut fora i és que tenim un 22% de persones amb nacionalitat estrangera. I això també fa que els matrimonis mixtos (estranger i estatal) siguin de més d'un 35%. Tot és una cadena. I és que les dones nouvingudes, tot i la seva aportació, tenen menys fills i s'han conscienciat sobre l'ús de mètodes anticonceptius.

Parlant de matrimonis. Aquest és un dels pocs ítems que curiosament ha pujat, tot i la crisi. A què és degut?
L'INE computa les noces civils i està clar que aquestes amb relació a les eclesiàstiques han pujat un 1,2% i això les ha beneficiades. A més a més, crec que, atès l'alt nivell d'unions mixtes, podria ser que molts vegin en el matrimoni una via ràpida per poder legalitzar la seva situació. I no estic parlant d'enllaços de conveniència.

També ha pujat el nombre de morts, un 1,17%. És normal?
Cal tenir en compte que la població total s'ha incrementat amb relació al 2008 i, així mateix, cada cop hi ha més gent major de 65 anys. Per tant, tendirà a haver-hi més població i cada cop més centrada a les franges d'edat més altes.

Balears se situa en un saldo vegetatiu -la diferència entre el nombre de naixements i defuncions- negatiu, un 20% per sota, amb relació al 2008.
És la conseqüència dels indicadors que hem comentat abans. Menys naixements i més morts, i això em recorda a una tendència que es va registrar el 2003.

Quina tendència demogràfica pronosticau a les Illes Balears?
Si miram a l'horitzó del 2016, el ritme de naixements està clar que no serà el de principi del segle XXI. Però tenim un potencial de joves de més de 20 anys interessant. Pel que fa a l'arribada d'immigrants, ho continuaran fent per la demanda de mà d'obra que hi ha per a ells.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Prou, fa mes de 10 anys
Demanda de mà d'obra ara , en plena crisi?
Serà en l'economia submergida i aquesta competència il·legal ha de ser erradicada amb l'increment de les inspeccions. No podem acceptar que persones nouvingudes s'esclavitzin o s'adaptin a feines de semiesclavatge perquè van contra els salaris existents i els drets de tota la ciutadania.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris