muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Un de cada tres naixements és d'una mare estrangera

Tot i que els immigrants representen un 21% de la població són, sens dubte, el perfil social més actiu a l'hora de tenir fills. El 2009, un terç dels nounats tenia mare estrangera. És així que la natalitat a les Illes se situa per damunt la mitjana, encara que ha caigut un 5,1% en el darrer any

La natalitat a les Illes Balears, contràriament al fenomen del retrocés global, no té mal futur. Segons les dades que publicà ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'any passat nasqueren quasi 11.994 persones a l'Arxipèlag. La dada té dos vessants: per una banda, representa una caiguda de la natalitat del 5,1% respecte del 2008 (12.639 naixements) i, per l'altra, indica que un de cada tres nounats és de mare estrangera. Com que l'arribada de gent de fora a les Illes no davalla, es podria preveure que la natalitat no caurà bruscament els propers anys.

En tot cas, els naixements del 2009 representen una taxa de natalitat bruta de l'11,6%. La mitjana balear se situa, molt significativament, per damunt l'estatal (10,7%). De fet, l'Arxipèlag tan sols és superat per la regió de Múrcia (12,8%), Madrid (12%), Catalunya (11,7%) i Andalusia (11,6%).

La clau d'aquesta alta natalitat a les Illes són les persones immigrades. No debades, Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera tenen la ràtio més elevada d'estrangers arrelats a la seva societat: el 21%. Per tant, són les persones que responen a aquest perfil les que potencien els naixements.

Així mateix, aquests generen un lleuger augment poblacional, ja que el nombre de defuncions és menor al de nadons. L'any 2009 moriren 8.017 residents a les Illes, 732 dels quals eren immigrants (9,1%). El baix nombre de morts possibilita un creixement vegetatiu de 3.997 persones.

Les estadístiques de l'INE constaten, a més a més, la secularització de la societat illenca. I és que la xifra de matrimonis per l'Església catòlica davalla. L'any 2009, de fet, tan sols es casaren per la tradició catòlica i romana 1.356 parelles.

Bodes civils
Les noces per la via civil, en canvi, atragueren més del doble de parelles que les eclesiàstiques. Fins a 2.974 matrimonis es formaren per la Justícia ordinària. A més, 26 parelles més contragueren matrimoni amb cerimònies religioses, però pertanyents a altres confessions.

Un altre punt interessant són els casaments entre persones del mateix sexe. Després que el Govern central aprovàs per Llei dels matrimonis homosexuals, el 2006, el nombre de parelles que es casen augmenta. L'any passat foren 142 unions (96 entre dos homes i 46 entre dues dones).

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per La perspectiva dels mallorquins és emigrar, fa mes de 10 anys
Tanmateix no creixerà la feina a Balears al menys en 10 anys i això ha de fer, com es veu ja, amb menys alumnes enguany, que molts, mallorquins i nouvinguts tornin a emigrar a altres indrets. La crisi significa un canvi radical de la tendència que fins ara ha incrementat la població: el sector de la construcció s'ha mantingut pels ajuts públics que ara s'acaben i a l'hoteleria el camí és de reducció de places i de llocs de feina. De l'agricultura iu de la indústria ja no cal ni parlar.ne.
Valoració:3menosmas
Per forastera, fa mes de 10 anys
Es dòna tot el pes de la integració de la inmigració a si se xerra o no el català i aquest no és, ni de bon tros, el principal problema.N'hi ha d'altres, de caire cultural i religiòs que fan la convivència conflictiva, i fa pujar la taxa de natalitat. I sí a més rebren molt més ajuts i suport que la població mallorquina o espanyola en general, tenim una descompensació molt injusta per a el nadiu. Com no van a tenir fills si tenen preferència per elegir escola, guarderia i tota mena de suport? Amem si ara que ja no hi ha xeque- bebe s'atura el fenomen
Valoració:6menosmas
Per S.O.S, fa mes de 10 anys
Axmf, no et negaré que tens raó diguent que els illencs balears som uns renegats, venuts. Si, sovint m'ha fet vergonya sentir certs comentaris de certs mallorquins bossots. Però tampoc s'ha d'oblidar que tot i no tenir uns sentiments nacionals propis, els balears hem conservat la nostra cultura i llengua fins a dia d'avui, superant persecucions i prohibicions linguístiques i culturals. Però el que no van poder fer el Decret de Nova Planta i el règim franquista, ho aconseguirà el sistema democràtic del govern espanyol. Tothom sap perfectament que ocupant massivament una illa, els seus nadius queden silenciats, aufegats. I això ens passa a nosaltres. Som un poble tou, delicat, i ara hi hem de sumar una massiva arribada d'estrangers, la majoria dels quals ni poden NI VOLEN integrar-se dins la societat mallorquina. Per lo tant, evidentment dic, Prou immigració!
Valoració:8menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
La major part del biotipus dels emigrants no se adapta a Mallorca, o a la part nord del mediterrani.

Suposem un emigrant del tercer món que se incorporà a viure a Mallorca, l'any 1850, actualment els seus descendents podrien estar a la sexta o sèptima generació vivint a Mallorca, però lo més segur ès que no se trobaria cap descendent de tal individu, ja haurien desaparegut a la tercera, quarta o quinta generació sense deixar descendència a Mallorca, o haurien emigrant fa temps.

Lo que vull dir, ès que dins 200 anys a Mallorca no hi haurà gaire descendents dels emigrants que arriben, no hauran pogut resistir a la adaptació a Mallorca, se hauran extingits o hauran emigrat.

Lo que està passant ara ès que mantenim els emigrants.


Valoració:6menosmas
Per axmf, fa mes de 10 anys
Benvolgut SOS , és clar que els nouvinguts no tenen ni idea de la nostra cultura, diferent a l'espanyola, perquè des de fa generacions es llança l'ida d'una sola cultura a cada estat. Això només té una solució : la independència.
I qui ha fet menys per assolir la independència que els mateixos balears ? Recordes que ni tan sols volien la seva pròpia autonomia als anys 30 ? O quan han votat massivament partits espanyols a cada contesa electoral, des del 78 fins avui...
Busca en tots els pijos de Palma que parlen castellà quans estrangers hi ha. La gran majoria són de pares i mares mallorquins.
Si vols donar la culpa de la degradació de la nostra cultura als nouvinguts, molt bé. És molt exculpatori per la tribu. Però no és veritat.

Valoració:5menosmas
Per S.O.S, fa mes de 10 anys
"Els estrangers accepten el que veuen i s'adapten" diu n'axmf.l I un bè negre!!! Gairebé TOTS els estrangers que arriben a Mallorca o a qualsevol punt de les contrades de parla catalana, senten ràbia pel nostre poble per no parlar "el español". Moltes discusions he tengut jo amb alemanys, anglesos, bulgars, castellans, sud-americans.....i tots diuen el mateix: "Nos imponen el catalan! estamos en España i el idioma del pais es el español!!!". Ens odien per no ser toreros, però que no passin pena, amb dues generacions més, aquesta illa serà l'Illa d'en Paquito el Chocolatero, dels toreros, dels machupichus, dels hooligans i de tota aquesta xusma que arriba a "l'encara" nostra Illa criant com a conills i escopint al nostre poble i a la nostra gent. Basta d'estrangers!!!! Arruix!!!!
Valoració:0menosmas
Per FH., fa mes de 10 anys
El mestissatge acabarà amb la nostra nació. Tot això està planificat per l'Estat per acabar amb el nostre poble.
Valoració:9menosmas
Per axmf, fa mes de 10 anys
No hem de caure en la xenofòbia fàcil. Recordau tots els falangistes mallorquins als anys de la guerra civil. Pensau que més mal ha fet l'espanyolisme dels mallorquins que la fam dels nouvinguts. Els estrangers accepten el que veuen i s'adapten.
Valoració:1menosmas
Per Som qui Som, fa mes de 10 anys
Idò jo ho dic ben clar: encara som a temps de sobreviure si aturem l'allau inmigratòria i n'expulsem més de la meitat dels que hi ha ara. STOP inmigració!!!! Go Home!!!
Valoració:4menosmas
Per Garriguer d'Infern, fa mes de 10 anys
Comença a ser hora que acceptem que aquesta ha estat, és i serà la nostra història. Gent que arriba, desprecia el que troba i imposa el que duu.

Nosaltres som la generació amb la que desapareixerà un fragment de la història d'aquestes illes; a nosaltres ens pertoca morir; morir amb les botes posades i maldant fins el darrer moment, però, al capdavall, morir. Amb finals com aquest hem arribat fins el dia d'avui i convé acceptar-ho sense dramatismes, és un procés del tot natural.

Com diu en M.A.R en un poema: "heu vingut a ser terra, però no a ser poble amb nosaltres"
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris