cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
25°

Les Balears és la cinquena comunitat més xenòfoba

El Moviment contra la intolerància ha registrat 16 casos d'odi racista que varen passar a les Illes durant el 2009

Balears va registrar 16 casos d'incidents documentats de xenofòbia, racisme i altres fets relacionats amb l'odi l'any 2009. Aquestes dades situen les Illes com la cinquena comunitat amb més casos de xenofòbia, segons l'informe Raxen 2010, del Moviment contra la intolerància.

El País Valencià encapçala novament, amb 79 casos, el rànquing, un fet que, segons el president del Moviment contra la intolerància, Esteban Ibarra, s'explica perquè hi varen néixer històricament grups racistes i xenòfobs, que han constituït "un subsòl de cultiu" per a aquests comportaments.

Després del País Valencià, s'hi situen Madrid, amb 47 casos documentats; Andalusia, amb 33; Catalunya, amb 32, i Balears, amb 16. L'informe Raxen 2010 assenyala que la crisi econòmica alimenta de manera important els prejudicis xenòfobs cap a la immigració estimulats pel grup que integren una nova ultradreta que s'està forjant els darrers anys. Ibarra durant l'acte de presentació de l'informe juntament amb el Defensor del Poble, Enrique Múgica, va incidir en aquest tema i va demanar als partits polítics que "no caiguin en el parany del populisme xenòfob".

El defensor va recordar que les crisis sempre han estat motiu del nazisme i del feixisme, i va advertir que caure en consignes tipus "primer els espanyols i després els altres" és una "caiguada molt greu", la culminació de la qual és "la barbàrie". L'estudi, que enguany compleix el desè aniversari, ha registrat 292 casos documentats de xenofòbia, racisme i altres incidents d'odi, dels quals sis són homicidis, que "podrien ser qualificats com a crims d'odi".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pep de la platja, fa mes de 10 anys
Els espanyols també són estrangers
Valoració:2menosmas
Per b, fa mes de 10 anys
Molt bé "a", has escrit lo que molta de gent pensa i no pot dir perque la censura actual els criminalitzaria de xenòfobs.
Valoració:2menosmas
Per Ciutadanet., fa mes de 10 anys
A Toni: Estariem parlant d'endofobia (odi al nadiu).
Xenofòbia és odi al vingut de fora.
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Quan un Guàrdia Civil Espanyol fa xerrar en espanyol a un Mallorquí, també estem parlant de xenofòbia, no?
Valoració:8menosmas
Per Ciutadanet., fa mes de 10 anys
Jo m'en record de quan hi havia endofòbia (i n'hi ha), que encara és pitjor. Pareixia que els mallorquins haviem d'obeir als vinguts de fora, tant espanyols com estrangers.

Com si els fesim nosa dins la nostra pròpia terra. I no ho varem tallar en sec quan era hora...
Des del "¡Habla español!, Polaco, Fins a la mirada altiva i prepotent d'estrangers
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris