algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

El Palma Arena encara té goteres

S'hi filtra aigua cada vegada que plou per la junta de dilatació que uneix l'edifici nord amb el cos central del velòdrom, les bombes d'aigua dels soterranis no són prou potents i la pluja s'acumula a la tela asfàltica del sostre. Passats tres anys del Mundial, encara s'arrosseguen problemes d'unes obres inacabades

Tot i que ja fa tres anys que el Palma Arena va ser inaugurat, encara arrossega els problemes d'unes obres inacabades i plenes de polèmica. Cada vegada que plou amb una mica de força, per exemple, els túnels de manteniment i les sales de màquines s'omplen d'aigua. A més, la pluja es filtra per la junta de dilatació de l'edifici nord.

Els quatre treballadors encarregats del manteniment de les faraòniques instal·lacions gairebé no donen a l'abast. Un dels principals problemes del complex és precisament el de la junta de dilatació que uneix l'edifici nord amb el cos central, on hi ha la pista. Segons fonts de la Delegació de Presidència per a l'Esport, "està mal feta", de manera que cada pic que plou hi ha abundants goteres. Això fa malbé els sostres falsos.

Des d'Esports diuen que els tècnics garanteixen que les filtracions de la junta de dilatació no n'afecten l'estructura, però admeten que s'ha d'arreglar. Han reclamat a la constructora i asseguren que la qüestió és "en procés de resolució", però encara no hi ha cap data concreta. Les darreres goteres importants foren amb les pluges fortes de fa poc més d'un mes, tal com es veu a les fotografies.

Ara, quan plou, no només hi ha goteres, sinó que, a més, el sistema de recollida d'aigües pluvials no dóna a l'abast. Bé, més que el sistema el problema són les bombes, que són massa petites. Beni, un dels responsables del manteniment, compara les bombes que s'hi trobaren -i que són les que marcava el projecte de construcció- amb les d'una piscina de plàstic per a infants. "No n'hi ha prou", afirma.

Reclamant, diu que ja han aconseguit que l'empresa responsable de les actuacions canviàs les bombes de la fossa sèptica, però que les del sistema de recollida d'aigües pluvials encara són les antigues i les companyies responsables es resisteixen a canviar-les. Així, quan plou hi continuen les inundacions. L'acumulació d'aigua pot afectar, per exemple, les màquines de ventilació i aire condicionat. De fet, la inclinació del terra d'algunes sales de màquines afavoreix que s'acumuli l'aigua a la base dels aparells en lloc d'ajudar que se'n vagi.

La inclinació poc apropiada i la falta de desaigües també es nota al sostre del velòdrom. L'aigua s'hi embassa cada cop que cauen quatre gotes i així es fa malbé la tela asfàltica que el protegeix. Segons fonts d'Esports, "ja hi ha diversos projectes per resoldre-ho" i la solució és "pròxima". Als vestuaris passa quelcom semblant. "Estan fets de manera que l'aigua esquiva el clavagueró i s'hi estanca", explica Beni. De fet, diu que fins i tot es trobaren un vestuari on s'havien descuidat de fer-hi sortides per a l'aigua.

Tota l'obra del Palma Arena és plena de problemes d'aquesta mena; "els acabats estan per fer", segons fonts d'Esports. Això es pot veure amb la manca de pintura: ni els terres ni les parets ni els sostres de les sales, ni els túnels de manteniment estan pintats, de manera que s'hi acumula molta pols que, al seu torn, obtura els filtres de les màquines de ventilació i de les bombes. "Això s'hauria d'haver pensat abans", indica Beni, que ara fa proves per saber quina mena de pintura hi pot anar millor. De tant en tant, afegeix, salta algun dels tubs de l'aire condicionat "perquè estan mal posats".

Segons Esports, per ara no s'ha denunciat cap de les empreses responsables d'aquests defectes de construcció. Se les ha "instades" a resoldre'ls i, tot i que fa anys que els defectes continuen on eren, manifesten que de moment mostren "bona sintonia" per fer-ho. Tanmateix, si no responguessin, asseguren que s'actuaria per la via judicial, tal com es pot acabar fent amb el pàrquing. Les constructores de l'aparcament es culpen les unes a les altres dels problemes estructurals i de moment no han resolt les filtracions d'aigua ni la manca d'un pilar. Això no obstant, al Palma Arena no només hi ha defectes de construcció i dels acabats, també hi ha molta manca de previsió, segons els responsables actuals.

Beni apunta que, si s'espatlla o es fon un dels focus de la cúpula del velòdrom, tenen un problema greu perquè no s'ha previst cap manera d'arribar al sostre per canviar-los. I es trobaren amb un conflicte semblant amb el túnel que duu a la part central de la pista: cada vegada que l'havien de fer servir per dur-hi mercaderies, cinc o sis homes havien d'aixecar a pols el tros de la pista que es pot desmuntar. Ara ja hi han posat rodes i així ja no triguen més de mitja hora a fer-ho, sinó que ho pot fer un sol treballador en cinc minuts.

Ni eines
Així mateix, Beni recorda que quan hi arribaren els nous responsables del manteniment, amb el canvi de legislatura, tot just eren dos i ni tan sols hi havia eines per treballar: les havien de dur de casa. Ara ja en tenen "però va costar!", exclama, "vam haver de lluitar perquè les comprassin".

A banda de tot això, la famosa pista del velòdrom continua sense tenir l'homologació de la Unió Ciclista Internacional (UCI). Està feta de manera que les juntes dels llistons no reposen damunt les bigues i això fa que se separin massa i s'estellin més del compte. Encara cerquen la manera de solucionar-ho i els responsables actuals reclamen l'ajuda de la UCI. Fa poc tornaren a llimar la pista, però amb això, com a mínim de moment, no n'hi ha prou.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per observador, fa mes de 10 anys
Tanmateix, ni les deficiències en el palmarena, ni a la línia del tren i del metro tendran cap cost electoral per als responsables polítics que van fer construir aquests equipaments. Lamentable però real.
Valoració:-2menosmas
Per Rafi Pascual, fa mes de 10 anys
Senyors, conec molt be l'edifici i a en Beni, sé de que estic parlant.

Quan arreglavem plegats un problema en sorgien quatre més. Aquell edifici no té cura, si la ciutadania sabés de primera ma tot el que hi ha es movilitzaria de veres.

Tot el que possau dels aires, rajoles... NO ÉS RES! allò és una obra que ni a Àfrica la farien tan malament.

A mem si me faig entendre amb aquestes paraules, NO FUNCIONA RES! no hi ha cap sistema/alarma/màquina o el que li volgueu dir que funcioni de manera correcta! és així de trist!

Si s'arriben a fer els càlculs com cal els 110 milions son una ridiculesa, es necessiten uns altres tants per que aquell munt de ciment funcioni de manera correcta!

Si ciutadans/es, els que feren el Palma Arena ens varen prendre per imbècils i encara no estan tots a la presó, és molt trist.

Això és pitjor que Àfrica, enhorabona polítics! feis pudor!
Valoració:5menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 10 anys
110 milions d' euros es lo que va costar l'obra faraònica de Jaume Matas.I tot son goteres i desperfectes.Els wc no van bè,les retjoles es mouen,els aparells d'aire condicionat no estaven conectats a cap sortira.Amb una paraula,va esser una obra feta per robar.De 49 milions passà a 110 i a mès no serveix per lo que està fet: carreres de bicicletes.I ningù dòna cap explicaciò.Fan mitins amb una gran afluencia d'afiliats:400 i fan es xulo,criticant a tothom,quant si fossim un pais normal,tota aquesta tropa haurien de callar.
Valoració:1menosmas
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
Tenim prou evidències que els nostres constructors no saben impermeabilitzar les cobertes de les grans construccions: Aeroport, Metro, Estació Modal, Palma Arena, etc. etc. Quan cau una pluja un poc forta, per tots els llocs citats hi ha goteres i més goteres. Si no coneguéssim més món que Mallorca, podriem pensar, amb una certa lògica, que això de les goteres és un problema tècnic irresoluble i que hem de conviure amb elles. Però sabem que hi ha molts de països d'Europa on hi plou més del doble i més del triple del que plou aquí i no tenen goteres. Com ho aconsegueixen? Convendria que els nostres tècnics en construcció es posassin amb contacte anb als de per allà, i, fent-los la bona, procurassin estirar-los la llengua a veure si els amollarien el secret de com ho fan per a evitar les goteres. Seria per a nosaltres un gran avanç!
Valoració:0menosmas
Per jojomego9, fa mes de 10 anys
Durante casi un año el metro de Palma se mantuvo cerrado siendo unas lluvias las que "destaparon" deficiencias de construcción en la infraestructura de la Estacion Intermodal. Lo mismo ha pasado con los talubs de Petra y Sineu. Pero en el caso de el Palma Arena todo se ha hecho de manera diferente y peligrosa. No solo no se ha cerrado el Palma Arena por su peligrosidad estructural, sino que además ha sido siendo usada y dada en permisos de actividades durante todo este tiempo, a sabiendas de la falta de seguridad que tiene. Parece ser que en esta comunidad, los gestores que llegan al poder no reaccionan con respecto al tema del "mantenimiento" y dejan que sean los tribunales los que hagna un trabajo de investigacion cuando su responsabilidad es la de mantener la seguridad por encima de cualquier interes politico. Por favor, no se rian más del pueblo con sus negligencias e incapacidades y hagan bien las cosas de una vez. La vida de los ciudadanos de puede estar pendiente del hilo de los intereses politicos y electorales.
Valoració:-4menosmas
Per Nofret, fa mes de 10 anys
a la gran estació intermodal de Palma també hi ha goteres, però les han dissimulades amb un cel ras de plàstic que condueix l'aigua per canals cap a un extrem.
Nofret
Valoració:1menosmas
Per KK, fa mes de 10 anys
Que el tomin del tot! Tanmateix no serveix per a res.
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris