algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
23°

Els contractes que donà CAIB Patrimoni a Atlas són “nuls”

Ho diu la Fiscalia, que en la querella presentada detecta “frau legal” en la clàusula “d'honoraris d'èxit”, per la qual les adjudicàtaries havien de pagar comissions. La consultora cobrà 600.000€ de “l'erari públic”

La Fiscalia Anticorrupció considera que els dos contractes que l'empresa pública CAIB Patrimoni signà en temps del PP (l'any 2005) amb les consultores Atlas Capital i Squire Sander són nuls. Per aquests contractes, les dues societats cobraren fins a 600.000 euros "de l'erari públic" per assessorar l'empresa pública i redactar els plecs de condicions del projecte per construir la seu de la Conselleria de Salut i el parc de Bombers de Palma. Segons diu el fiscal en la querella presentada al jutjat que instrueix el cas Bomsai, els plecs de condicions que redactaren Atlas i Squire "són plens d'irregularitats que deriven en la seva nul·litat".

Entre les irregularitats més importants, es troba l'obligació de l'adjudicatari d'abonar a Atlas l'1,80 per cent del cost i de pagar els honoraris de la direcció facultativa de l'obra, com també el fet que un dels integrants del consell d'administració de CAIB Patrimoni, l'exdirector d'Emergències Joan Pol, formàs part de la mesa de contractació.

El primer contracte signat amb CAIB Patrimoni fou pel projecte de construcció d'un edifici de la Conselleria de Salut. Atlas rebé uns honoraris de 28.000 euros més IVA. Els cobrà només acceptar l'oferta i sense haver duit a terme cap actuació. També rebé "uns honoraris d'èxit" a pagar per l'adjucatària de la concessió que ascendiren a l'1,8% del volum d'inversió de cada un dels projectes. La UTE adjudicatària els abonà 142.848 € el 2007 en honoraris per assessorament a CAIB Patrimoni.

El segon contracte fou pel projecte per edificar el parc de Bombers, amb uns honoraris d'11.900 euros només signat el contracte. La UTE adjudicatària de l'actuació abonà a Atlas 426.216,48 euros el maig de 2007. La Fiscalia apunta que, tot i que són les UTE les que paguen a Atlas, "aquest doblers s'incorporen al cost del projecte i, per tant, són pagats per l'erari públic".

La querella indica que el 2004 el consell d'administració de CAIB Patrimoni, quan estava a l'espera de rebre tres solars públics i amb la intenció de desenvolupar-hi nous plans, "inicià un procediment negocitat sense publicitat" per obtenir "assistència tècnica per a l'elaboració dels plecs administratius per als projectes" que tenia "irregularitats manifestes" i "era totalment innecessari". A més, assenyala que per aconseguir el contracte s'hi presentaren sis consultores, inclosa Atlas Capital, que no hi hauria d'haver estat admesa, perquè no s'ajustava al pressupost. L'escrit parla de frau legal en l'acord amb Atlas, sobretot quant a la clàusula "d'honoraris d'èxit", perquè supera notablement el límit dels 30.000 euros fixats per la Llei de contractes.

Anticorrupció descarta concursos irregulars d'AENA

El magistrat instructor del cas Bomsai, Juan Catany, va valorar la possibilitat d'investigar possibles concursos trucats o falsejats que AENA va adjudicar a empreses de neteja i de seguretat en diversos aeroports de l'Estat. Finalment s'acabà descartant aquesta possibilitat, perquè no es trobaren indicis de delicte. Aquesta branca truncada d'un nou cas de corrupció esclatà durant l'escorcoll judicial de la seu de l'empresa Domus Movement relacionat amb un empresari imputat en la causa. En documents del sumari, el secret del qual s'ha aixecat finalment, després de mesos, s'ha trobat una petició del fiscal Anticorrupció Pedro Horrach perquè el jutjat ampliàs la investigació citada, ja que en analitzar escrits i correus electrònics a la seu de Domus es trobà informació relativa als concursos d'AENA.

Lluís Ramis en culpa Sainz de Baranda

L'exconseller d'Economia i Hisenda Lluís Ramis d'Ayreflor va declarar davant la jutgessa del cas Bomsai que havia estat l'excap de Tributs de Matas, Jorge Sainz de Baranda, qui li havia dit que, de totes les ofertes presentades per les consultores per procedir a la redacció de plecs de concursos per adjudicar obres públiques i tasques d'assessorament, la millor era la d'Atlas. Ramis d'Ayreflor i Sainz de Baranda, entre altres imputats, eren membres del consell d'administració de l'empresa pública CAIB Patrimoni, que decidí contractar Atlas.

La Fiscalia presentà per abril una querella al Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma en relació amb el cas Bomsai que podria suposar fins a 17 anys de presó per a Ramis d'Ayreflor; Sainz de Baranda; l'exgerent de CAIB Patrimoni Jaume Vidal; l'exdirector general d'Emergències i membre de CAIB Patrimoni, Joan Pol; el conseller delegat d'Atlas Capital, Pablo Cervera; el conseller delegat d'Squire Sanders, José Bonilla; i l'administrador de Gestión de Proyectos Baleares, Federico Rodríguez, entre d'altres. En l'escrit se'ls imputen delictes continuats de malversació,prevaricació i suborn.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per aixo ja fa fastic!, fa mes de 10 anys
I que pasara, si no al temps, cuan sa provi que TOT el que ha fet la fiscalia anticorrupció (sicaris del PSOE) es una xapusa?, qui restituira als presuntes implicats?...se fara fora als, presuntes, servidors publics, als senyors, independents, Fiscals?...en vourem de grosses...
Valoració:-3menosmas
Per Barandilla, fa mes de 10 anys
Com s'enrefia la gent de subjectes amb més gomina que cabells al cap?
Valoració:3menosmas
Per Barandilla, fa mes de 10 anys
Com s'enrefia la gent de subjectes amb més gomina que cabells al cap?
Valoració:1menosmas
Per Simó Ballester, fa mes de 10 anys
Mireu com són eixa xusma que no es treuen les mans de les butxaques ni als jutjats.
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris