cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

“Armengol no ha volgut fer el Consell més gros fins la setmana passada”

El popular Jaume Font creu que el Consell no és el veritable govern de Mallorca. “Que va”, diu, “l'autèntic és el que resol els problemes dels ciutadans”

El portaveu del PPal Consell, Jaume Font (sa Pobla, 1961), alerta dels perills de rebre competències tal com està ara la institució. Afirma, en contra d'allò que deia l'anterior presidenta, Maria Antònia Munar, que aquest no és l'autèntic govern de Mallorca. I sentencia que l'actual presidenta, Francina Armengol, ha estat tres anys sense defensar un Consell més fort i ara el reclama.

Proposau aturar noves competències i tornar al municipalisme. Això no és tornar enrere?
No. Proposam aturar per, en tres o quatre mesos, decidir quina ha de ser la dimensió d'aquesta casa, sobretot a l'hora de dir on retallar. Un pic retallem i siguem solvents, no hi ha cap inconvenient a complir l'Estatut.

Però això no és contradictori amb l'Estatut?
La situació que vivim ens obliga a ser realistes i no entusiastes d'allò que vàrem aprovar fa tres anys. Si és possible, complim l'Estatut, i si no, modificam les coses que calgui, sense perdre cap entitat com el Consell.

S'ha de modificar l'Estatut?
No ho sé. Quan hagin passat els quatre mesos i haguem retallat, veurem si podem rebre més competències o no. Avui, si demanam als pagesos i pageses de Mallorca si estan més contents que els dugui el Consell que el Govern, segur que diran que no.

Què passarà si rep Agricultura el Consell?
En la situació d'ara, en què no és capaç de complir allò que exerceix, que està obligat a reduir 50 o 60 milions, amb duplicitats de competències, els pagesos, pescadors i ramaders patiran molt. Precipitar-nos a rebre'n la competència seria una gran equivocació.

Es pot col·lapsar la institució?
Hi veig un col·lapse total i absolut.

Parlau d'eliminar duplicitats. Quines?
Sempre parlam de Caça, però posaré d'exemple Medi Ambient. El Consell només té les competències de residus i té 14 empleats, però Medi Ambient en té 220. N'hi ha 206 que fan coses sense competència, com ruta de pedra en sec, refugis, gestió d'espais naturals, i en alguns casos també ho fa el Govern. El mateix passa amb Caça, Joventut i Turisme.

El Consell ha viscut per sobre de les seves possibilitats?
Ho reconec i em sent responsable de moltes coses. No crec que haguem d'estar penedits, però hem d'aprendre la lliçó, saber redimensionar-ho. Hem de saber mesurar les possibilitats amb les quals podem viure i si no hi podem arribar, no ho fem. Cal una negociació de tots els partits oblidant que l'any que ve hi ha eleccions.

I tornar al municipalisme?
Que el Consell sigui ajuntament d'ajuntaments i gestioni les competències que ens han passat, però sempre que sigui més efectiu que les tingui el Consell que el Govern. No vull perdre posicionament a Espanya o a Europa, i per això cal estar als centres de decisió. En Turisme, tindrà més capacitat d'influència el Govern o el Consell? Jo crec que en tindrà més el Govern. Puc anar equivocat, però crec que valdria més que no es transferís.

Però per què Menorca i Eivissa la poden tenir i Mallorca no?
Perquè a Menorca i a Eivissa és indispensable. El Govern està a Mallorca i se solapa amb el Consell. El Consell hi ha de ser, però ha de quedar molt ben definit què ha de fer cada un.

A Menorca i a Eivissa són institució de referència i aquí no.
Aquí no. Aquí són els ajuntaments i després el Govern. És injust que el Consell, que ha fet moltes coses bones, no se'l tengui en millor consideració.

Per què?
Perquè sempre hem venut forçat allò que volíem ser. I el PP hi ha contribuït amb UM. Als anys 1999-2000 hem venut forçat que això era l'autèntic govern de Mallorca i han passat deu anys i on som com a autèntics?

Creis que és l'autèntic govern de Mallorca?
Que va. L'autèntic govern és el que resol els problemes dels ciutadans. Amb aquesta discussió sobre l'autèntic govern hem perdut el contacte amb els 53 ajuntaments. Hem deixat de ser molt influents a l'hora de resoldre problemes dels ajuntaments perquè hem volgut jugar a ser govern autonòmic. Si volíem fer un Consell més gros, no n'hem estat capaços. No valen només les paraules. Durant tres anys, Armengol no ha tingut una actitud de voler fer un Consell més gros. El primer dia que s'ha envalentonat i l'ha volgut fer va ser dijous de la setmana passada. Durant tres anys ja anava bé com anava.

I Armengol jugarà a tot això que us plantejau?
Jo la vaig convidar a un pacte per mirar d'on retallar i ella ja ha agafat el nostre guant. Icrec que no voldrà jugar a un téntol, però nosaltres ens sentirem alliberats. Ella governa, però té minoria i nosaltres tenim llibertat per arribar a acords amb el Bloc i UM. I no ho dic gratuïtament. La situació és tan d'emergència que s'han d'arribar a grans acords i o els lidera ella o nosaltres intentarem liderar-los.

Què fareu vós després de les eleccions?
M'agradaria poder fer alguna cosa més en política.

Us veis presidint el Consell?
Això dependrà d'allò que vulgui el partit, però i per què no? Jo crec que la institució es podria dur d'una altra manera, més racional.

Us agradaria ser president?
Ja ho he dit moltes vegades. Però els partits no han definit l'estratègia electoral i a mi no em genera gens d'ansietat.

Però n'hi ha del vostre partit que ja han demanat anar a llistes?
Crec que no és el moment de demanar anar a llistes. Amb el que cau, és moment de demostrar responsabilitat davant els ciutadans i el partit ja dirà què ha de fer i si no em convé, ja decidiré. I si he de tornar a la meva feina, hi tornaria, perquè no em cauen els anells. Però no tenc aquest maldecap.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sort Tomaseta, fa mes de 10 anys
Deman disculpes al moderador em vaig equivoca de sa noticia el coemtari el vaig fer aqui.Armengol elogia el PP de Font i critica el de Cort
Destaca la responsabilitat dels populars i d'UM al Consell per afrontar la crisi i, en canvi, retreu la seva “demagògia” a Palma

Quim Torres | 18/06/2010 | Vistes: 58

ValoracióPuntuada amb 0 estrelles de 5 Puntua-la amb 1 estrelles Puntua-la amb 2 estrelles Puntua-la amb 3 estrelles Puntua-la amb 4 estrelles Puntua-la amb 5 estrellesLa presidenta del Consell i líder dels socialistes de Mallorca, Francina Armengol, elogià ahir l'actitud responsable que té el PP de Jaume Font a la institució, on hi ha arribat a acords importants. També digué el mateix de l'altra força de l'oposició, la UM liderada per Toni Pascual. En contraposició, la socialista criticà l'actitud de poca responsabilitat que, segons ella, mantenen aquestes formacions a l'Ajuntament de Palma, on ahir forçaren l'aprovació d'una reducció d'alts càrrecs de l'equip de govern i de l'eliminació de sous a regidores no electes.

Just abans que s'iniciàs el consell polític dels socialistes de Mallorca que havia de valorar les mesures antidèficit consensuades, Armengol carregà amb contundència contra PP i UM de Cort perquè, segons advertí, no actuen "per intentar beneficiar els ciutadans ni per intentar salvar la situació de crisi econòmica", sinó que fan "demagògia". En canvi, recordà, ambdues formacions mantenen una actitud més responsable al Consell. Armengol es referia sobretot a l'acord assolit recentment amb el PPque va permetre modificar el Pla Territorial per eliminar les polèmiques Àrees de Reconversió Territorial. Amb uns i altres, la socialista pretén ara pactar una retallada de despesa a la institució i negociar els propers pressuposts.

Precisament, les rebaixes adoptades pels diversos governs socialistes centraren la reunió del màxim òrgan de direcció d'aquest partit a Mallorca. Armengol demanà a la militància "una actitud proactiva" per "poder entendre i després informar de les mesures". "Volem explicar a la militància els motius que ens han dut a prendre aquestes iniciatives", recalcà la socialista, qui deixà clar que manté la posició contrària a la decisió del Govern central socialista de prohibir a totes les entitats locals que s'endeutin. "Defensarem que el Consell es pugui endeutar, almanco, per les competències de vessant autonòmic", sentencià.


OpinionsPàgina 1 de 1

UI ui uiiiii !!!!!!! malo, quan es contraris te alaben tant això ja comensa a fer pudor de sacorrim. Amés, si tenim em comte que es un des que més ems ha endeutat en dessaladoras innecesaries que están aturades, i cada una ens costa un 3.800.000 euros anuals per quince anysde financement, més es manteniment, això com ja e dit abans, sense funcionar. ¡Que vívan los Socialistos! Que molt inteligent Sra.Armengol, si señor.

Sort Tomaseta, fa 1 dia Valoració: 0
Valoració:-3menosmas
Per James Spring, fa mes de 10 anys
No critiqueu en Jaume Font. Un tipus que va ser capaç de ressuscitar morts perquè el votassin ha de ser l'hòstia. Segur que ens treuria de la crisi en dos dies.
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris