algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

La Interpol investiga els doblers de Matas a Miami

L'organisme contra els delictes financers del Departament del Tresor dels EUA (FinCEN) vol aclarir què hi ha darrere la societat Aremas

La Interpol és al darrere de conèixer quins han estat els moviments financers de Jaume Matas a Miami i en altres ciutats dels Estats Units. La investigació policial que es du a terme ha localitzat dos comptes corrents de l'expresident a territori nord-americà. Un és a Miami, a l'oficina de Bancaja; l'altre, a una entitat no revelada de Nova York. A més, fonts de la investigació apunten la necessitat de conèixer el nom dels administradors de la societat Aremas (se suposa que un acrònim d'Areal-Matas) que es va crear quan l'expresident arribà al país. Aremas podria oferir informació de gran interès per saber l'abast veritable del patrimoni de la família.

Algunes fonts indiquen que Matas podria haver rebut diversos pagaments a Miami, no està clar si a nom seu o en el d'una societat. Aquest doblers respondrien a comissions per suposats favors polítics. Això no obstant, per obtenir les dades d'interès referides, el jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, haurà de decretar una comissió rogatòria internacional, perquè la col·laboració policial del Govern dels EUA té uns límits que no es poden traspassar. És a dir, per conèixer quins són els moviments dels comptes corrents de Matas i els diners que hi ha dins. I per revelar als investigadors qui són els administradors d'Aremas, quina és la seva activitat, quants comptes corrents vinculats té al darrere i quins moviments s'hi han produït, es necessita un procediment judicial.
Una vegada que el jutge faci arribar la comissió rogatòria a la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Balears, la Benemèrita transmetrà la informació a la comandància central de Madrid; aquesta, al Ministeri de Justícia; i d'aquí passarà al Ministeri d'Exteriors. Finalment, es farà arribar a les autoritats nord-americanes.

El Departament del Tresor
En concret, s'han demanat dades sobre Aremas al FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network, la xarxa d'execució de delictes financers), que pertany al Departament del Tresor dels Estats Units. Aquesta organització és de caire federal, i per això la Policia que col·labora al país és interestatal, és a dir, l'FBI. El FinCEN és l'equivalent americà al SEPLAC (Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals), que depèn del Ministeri d'Economia i Hisenda.
Cal recordar que Matas, quan abandonà la política el 2007, partí als Estats Units per treballar en el sector privat de la mà del grup Barceló a la seva filial Crest Line.

Més tard fitxà per la consultora Pricewaterhouse-Coopers com a especialista en temes de medi ambient. Quan Matas presentà al jutge l'aval de la fiança per 3 milions d'euros, aportà també una nòmina de la consultora. Llavors guanyava 26.000 dòlars al mes i fins a un màxim de 550.000 a l'any entre salari base i comissions per resultats. Crestline, en canvi, no s'ha pronunciat encara sobre el salari de l'expresident i les funcions que fria en la companyia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per nomesmatas, fa mes de 10 anys
Potser, un dels pocs PPeros que se podria salvar es en Cristòfol Soler, però el seu propi partit el va defenestrar, i ara el PP és representat o bé per forasters que només els interessa treure profit del poc que queda a aquesta terra o bé per "mallorquins" curts de gambals que diuen els mateixos doiarros que els de ASI (en Mallorca: mallorquín y castellano). Quanta curtor! I llavors mos queixam de que anam a la coa en educació. I com podem anar mai bé, amb aquest polítics tan beneits (no només els del PP, també hi ha llenya per molts dels altres)
Valoració:16menosmas
Per Tot plegat fa mala olor, fa mes de 10 anys
Com potser que encara hi hagi algú que vulgui votar el PP a les Illes Balears. El millor pepero de les Illes, segons acord majoritari, és en Pere Rotge, que avui s'acomiada de la batlia d'Inca. Idò ahir quan na Neus Albis l'entrevistava per TVMallorca, li preguntà si ell era catalanista. En Rotger es va posar a riure i digué: Jo no som catalanista: jo som mallorquí i espanyol. Després afegí que aquí hem de saber parlar i escriure el mallorquí i el castellà. Guapo!
Valoració:10menosmas
Per El nuevo partido de los trabajadores, fa mes de 10 anys
Ja ploraran quan vegin el cambio de rumbo que prepara en Rajoy. Ni ha que quan han vist el mocador palestir de la Gospedal i les noves consignes peperes "partido de los trabajadores", tenen el vot clar "EL CAMBIO". No fa cap gracia pero que voleu, els ciutadans que tenim son el que son i no veuen "tres en un burro", ja ni ha molts que s'han oblidat que es la DRETA. Igual no hay mal que por bien no venga.., que mostrin els peus i el barram al personal, ara que no hi ha un duro.
Valoració:6menosmas
Per Foraviler, fa mes de 10 anys
Mare de deu, ara la Interpol i fa uns dies el FBI. Senyor Bauzà, fes que el seu partit condemni a aquesta persona, que lo seu ja es insalvable.
Valoració:9menosmas
Per ostres,ostres, fa mes de 10 anys
vaja,vaja,vaja mira per on, a un comte de Bancaja,la caixa valenciana.Si ho miren bé igual i troben algun compte del cas Gurtel.
Valoració:15menosmas
Per El PP prepara la tornada del VIREI, fa mes de 10 anys
Sols manca que quan torni de fer caixa de les amèriques en Ramoncin Bauzá rei del pollo frito pepero balear el faci "VIREI de Mallorca" i per decret d'urgencia i com a penitencia: que tots els ciutadans no peperos pagin "a escote" les fiances del poc honorable lladre. Comença un nova raça perera Balear. Inaguració al Palma Arena de la placa del Vi-rei Jaume Mates I, mestre de lladres i de pocavergonyes .
Valoració:10menosmas
Per X, fa mes de 10 anys
Però el PP tendrà majoria absoluta. Què fàcil s'obliden aquestes coses!
Valoració:31menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris