algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
13°

El Consell retallarà uns 50 milions

Alemany admet “problemes greus” perquè no es podran endeutar. Per preparar la forta rebaixa al pressupost de 2011, començaran a estalviar enguany

El Consell de Mallorca retallarà uns 50 milions del seu pressupost entre enguany i l'any que ve. Així ho anuncià ahir el conseller insular d'Hisenda, Antoni Alemany, qui advertí que la institució no té problemes pressupostaris -"i esper que tampoc en tingui de liquiditat"-, però reconegué que tindrà "greus problemes financers" el proper exercici perquè no es podrà endeutar per imposició de Madrid (i enguany s'endeuta per 34 milions) i perquè es rebaixaran les aportacions que rep de l'Estat. El responsable apuntà que la minvada de 50 milions no es pot afrontar només el 2011 i apostà per començar a retallar del pressupost de 2010 per fer guardiola amb vista a l'any vinent.

Amb tot, també advertí que aquesta retallada dependrà de com quedi la liquidació del pressupost del curs passat, que s'ha de conèixer ara. En funció de si es tanca amb superàvit o amb dèficit serà menor o major. El pressupost del Consell per a enguany és de 437 milions d'euros, un 20% més que l'anterior, però 87 milions d'aquesta pujada provenen de les inversions estatutàries i del conveni de carreteres. Per tant, sense aquestes aportacions extraordinàries el pressupost hauria quedat en 350 milions, un 3,5% manco que al 2009. Ara, s'hi s'afegirà una nova retallada.

La intenció de l'equip de govern insular, segons anuncià Alemany, és negociar amb tots els grups quines partides s'han de retallar i afegí que l'objectiu és assolir el màxim consens per aprovar el pressupost següent, sobretot tenint en compte que el 2011 és un any electoral.

Així descartà que es dugui un paquet de mesures de contenció de despesa com el del Govern al proper ple de l'1 de juliol. Abans, el portaveu del PP, Jaume Font, havia advertit que si no es comença a retallar despesa el Consell no tindrà doblers per acabar l'any i havia augurat que l'equip de govern hauria de reduir un 35% del pressupost entre enguany i l'any que ve. Fa dies s'havia xifrat en 60 milions la necessitat d'estalvi de despesa. "Governar suposa prendre decisions i si la presidenta, Francina Armengol, no les adopta, aquesta casa no arribarà a final d'any", sentencià Font, qui reclamà la creació d'una comissió amb representació de tots els grups per decidir quines partides es retallen.

El del PPinsistí en la gravetat de la situació i denuncià que el Consell encara deu doblers a proveïdors del 2007. També reiterà la necessitat d'eliminar àrees i polítiques que ja fan altres institucions i demanà explícitament que es deixin de subvencionar activitats de lleure per a la segona edat. També apostà per reduir alts càrrecs i despeses supèrflues i no rebre cap nova competència fins que no s'hagi "amagrit" abans l'Administració. El popular criticà que UM continuï votant amb el Govern després que l'hagin expulsat i, després que el PP votàs en contra al Parlament, no aclarí que faria el Consell si es duen a votació mesures de contenció.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Antoni., fa mes de 10 anys
Però...470.000 € per millorar l'accés al santuari de Lluc.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris