algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

Clubs de gent gran a Palma tanquen contra el Consell

Uns 60 centres a Ciutat secundaren la protesta, mentre que a la Part Forana la incidència fou mínima. La institució pública hi veu una maniobra 'oportunista'

La Federació de gent gran de Palma ahir no va alçar la barrera de cap dels 60 clubs que té a Ciutat. Milers de persones varen quedar així sense poder accedir als serveis i a les activitats que realitzen als clubs. La protesta, aparentment, era motivada per "rebutjar la congelació de pensions i la pujada d'imposts" (tal com es podia llegir als cartells reivindicatius). Més subtilment, però, pretenia presentar guerra al Consell de Mallorca, governat per les forces d'esquerres, perquè asseguren que no els abona les subvencions que els pertoquen.

Segons Jerònima Marquès, cap d'activitats d'aquesta federació, "la incidència del tancament afecta unes 58.000 persones". Tanmateix, cal rebaixar aquesta xifra fins a prop de 9.000. I és que l'aforament màxim d'un centre ronda, habitualment, els 150 membres. La suma de tots els centres, per tant, no pot excedir aquest volum.
Independentment del nombre exacte, la protesta d'ahir deixà clara l'estratègia desigual dels centres de gent gran.

D'aquesta manera, la Federació de Palma quedà pràctiament sola en la crida a l'aturada. Si a Palma l'èxit de la convocatòria fou quasi total, la repercussió a la Part Forana no excedí una vintena de clubs. En total, prop de 80 haurien participat en la protesta, davant uns 200 que no ho haurien fet. Aquest són els casals associats a altres federacions. Rosa María Rodríguez, portaveu de CEDAS, assegurà: "La protesta està polititzada. Per tant, ni secundam l'aturada ni ens pareix una bona mesura". Rodríguez clamà per deixar la política de banda "quan es tracta del benestar de la gent gran".

La Federació de Marratxí tampoc no formà part de la protesta, tot i que no descartà engegar altres mesures. Sebastià Morey assenyalà ahir: "Ja decidirem a principi de juliol que és el que feim". Des de la Federació de jubilats de les Illes balears, en canvi, sí que donaren suport a la mobilització. "Oficialment feim costat a la iniciativa, però no tenim constància que cap dels nostres centres hagi tancat", confessà Rafel Verger.

Antoni Niell, de la Federació de la Part Forana, també manifestà que estava d'acord amb la protesta, però tampoc no sabia si els centres havien tancat. "Potser una vintena ha aturat", deia, sense gaire empenta a la veu.
Mentrestant, des del Consell de Mallorca lamentaren la jornada de protesta, però relativitzaren els fets. Segons Tolo Aguilar (PSIB), el Consell ha pagat les subvencions corresponents al 2009 i en el proper mes pagarà les corrsponents al primer semestre de 2010. "Pareix que la protesta no té justificació", es lamentava Aguilar, "sinó que és oportunista".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris