algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

El Parlament balear aprova la Llei per retallar 103 milions d'euros

La votació ha sortit endavant malgrat el vot en contra del PP. Per altra banda, es decreta la reducció de sou per al president del Govern, consellers i alts càrrecs

50128

Francesc Fiol ha explicat l'oposició del seu grup a la proposta.

Ferran Aguiló - J. Torres.

El Parlament balear ha aprovat avui, amb els vots del PSIB, UM i Bloc i el rebuig del PP el Projecte de Llei per reduir despeses en 103 milions d'euros, que contempla la reducció en un 5 per cent del sou dels funcionaris i treballadors públics, així com una disminució dels salaris dels alts càrrecs del Govern balear entre un 7 i un 9 per cent. Durant el Ple, el portaveu del PP en el Parlament, Francesc Fiol, ha remarcat que el seu partit no pot votar a favor que disminueix un 5 per cent el sou dels funcionaris i treballadors públics i, per això, ha justificat el seu vot en contra d'aquesta Llei, que s'ha tramitat per lectura única. Fiol ha criticat el fet que l'Executiu autonòmic hagi inclòs aquest retall de salaris en compliment d'un Decret Llei aprovat pel Govern central que, segons el seu parer, és "fruit de la improvisació" i, per això, l'ha qualificat de "nefast, inadequat i vulnerador de dret fonamentals".

"Alguns aspectes van en la bona direcció, però la majoria, no ja que amb l'aprovació d'aquesta Llei, el Govern lesiona els drets dels funcionaris traslladant per imperatiu legal el Decret Llei de l'Executiu central, ha recalcat Fiol, qui ha assenyalat que les Balears són la Comunitat en la qual més ha augmentat l'ocupació pública i, tanmateix, l'esmentada normativa no contempla cap article per "contenir aquest increment". Així mateix, ha criticat el president, Francesc Antich, per viure "immers en un conflicte intern que hauria d'haver motivat presentar-se a una qüestió de confiança per veure si té capacitat per continuar governant aquesta Comunitat", tenint en compte que no compta amb la majoria a la Cambra, malgrat que avui sí que l'ha aconseguit de manera "inesperada", després del suport d'UM al projecte de llei.

Precisament, el portaveu d'UM, Josep Melià, ha justificat el seu vot a favor d'aquest Projecte de Llei per una "qüestió de responsabilitat i de donar estabilitat" en un moment de "dificultats econòmiques greus" en què el Govern balear ha "d'estrènyer-se el cinturó". A més, ha afegit que el seu grup recolza aquesta normativa en "compliment de la legalitat", ja que, segons va recordar, s'ha d'adaptar el Decret Llei aprovat pel Govern central per reduir el dèficit públic. No obstant això, ha estimat que el Projecte de Llei, aprovat el passat divendres per l'Executiu autonòmic, és "insuficient", encara que és un "primer pas en positiu en prevaler l'administració i retallar la despesa".

D'altra banda, ha dit que al seu grup no li agrada aquesta normativa estatal, que contempla retallar en un 5 per cent el sou de funcionaris i treballadors públics i, per això, ha advocat per presentar contra ella un recurs d'inconstitucionalitat, perquè, segons el seu parer, suposa una "invasió de competències", respecte a la capacitat de "autoorganització i fixació dels sous en l'administració pública" per part de les Comunitats Autònomes. D'altra banda, Melià ha criticat la "política erràtica" del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, caracteritzada per la "improvisació continuada", ja que "està portant a l'Estat a una situació preocupant, ja que no té capacitat de resposta, sinó que simplement, planteja mesures que són un brindis al sol i sense una línia coherent que doni resposta a l'actual situació".

Per la seva part, el conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, ha recalcat que les mesures per reduir despeses en 103 milions d'euros, contemplades en el Projecte de Llei, se sumeixin als 220 milions d'euros que s'ha de pressupostar menys en 2010, en relació amb l'any anterior, per la qual cosa, en total, els comptes públics han disminuït un 8 per cent, respecte a 2009. En aquesta normativa està inclosa la reducció en un 5 per cent als funcionaris i treballadors públics de la Comunitat Autònoma a partir de l'1 de juny, mentre que les retribucions dels alts càrrecs baixaran entre un 9 i un 7 per cent.

Es baixen el sou

Concretament, es reduirà en un 9 per cent el salari del president del Govern balear, Francesc Antich; un 8 per cent el dels consellers i membres de la Sindicatura de Comptes i un 7 per cent el dels directors generals, gerents de les empreses públiques, assessors i membres del Consell Consultiu. Així mateix, contempla una disminució en un 5 per cent del pressupost de les entitats del sector públic autonòmic una vegada descomptades les despeses financeres, la qual cosa suposarà un estalvi proper als 33 milions d'euros.

D'altra banda, estableix que els contractes superiors a 6 milions d'euros hauran de ser autoritzats per la Conselleria d'Economia i Hisenda, que haurà d'emetre un informe sobre repercussions pressupostàries i compromisos financers relatius als expedients de contractes de col·laboració públic-privada o de concessió d'una obra pública. A més, mitjançant aquesta Llei, es crearà una Central de Contractació, que tindrà com a objectiu aconseguir els preus "més competitius i raonables" a l'hora de contractar per part del Govern obres, serveis i subministraments.

Manera ha recalcat que totes aquestes mesures, que permetran situar el dèficit públic de les Balears en un 3 per cent, en compliment de les exigències del Consell de Política Fiscal i Financer, no afectaran a les inversions públiques de 900 milions d'euros previstes per a les Balears el 2010. D'ells, va detallar que 200 corresponen a les inversions estatutàries; 500 procedeixen dels Pressuposts de la Comunitat Autònoma per a aquest any; i 200 a les inversions que es duen a terme en educació i sanitat en matèria de cessió de crèdit.

El Bloc

El portaveu del Bloc, Biel Barceló, ha manifestat que el seu grup recolza aquesta Llei per "responsabilitat en el cas de les mesures pròpies de l'Executiu i per imperatiu legal en el cas de les iniciatives de l'Executiu central", malgrat estar en contra que es redueixi en un 5 per cent el salari dels funcionaris i treballadors públics. Aquestes manifestacions van ser contestades pel portaveu 'popular', qui ha recordat a Barceló que "ningú no pot obligar un parlamentari a votar en un determinat sentit", mentre ha assegurat que també es pot aplicar el principi de "imperatiu moral", consistent a no votar a favor de determinades polítiques amb les quals no s'estigui d'acord. Per al líder del Bloc, el retall de despeses no ha d'afectar en cap moment als serveis bàsics, com l'educació, la sanitat i els serveis socials," una cosa que, segons va advertir, pot succeir si finalment, no s'aprova una pujada d'impostos a les Balears, que permeti un increment dels ingressos a la Comunitat Autònoma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un mestre, fa mes de 10 anys
I també baixareu el sou als mestres de la concertada que no són ni funcionaris ni els ha contractat el govern.
Això
és un
atracament!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Valoració:5menosmas
Per Brauli, fa mes de 10 anys
Realment la postura del Bloc és molt decepcionant. També la d'UM. Però la del PSOE, escolanet d'amèn de Madrid, ja és de rialles. N'Antic s'està superant i ja és per mèrits propis el pitjor president de la història. En aquest pas, rebaixa de sou no: simple supressió d'un càrrec inútil i gravós que no ens serveix per res.
Valoració:7menosmas
Per Un funcionari que deixarà de votar al Bloc, fa mes de 10 anys
S'altra dia de pagès vaig veure als del Bloc en les manifestacions contra el pla d'ajust de ZP i ara voten allò que vol en ZP i contra els treballadors i funcionaris. Posen dos ciris a la dreta i un a l'esquerra. Aquest impresentables no mereixen governar perquè per la cadira es venen a la sucursal de ZP.
Fora impostors !
Fora fantasmes !
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris