cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

UM permet avui la retallada, però Antich ajorna els imposts a la tardor

El Parlament aprovarà, sense el suport del PP, la llei que estalvia 103 milions de despesa. Les normes amb mesures tributàries trigaran més. El Govern perdrà la votació per apujar gravàmens, però en pot crear un de nou

Unió Mallorquina permetrà avui que el Parlament aprovi la llei que retallarà en 103 milions la despesa de la Comunitat, amb l'objectiu de complir les exigències formulades per reduir el dèficit públic autonòmic. Ho farà gràcies al fet que l'Executiu ha emprat el procediment d'urgència en la tramitació. Les altres dues lleis del paquet d'ajust, les dels imposts, s'ajornen fins l'octubre per voluntat del mateix Govern, que utilitza el procediment ordinari per a la seva tramitació. L'Executiu, previsiblement, perdrà la votació per aprovar la norma per incrementar tributs i tindrà, segurament, el suport d'UM per crear el nou gravamen ecològic.

Abans que això passi, avui ja s'aprovarà la llei per reduir despesa. Aquesta aprovació suposarà la rebaixa d'un 5% de mitjana dels sous dels empleats públics i d'entre un 7 i un 9% dels salaris dels càrrecs polítics (30 milions d'estalvi); la reducció d'un 5% del pressupost de despesa de les empreses públiques (33 milions d'estalvi), l'aturada de 30 milions d'inversions no contractades, la supressió de places públiques no ocupades (set milions) i la contenció de despesa general i subvencions (tres milions).

El PP, en principi, no donarà suport a la mesura i abans del ple decidirà si s'hi absté o hi vota en contra. Tot i això, el president del Govern, Francesc Antich, confià ahir que el partit conservador acabi secundant la llei, perquè "no ha demostrat en cap moment una confrontació gran" en aquest punt, i defensà que en una situació com l'actual les administracions han de ser les primeres que "s'estrenyin el cinturó" i eliminin "totes les despeses que no siguin prioritàries".

L'altra cama del paquet de mesures, les de tipus tributari, no arribarà a la Cambra fins al proper període de sessions. Els increments d'imposts com l'IRPF per a rendes superiors a 100.000 euros;de l'impost de transmissions patrimonials per a immobles de més de 450.000 euros; i de les herències superiors als 600.000 euros no prosperaran, perquè el PP i UM hi estan en contra. En canvi, l'altre projecte de llei, que servirà per recuperar l'impost ecològic per a empreses contaminants, tindrà segurament el suport d'UM.

Al marge de la lleia de la retallada, el Parlament encara aprovarà avui dues normes més. Una suposa l'ampliació del conegut com a decret Nadal per donar més avantatges als hotelers a l'hora d'emprendre obres de millora. Tots els grups donen suport a un text que permetrà, no tan sols que es facin ampliacions del 10% d'aquests establiments, sinó que, durant quatre anys, també puguin ser esbucats per tornar-los a construir sense perdre alçada. Els hotels que en el passat hagin fet obres irregulars se'n podran beneficiar igualment. A més, la llei ampliarà el període de regularització de places.

Així mateix, la Cambra donarà el vistiplau a la nova norma que regula el Consell Consultiu, el màxim òrgan de consulta. Finalment, no en formarà part el director de l'Advocacia, tot i que el Govern ho pretenia, després que prosperàs per unanimitat una esmena en contra presentada pel Partit Popular. La llei augmenta de 7 a 10 els membres d'aquest ens, però l'ampliació no es farà efectiva fins passades les eleccions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris