cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

El Parlament aprovarà demà l'ampliació del Consell Consultiu

Segons la reforma de l'Estatut de la CAIB, la composició d'aquest òrgan ha de passà de 7 a 10 membres

El Ple del Parlament aprovarà demà per unanimitat el Projecte de Llei reguladora del Consell Consultiu de les Balears, en virtut del nou Estatut d'Autonomia de les Balears, que obliga a ampliar la seva composició dels set membres actuals a un total de 10, per la qual cosa podria incorporar-se el director de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma. Pere A. Aguiló, que ja va formar part d'aquest òrgan. Aquesta normativa, que va ser aprovada pel Govern el passat 12 de març, estableix que el Consell Consultiu serà l'encarregat de dictaminar tots els Projectes de Llei de l'Executiu balear, a excepció de la Llei de Pressupostos, mentre que també elaborarà un dictamen dels reglaments dels Consells Insulares a l'hora dels quals aquestes institucions assumeixin les noves competències, com a conseqüència del desenvolupament estatutari.

D'altra banda, el Consell Consultiu també haurà d'emetre un informe preceptiu quan es presentin proposicions de reforma de l'Estatut. No obstant això, els dictàmens d'aquest òrgan no seran vinculants, a excepció d'aquells casos en els quals s'estableixi legalment, si bé hauran d'estar fonamentats en l'ordenació jurídica. A més, la Llei necessita que aquestes resolucions del Consell Consultiu només poden contenir valoracions d'oportunitat o de conveniència quan així ho sol·liciti l'autoritat que formuli la consulta. Un altre dels aspectes que recull la nova Llei és que en cas que un dels membres del Consell Consultiu sigui processat judicialment, serà suspès de manera cautelar. Per la seva part, el règim d'incompatibilitats de la nova normativa estableix que qualsevol membre del Consell Consultiu pot participar en la tramitació prèvia del dictamen, si bé s'hauran d'abstenir, sempre i quan s'abordi una qüestió que afecti als seus interessos personals o professionals.

Per a l'elecció del president, els membres que formen part del Consell s'elegiran entre ells, de manera que ostentarà el càrrec aquella persona que hagi obtingut la majoria absoluta. En cas que no s'aconsegueixi, s'haurà de fer una segona votació 48 hores després entre les dues persones que hagin obtingut més suport en la primera, de manera que resultarà elegit qui aconsegueixi més nombre de vots. Si es manté l'empat, sortirà elegit nou president d'aquest òrgan el membre de més antiguitat en el Consell o el més major, per aquest ordre, entre aquells candidats que s'hagin presentat a la Presidència.
Actualment, el Consell Consultiu està presidit per Carmen Fernández, mentre que la consellera secretària és Maria Ballester Cardell i la resta de membres són José Argüelles; Rosa Maria de Hoyos; Rafael de Lacy Fortuny; Rafael Perera i María Dolores Romeo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris