cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
16°

“La Guàrdia Civil té competències en el 74% del territori balear”

El capità i cap de la Policia Judicial afirma que a l'àrea de Delictes contra el patrimoni “estam saturats, amb tanta demanda investigativa no prevista”

Pare i fill de Guàrdia Civil, el capità Bartolomé del Amor és un enamorat d'aquesta terra, on ha trobat esposa i ha criat dos fills. Nascut a Múrcia, viatjà de nin per diversos indrets de la Península, però Del Amor trobà les arrels a Mallorca, on ha quedat.

Hi arribà jove, a 19 anys, ja que fou la seva primera destinació tot just sortir de l'Acadèmia. Passà per Portopí i poc després per Estellencs, on conegué la dona. A 23 anys ascendí a caporal i fou destinat al Terreno: "Llavors mig Palma encara era competència de la Guàrdia Civil". El 1980 cercà especialitat: "Vaig ser Tedax durant set anys, dos als País Basc i la resta a Palma". Cansat de tant d'explosiu, el 1998 cercà un lloc a la secció d'Investigació, "la meva passió". El capità assenyala que tot i que aquell any es creà la Unitat Orgànica de la Policia Judicial (UOPJ), ell no hi entrà fins 10 anys després. Durant aquest temps, va ascendir a tinent i va estar destinat a Catalunya i un altre cop a Mallorca: Palmanova, l'aeroport i Binissalem. Finalment, aconseguí plaça de tinent de la Policia Judicial (PJ) i el 2002, "com a capità, em vaig fer càrrec de la UOPJ a Balears. Fins que em retiri, em queden 3 anys i mig abans de passar a la reserva activa".

La UOPJ
El capità afirma que la UOPJ de la Benemèrita és diferent de la del Cos Nacional de Policia. "Som Policia Judicial, però abans de tot som guàrdies civils", remarca amb orgull sincer. "Tenim una secció d'Investigació amb tres grans àrees: la primera és l'EDOA (Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga); la segona és Delictes contra el patrimoni, on trobam l'EDU (Equip de Delictes Urbanístics), creat fa dos anys a partir de casos com l'operació Voramar. La tercera àrea és Delictes contra les persones, subdividida en el Grup d'Homicidis i Desapareguts i l'EMUME (sigles en castellà d'Equip dona-menor). Dins la secció d'Investigació també tenim un laboratori de criminalística. És la nostra Policia científica".

Fora de la secció d'Investigació de la UOPJ trobam una Unitat adscrita a l'Audiència Provincial. Així mateix s'inclou en la Comandància de Palma la plana major de la PJ, que realitza les tasques burocràtiques de la unitat, es relaciona amb Interpol i controla la qualitat del sistema informàtic. El capità afegeix que "no ens podem oblidar de l'ECO (Equip de Crim Organitzat), que tot i que orgànicament forma part de la PJ, funcionalment depèn de Madrid, de la UCO (Unitat Central Operativa). En total, a la UOPJ som 116 homes a Balears".

El territori
El capità afirma que la Guàrdia Civil "té competències en un 74% del territori de Balears" i per això la UOPJ ha desplaçat equips de cinc i sis agents en els partits judicials. "Tenim equips a Llucmajor, Palmanova, Inca, Pollença i Manacor. I existeix previsió de crear-ne un altre a Manacor, un al Pont d'Inca i un a Artà. A més, disposam d'un equip a Maó, un altre de molt potenciat a Sant Antoni i un EDOA a Eivissa ciutat. A Palma, en canvi, com que no hi gaudim de competències tenim la Secció, que dóna suport als equips".

Pel que fa a Delictes contra el patrimoni, afirma que "la demanda investigativa no prevista fa que estiguem bastant saturats. Lògicament, l'encàrrec d'investigacions com Voramar, Pla Territorial, i el patrimoni de Matas és un plus d'esforç". D'altra banda, apunta que "la relació amb jutges i fiscals és habitual i estreta. No es pot comprendre la nostra existència sense ells, som la seva policia. Hi ha una simbiosi absoluta amb els jutjats d'Instrucció i amb els fiscals d'aquests jutjats. Nosaltres som policia judicial en matèria penal". D'altres operacions exitoses en les quals han participat són la Daurat a Cala d'Or i la Kabul.

Del Amor acaba dient que "els guàrdies civils tenim al cap aquesta dicotomia que la nostra funció és policial, però si sona la corneta hem d'anar a lluitar contra l'enemic. És molt difícil d'explicar si no ho has viscut. Es tracta de disciplina i abnegació, de caràcter militar". Tot i això, somriu quan li esment un dels protagonistes de la trilogia de La guerra de les galàxies que té damunt la taula del despatx: "És Darth Vader, el meu ídol. M'encanta la ciència ficció", diu rient.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris