nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

El PSM es qüestiona si val la pena formar part d'Espanya

Biel Barceló, reelegit com a secretari general del PSM amb el 94,4% dels vots, deixà clara ahir l'aposta de la formació per la independència “si les demandes que es fan des de les Illes no són escoltades a Madrid”

52896

Barceló fou fortament ovacionat pels militants del PSM.

Ferran Aguiló - J.Lladó.

El PSM tancà ahir el vintè congrés deixant les coses clares: qüestionant-se el seu paper a Espanya, donant el sí a la coalició electoral amb Els Verds i Iniciativa d'Esquerres, i apostant novament per Biel Barceló com a secretari general de la formació.

Els nacionalistes amenaçaren que, "si no es respecten les Illes Balears, el partit s'haurà de plantejar quin valor afegit representa formar part d'Espanya", amb una clara referència a la independència. "Si les demandes que fem des de les Illes no són escoltades per Madrid, si ens neguen sistemàticament un finançament just després d'anys de patir un constant espoli o si la nostra capacitat d'influència sobre l'aeroport de Son Sant Joan és la mateixa que sobre Sao Paulo i Tòquio, haurem de repensar-nos pagar els impostos i haurem de passar comptes amb els partits centralistes d'aquesta terra", reclamà Biel Barceló. El líder del PSM llançà un missatge a l'Estat espanyol i als partits centralistes insinuant-los que "les coses i les estructures més rígides són les que es trenquen".

En el transcurs del congrés, Biel Barceló (Palma, 1967) fou reelegit en el càrrec de Secretari General del PSM i rebé el suport del 94,4% dels militants. L'acompanyen novament a la Comissió Executiva del partit Joana Lluïsa Mascaró i Nanda Ramon, com a vicesecretàries generals; Xavier Bacigalupe, en el càrrec de secretari d'Organització i Finances, i s'hi incorporen Marta Carrió, com a secretària d'Estudis i Anàlisis, i Pere Fuster, com a secretari d'Implantació Territorial.

Coalició electoral

Així mateix, el 97,3% dels militants donaren suport a la coalició electoral entre el PSM, Iniciativa d'Esquerres i Els Verds, que Barceló definí com "una oferta creïble, coherent i amb un gran camp per córrer, capaç de fer front al bipartidisme regnant i a l'hegemonia de la dreta". "És una coalició integrada per aquells partits que realment han cregut en l'esperit del Bloc, l'esperit de la cooperació política entre cultures polítiques complementàries per fer una Mallorca més democràtica, justa, social i sostenible", explicà Barceló.

D'altra banda, el secretari general del PSM criticà durament la política realitzada pel PSOE, que acusà "d'allunyar-se de l'esquerra amb la seva política injusta, neoliberal, antieconòmica, que va en contra dels sectors socials més dèbils". Barceló acusà Zapatero "de no ser valent i evitar retallades en les milionàries despeses del Ministeri de Defensa i en no demanar transparència i control als bancs. Tothom paga la crisi menys els banquers i els milionaris". "Les Illes som l'autonomia amb menys treballadors públics per habitant i la Comunitat Autònoma amb un pitjor finançament de tot l'Estat que, a més, està sotmès a ingents retallades".

Corrupció

Un dels moments més intensos del discurs de Biel Barceló va ser quan va fer referència "a la falta de valors democràtics presents a les Illes Balears, fruit dels nombrosos casos de corrupció que s'han destapat al llarg d'aquesta legislatura".

Segons el líder del PSM, "no hem de tolerar la corrupció perquè qui corromp està atacant la democràcia i qui ataca la democràcia està atacant el país. No hi ha corruptes bons i corruptes dolents, tots els corruptes són una vergonya per al país".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per GOOD BYE SPAIN, fa mes de 10 anys
Si em tupaven o no això a tu no t'importa. Tu el que has de fer es començar per escriure en català si vols esser una persona educada que fa el que es fa al lloc a on un es troba i a Mallorca es parla i s'escriu en català.
Valoració:2menosmas
Per GOOD BYE SPAIN a Un mallorquí d'arrel, fa mes de 10 anys
No diguis collonades, aqui a Mallorca mai hi ha hagut ermonia total amb els castellans. En tot cas, som noltros que hem callat i per covardia i submisió ens hem deixat cagar i compixar al damunt. Mai t'han dit a tu..."háblame en cristiano que no te entiendo" o "háblame en cristiano que estamos en Espanya"? a mi m'ho han dit moltes de vegades i per això sempre he tingut ben clar que ells i noltros som pobles ben distints. Així que de "normalitat" res de res.
Valoració:22menosmas
Per Un mallorquí d'arrel, fa mes de 10 anys
L'any passat se va celebrar el centenari de la mort de Guillem Cifre de Colonya, el fundador de la Caixa d'estalvis de Pollença, una persona que va ajudar a les classes més humils de Pollença mitjançant una educació progressista, moderna i laica; una persona que se va enfrontar als cacics i a l'esglèsia catòlica. En definitiva, una persona gens sospitosa de ser reaccionària i carca. Doncs bé, Don Guillem Cifre com intelectual de l'època emprava amb tota naturalitat el castellà, tant xerrat com escrit.
Però a més a més, sabeu com signava Don Guillem cifre de Colonya els seus escrits i documents?
Doncs signava "Guillermo Cifre, antes Coll". Així, en castella, sense cap tipus de complexe. Ah! i en Franco apenes era un infant.
Duc aquest fet per fer veure que a principis del segle XX ser mallorquí i espanyol era una situació d'allò més normal i no existia aquest debat tan artificial sobre la negació de la nostra espanyolitat que, vet a saber per quins interessos, progressivament s'ha anat introduint dins la nostra societat.

Valoració:-27menosmas
Per wfk, fa mes de 10 anys
Xisco Tur:
Castilla la Nueva també era un invent?
Valoració:0menosmas
Per joan, fa mes de 10 anys
"Xisco Tur" idò així seguint amb el teu discurs, el "paises hispanoamericanos" deuen ser també un invent, no?
Valoració:3menosmas
Per Francesc, fa mes de 10 anys
Buf, així esteim encara? Quin discurs amb més poca il·lusió... que acaba de sortir de l'ou?

Si aquesta és l'empenta i la fermesa que manifesta el PSM en unes hores tan greus com ses que tenim i ses que han de venir, tal vegada sí que cal una alternativa.

I fóra trist perquè el PSM era fort i creava il·lusió, però la por ha anat dominant el discurs, no motiva la gent. Cal força i valentia, lideratge i il·lusió. No és l'hora d'amagar el cap davall l'ala, mirant de no dir res que no sigui massa fort per al discurs dominant. Les veritats s'han de dir de forma clara i ferma, sense por, amb horitzons clars, amb referents que no donin peu a l'amigüitat. Estan molt acomodats al discurs establert i al final faran que l'electorat s'hi senti còmode de ver. A més de no fer cap pedagogia, aconseguiran que més votants es passin al psib, que tanmateix també en saben de dir "país" a les 4 illes (Mallorca és un País, collons!, la CAIB és una comunitat autònoma de régimen común!), també diuen que volen més doblers, etc i saben vendre el "vot útil".

Jo sempre he pensat que votar un partit espanyol quan rebs tracte colonial d'Espanya no pot ser vot útil, però n'he sentit més d'un que, sense ser sospitós d'espanyolisme, tant per tant, ni tan sols hi pensa ja en el PSM a hora de decidir el vot: rallen amb sa boca petita, no se sap què volen fer i vés a saber si els votarà ningú més.
Valoració:0menosmas
Per Tofol, fa mes de 10 anys
JEJEJEJE!!LA SA INDEPENCIA DE MALLORCA/BALEARS ???JIJIJIJIJI!! JIIJIJI .. ES UNA BROMA DEL MAGIC ANDREU????
AIXÒ ES DONAR MÉS IMPORTÀNCIA A SA CORDA QUE AN ES BOU..JIJIJI.. AIXÒ ES SOMIAR TRUITES...JIJI
Valoració:-10menosmas
Per oriol, fa mes de 10 anys
Espanyolisme gnella, perd molt es temps aqui als fils del diari no?
Valoració:9menosmas
Per mari, fa mes de 10 anys
no magrada es pacte, hemd e caminar cap a la unitat amb entesa i erc també. Sinó no marxarem d'aquesta presó africana que és diu españa
Valoració:18menosmas
Per Llorencet, fa mes de 10 anys
Aquests són els del Bloc de l'agonia, no?
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris