cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

El pàrquing del Palma Arena s'haurà d'apuntalar

L'aigua es filtra des del sostre i un dels pilars té esquerdes perceptibles a simple vista. Les constructores se'n desentenen i s'acusen unes a les altres. La Fundació Illesport les ha denunciades al Jutjat

Els despropòsits del Palma Arena no s'han acabat. Quan semblava que el sobrecost del velòdrom i les obres mal fetes ja tan sols eren cosa dels tribunals, n'apareix un de nou: el pàrquing del Palma Arena s'haurà d'apuntalar perquè un dels pilars és en mal estat i hi ha filtracions d'aigua. A sobre, cap de les empreses que van fer l'edifici n'assumeix la responsabilitat.

El problema es pot veure a simple vista. Per fer-ho només cal pujar al pis superior del pàrquing del Palma Arena. El pilar que hi ha just a l'entrada està escrostonat i aguanta una doble biga plena de cruis i d'humitats. De fet, l'aigua es filtra a través del sostre i com més va més degrada la biga i el pilar. A part, com es pot veure a les fotografies, just en aquest punt de la doble biga hi ha un sol pilar tot i que als altres n'hi ha dos.

Però el pàrquing del Palma Arena té altres problemes, com el sostre, un erm ple de terra, herba seca i restes de material de construcció. Un descampat on arriba un gran ascensor d'alumini sense sentit, un altre dels coneguts despropòsits de l'obra més emblemàtica de Jaume Matas. Al sostre, s'hi havia projectat una pista d'atletisme que no s'ha fet mai però ara tan sols hi ha herbes, terra i runa. Iaquest és el problema. L'acumulació de terres afavoreix que l'aigua de pluja s'hi acumuli, no dreni i, finalment, es filtri.

Segons fonts pròximes a la Conselleria de Presidència, quan el gerent del Consorci per a la Construcció del Palma Arena, Guillem Bosch, s'assabentà de la situació demanà consell a un arquitecte de la seva confiança. Aquest li recomanà que enviàs un burofax a les constructores requerint-los que apuntalassin l'edifici. Amb tot, cap de les dues unions temporals d'empreses (UTE) que el van fer no assumeix la responsabilitat del problema. Una la formen Dragados i Llabrés Feliu i l'altra l'encapçala Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). La Fundació Illesport, que va licitar les obres de l'aparcament, les ha denunciades a totes.

A FCC se li adjudicà obra per valor de 2.598.960 euros i certificà aquesta quantitat justa. En canvi, la UTE formada per Dragados i Llabrés Feliu rebé una adjudicació d'1.937.580 euros i se'n gastà 2.283.449. Hi hagué un sobrecost del 17,85%: 345.869 euros. Segons aquestes xifres, dels comptes generals del Govern de l'any 2008, fer el pàrquing del velòdrom costà 4.882.409 euros. I això sense comptar l'electrificació, que s'adjudicà a Elecnor per 1.022.452 euros, tot i que finalment en costà 44.160 més. Tot i que l'electrificació es va fer pensant amb una xarxa com la d'un aparcament privat, amb lectors de targetes i barreres mòbils, l'actual direcció d'Illesport considera que el cost fou escessiu.

Elecnor també ha estat denunciada. De totes aquestes obres encara manquen per pagar 574.408 euros a FCC i 153.890 euros a Dragados i Llabrés Feliu. A més, no s'ha abonat Elecnor. En total són 1.794.911 euros i totes les empreses reclamen interessos pel retard.

Un cúmul de despropòsits
Els cruis del pàrquing del Palma Arena s'afegeixen a la llista de problemes del velòdrom que es pressupostà per devers 48 milions d'euros i n'arribà a costar uns 110.

Tot plegat s'investiga en un complex procés judicial ple d'acusacions de comissions i on ha sortit a la llum que la coberta de l'edifici costà 18 milions, tot i que n'havia de valer 6, i que el sobrecost no es justificà, o que els arquitectes García-Ruíz es contractaren de manera irregular. I tot, per un velòdrom que ni tan sols podia homologar la pista.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Macià, fa mes de 10 anys
esquerdes = cruis = crivells
Valoració:2menosmas
Per Rogelio, fa mes de 10 anys
Mes que Palma Arena se podría dir Palma feta pols
Valoració:2menosmas
Per lloret, fa mes de 10 anys
Constructores contractades pels governs, siguin del PP o del Pacte equivalen a xapussa anunciada.
Valoració:0menosmas
Per armando, fa mes de 10 anys
Demaneuli el calers al Matas per apariarlo,que a ell lin sobren molts de euros
Valoració:1menosmas
Per Nofret, fa mes de 10 anys
a la gran estació intermodal de Palma, també hi ha filtracions i moltissimes goteres, però ara ja no les podem veure i no molesten perque les han tapades amb planxes de plàstic que arrepleguen l'aigua. segur que la gran estació intermodal de Palma també seria motiu d'acusacions mutues entre empreses si acabés anant als jutjats.
Nofret
Valoració:3menosmas
Per Toni T, fa mes de 10 anys
I en "chapa y pintura" d'en Bauzá què hi diu? Ens destrossaren Mallorca, ens robaren a poalades i ens hipotecaren per a més de 30 anys.
Valoració:7menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Això ens passa per votar PP
Valoració:8menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Les constructores estrangeres, a aquest cas de Madrid, són incompetents per construir a Mallorca.
No ès lo mateix construir un mateix projecte a la Misseta castellana que a Palma.
Els tècnics que seuen a un despatx a Madrid treuen del calaix o de un ordenador el projecte de una construcció pensada i estudiada per esser construïda a Madrid però no per Palma.
Els tècnics peninsulars ignoren uns detalls que tal vegada els tècnics insular saben.
Lo mateix passa a l'escaló inferior, els dels mestres de obres i manobres que també són estrangers, que poden tenir experiència per construir a fora de Mallorca però no la tenen per construir a Mallorca.
La lliçó que han de aprendre ès cap constructora i personal de fora ha de construir a Mallorca.
Valoració:7menosmas
Per templario, fa mes de 10 anys
Esta claro que en Mallorca, los politicos que hasta el dia de hoy estan governando son productos de marketing de los partidos a los que pertenecen, preocupados solo de rentabilizar los 4 años de gobernanza. Poco les importa asegurar la vida de los ciudadanos repasando las obras realizadas por sus antecesores; dejan que todo caiga para asegurarse el castigo electoral hacia el contrario. Y en esa embriaguez de poder, los parques son cerrados durante años, los edificios públicos son explotados sin el mantenimiento adecuado, y las lineas férreas actuales son olvidadas porque da más imagen y marketing publicitario inaugurar macro-proyectos futuros, edificios de oficinas para altos cargos, cambio caprichoso de vestuario de agentes de tren, convocatorias mastodonticas de personal sin crecimiento de linea, etc. Lo del Palma.Arena solo es la punta de un iceberg de despropósitos politicos de un bando y de otro que denotan una época de políticos centrados solo en su ego personal. De hay que todos busquen su valia con decretazos, porque seguramente trabajando en sus oficios solo evidenciarian mediocridad.
Valoració:-7menosmas
Per Tomeu Musol, fa mes de 10 anys
No estic de acord ni molt manco en ses obres que va fer es PP, però, si tenim en comte sa gran cantidad de obra que varen fer, si les conparam en ses que varen fer es Pacte de progres, que practicament de obra inportant nomes feren es tren i malement, que per sa seva cupa i ha ferids greus, encare varen esser pitjos que es PP. Que en feren pocas i malement
Valoració:-19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris