algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Preacord entre Els Verds, PSM i Iniciativa d'Esquerres

Les negociacions amb vista a formar un bloc progressista al 2011 s'aclareixen a poc a poc. Iniciativa d'Esquerres, Els Verds i PSM arribaren ahir a un preacord electoral

El previsible 'bloc' electoral amb vista a les eleccions de 2011 ja té els primers tres integrants: PSM, Els Verds de Mallorca i Iniciativa d'Esquerres (recent escissió d'EU). Les tres formacions feren públic, ahir migdia, el preacord al qual han arribat per formar una única oferta electoral. En tot cas, la proposta ha de ser ratificada per les respectives militàncies. El PSM serà el primer, ja que aparentment aprovarà l'aliança al llarg del congrés ordinari, que tindrà lloc aquest cap de setmana. Després serà el torn d'Els Verds i Iniciativa, que ho faran en les pròximes dues setmanes. A final de juny, per tant, fan comptes signar l'acord definitiu.

Ara bé, no és una coalició tancada. El ball de noms també hi inclou Esquerra Republicana, Entesa i fins i tot l'antiga Esquerra Unida (EAiV). Tanmateix, cada formació té uns tempos diferents. Biel Barceló, secretari general del PSM, assegurà ahir: "Amb Entesa tenim les negociacions més obertes, però amb Esquerra ja saben com està la situació" (amb referència a la seva oferta de reconèixer ERC com a referent català a canvi de la seva integració al PSM).
I què hi diuen els republicans? Que no estan disposats a dissoldre-se'n. El jove Amadeu Corbera i el palmesà Xisco Jaume són dos dels negociadors que parlen amb Toni Alorda i Toni Noguera (PSM). "Tanmateix, no hi ha cap avançament", diuen els republicans.

En tot cas, Entesa veu amb bons ulls un bloc en el qual ja no hi ha 'partits de Madrid', amb referència a l'Esquerra Unida d'Eberhard Grosske. Això no obstant, David Abril i la Iniciativa d'Esquerres que capitaneja sí que els vol: "La idea és retrobar-nos amb els que fins fa poc eren companys". Tanmateix, tothom els dóna per 'vetats'.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per rafa, fa mes de 10 anys
Esto es como mezclar cocacola con baileys y sirope de chocolate. No hay Dios que se lo trague!
Valoració:2menosmas
Per Endavant Esquerra, estam amb voltros!, fa mes de 10 anys
Sense Esquerra no hi haurà Bloc Nacional. Punt. Si No hi ha Esquerra jo no votaré aquest Bloc.

Valoració:-6menosmas
Per Endavant Esquerra, estam amb voltros!, fa mes de 10 anys
Sense Esquerra no hi haurà Bloc Nacional. Punt. Si No hi ha Esquerra jo no votaré aquest Bloc.

Valoració:-9menosmas
Per SUAUSUAU, fa mes de 10 anys
ERC es pensava que arribarien i tothom els hi lleparia es cul idò no, Estan ocupant càrrecs sense suport democràtic. Hi ha una via balear estricta de sobirania. Es presenta el PSM a Catalunya?
A cadascú allò que és seu...,
Valoració:8menosmas
Per mirall trencat,, fa mes de 10 anys
De veres que això és una orgue de galls,ERC,PSM etc cadascú buscant el seu lloc, la seva cadireta i el seu cotxe ofcial.
Ser d'esquerra, nacionalista, ecologista, etc... només és una etiqueta per guanyar vots, per ells això és senzillament la seva professio. La manera de guanyar doblers, alimentar a les seves families i progressar professionalment... i naturalement és més fàcil en política que en el món privat on els mèrits s'ha de demostrar i on xerrant no sa va enlloc.

Valoració:17menosmas
Per Aina, fa mes de 10 anys
Quin desastre! Si ERC és un grupet depenent de fora Mallorca, sense cap capacitat decissòria. I aquesta colla de betzolarrosi i metrosexuals ens han dir el que s'ha de fer! Putes sagrades! Si són tan valents que es presentin tot sols!
Batuarredell mon salat de pardalaria de tota manera aquests d'ERC no es menjaran res i faran el ridícul com sempre.. xerrin aixi com vulguin mentres tenguem un bon servei per xuclar que es lo important.. i es de sa OCB que se posin a fer feina que son une lacra que nomes viuen de subvencions.
Valoració:5menosmas
Per Xesc, fa mes de 10 anys
Vaja tela el PSM, demana a Esquerra que es dissolgui i pacta amb federalistes espanyols. Enhorabona Esquerra per la vostra proposta, sembla que aquí són els únics que tenen seny. En fi, quin país. Com deia aquell, la independència sense el PSM és molt difícil; amb el PSM, impossible!
Valoració:4menosmas
Per Ecvotant d'esquerres, fa mes de 10 anys
Mai més votaré a cap d'aquests partits polítics. Han demostrar ser una colla d'incompetents que ni tan sols s'entenen entre ells. Posen els seus interessos personals per davant abans de construir un model de país
Valoració:-5menosmas
Per www.perunaveupropia.cat, fa mes de 10 anys
Totalment d'acord amb tu...cal continuïtat i solidesa.
Adhereix-te al manifest www.perunaveupropia.cat"Per una veu pròpia" és un moviment impulsat per ciutadans que, compromesos amb la realitat social, cultural, mediambiental i econòmica del nostre país, volem plantejar la necessitat d'unir les forces d'esquerres i nacionalistes amb l'objectiu de potenciar la participació, dignificar la política, potenciar l'autogovern i funcionar al marge del bipartidisme i de la partitocràcia.

Els sotasignants creim que una sola veu al Parlament és més necessària que mai i que tan sols la unió dels partits que fins ara han configurat el Bloc (PSM, EU, Els Verds i Esquerra) poden, juntament amb la suma d'independents i altres partits afins, evitar el retorn d'un govern centralista i de dretes que en aquesta ocasió se'ns presenta més reaccionari i hostil a la solidaritat, les polítiques socials, la llengua, la cultura i el territori que mai.

Cadascun i cadascuna dels promotors i promotores d'aquesta iniciativa, sense militar a cap partit concret, apel·lam, a la unitat de les forces polítiques que defensen aquests objectius a fer un esforç d'acord, més enllà d'interessos personals o partidistes. Per això, defensam la vertebració d'una opció el més inclusiva i majoritària possible, que permeti la formació d'un nou govern compromès amb les persones, el medi ambient i el país.

Concretament, apostam pels següents punts com a nexes d'unió d'aquest nou subjecte polític impulsat per la societat civil:

1. Que entre els partits esmentats existeixen més similituds que diferències i que la pluralitat que representen creen la base idònia per a l'elaboració d'un discurs integrador per als diferents corrents existents. La diversitat actual, per tant, s'ha de considerar una oportunitat i no un punt feble.

2. Que aquesta unió s'ha de basar en la premissa que ara el prioritari és el país, per sobre d'interessos personals i/o de partit i que en conseqüència, tots som responsables i hem d'actuar oferint una alternativa creïble i il·lusionadora oberta a tothom.

3. Que cada vegada resulta més difícil assolir una qualitat de vida òptima pels treballadors i treballadores. Fins i tot en temes bàsics com l'habitatge i els productes elementals de consum i serveis, la nostra societat pateix un espoli fiscal absolutament inacceptable. Una situació que tan sols es capgirarà amb l'impuls d'una força nacionalista i d'esquerres sòlida i compromesa amb la ciutadania.

4. Que cal acabar amb els atacs constants al medi ambient, al territori, el valor afegit més preciós que tenim. Alhora, cal impulsar mesures per a la rehabilitació dels espais ja degradats i la sostenibilitat entesa de manera extensa com a sostenibilitat: econòmica, ambiental i sociocultural.

5. Que l'educació és i ha de ser la paret mestra de qualsevol societat i que, per tant, cal potenciar i promoure de manera decidida una educació de qualitat, pública, inclusiva i no segregadora que eviti la precarietat el desarrelament i les poques expectatives de futur que sovint pateix el jovent.

6. Que l'actual model de creixement de “totxo i bloquet” s'ha demostrat clarament insostenible a tots els nivells (econòmic, ambiental i sociocultural) i que per tant, es fa necessari l'aposta per un nou model de creixement respectuós amb el medi ambient i les persones.

7. Que l'actual procés migratori dels darrers anys ens obliga a treballar per a fomentar la ciutadania de la població nouvinguda al nostre país entesa aquesta com l'acceptació d'uns drets i deures comuns per a tots, pilars de la futura construcció nacional. Una decidida aposta per la integració i el pluralisme que respecti la nostra realitat cultural.

8. Que la llengua catalana, pròpia de les Balears, pateix agressions que dinamiten fins i tot els elementals acords presos en la concepció de l'autonomia. Per això, s'ha de demostrar a qui volen l'anorreament lingüístic i cultural del nostre país que davant els atacs sistemàtics ens mantendrem ferms i més units que mai promovent una imatge positiva, real i integradora de la nostra cultura.

9. Que en un món global com l'actual es fa més necessari que mai reforçar els vincles lingüístics, culturals i comercials entre administracions que comparteixen un mateix passat històric sigui anomenat Arc Mediterrani o, com sempre s'havia dit, Països Catalans.

10. Que per tot això, aquesta unió no s'ha de limitar tan sols a un mer pacte de caràcter electoral, ans al contari. L'objectiu de les diferents forces polítiques, amb la implicació decisiva de la societat civil, ha de ser la de construir un nou subjecte polític, una sola veu forta i clara, que ofereixi una alternativa d'esquerres i nacionalista sòlida a l'actual bipartidisme estatalista.

Valoració:13menosmas
Per Un d'esquerres i independentista que no milita enl, fa mes de 10 anys
Me pareix bé aquesta nova coalició. I si qualqú més s'hi vol sumar, perfecte! Però, des del meu punt de vista, i de cara a l'estratègia electoral i de funcionament intern, ha de reunir una sèrie de condicions:

1. Anar més enllà i constituïr-se en federació. Nafarroa Bai i CiU me semblen bons exemples de federacions sòlides sense renunciar a la personalitat pròpia de cada partit.
2. El projecte ha de tenir CONTINUÏTAT!!! Progressistes? Bloc? Unitat? Basta de projectes efímers que no ens duen enlloc!
3. La marca electoral que presetem al Parlament i al Consell ha de concordar amb la presentada a tots els municipis!! La mar de sigles a les municipals de 2007 de tots els partits de l'òrbita del Bloc feia pena. Tenia raó Maria Antònia Munar quan deia que per votar al Bloc es necessitaria un GPS.
4. Coherència i principis! A Marratxí, el candidat del PSM a les municipals de 2007 no va voler fer un Bloc x Marratxí, però al mateix temps es va presentar a les llistes del Bloc x Mallorca al Parlament. Un poc de coherència, per favor, que no som beneits!
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris