cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
11°

Armengol aposta per enfortir el Consell i aprimar el Govern

La presidenta fa una forta defensa de la institució, ofereix al PP un pacte per retallar despesa, però avisa que no aturarà l'arribada de competències perquè Mallorca no ha de ser menys que les altres illes

52932

Francina Armengol postil·là en defensa de la institució que presideix.

Ferran Aguiló - T. Ayuga.

La presidenta del Consell, Francina Armengol, aprofità ahir el debat de política general de Mallorca per fer una fèrria defensa de la institució, carregà contra aquells que en plantegen la desaparició i advertí que són els consells els que han de créixer amb les competències que els atorga l'Estatut i és el Govern qui ha d'eliminar departaments. Tanmateix, la socialista també oferí dos grans pactes a la resta: un per reforçar l'Administració insular amb una nova llei de consells i l'altre per definir les prioritats de despesa en uns "moments excepcionals", sobretot tenint en compte que la institució no es podrà endeutar més.

Precisament aquests dos foren els eixos del debat. En el primer, Armengol carregà contra els qui "menyspreen" el Consell "ara que les coses no van bé" i advertí que "atacar el Consell" és "atacar el poble de Mallorca i la seva identitat". No quedà aquí, sobretot després que el portaveu del PP, Jaume Font, demanàs un "téntol" per repensar la institució, aturar la recepció de noves competències i recuperar el vessant més municipalista del Consell.

"És una barbaritat. Jo no crec que haguem de repensar res", respongué la presidenta, qui va retreure al PP que defensi que Menorca o Eivissa decideixin en Agricultura, Turisme i Joventut i, en canvi, s'oposi que Mallorca pugui decidir. "Li estenc la mà per parlar de tot, però no condemnem la institució a ser només de règim local. No té sentit i faríem un mal favor al poble si consideram que som l'única illa que no ens podem autogovernar", hi insistí la socialista, qui reptà el PP a iniciar una modificació de l'Estatut si creu que el Consell ha de ser una altra cosa.

Ella apostà per accelerar el traspàs de competències i "si hem d'assumir competències no hem de reduir càrrecs"; eliminar duplicitats i suprimir òrgans que es trepitgen. "Si els consells tenen la competència i el Govern no la té, sobra la Conselleria del Govern", sentencià. Per reforçar el Consell, proposà als grups fer un "front comú" per aprovar una nova llei de consells i una nova llei de finançament dels consells.

En l'altre eix del debat, el que afecta la retallada de despesa, la socialista es mostrà disposada a negociar amb el PPcom prioritzar la despesa en el proper pressupost, en què ja no es podrà endeutar per la "injusta" decisió de Zapatero. Això no obstant, també els oferí pactar el Pla d'Obres i Serveis, la taxa dels fems i, fins i tot, la Ràdio i Televisió de Mallorca que el PP vol fer desaparèixer.

En les intervencions, la socialista va retreure als populars inversions innecessàries en el passat, que "han deixat els calaixos públics en una situació més que precària"; els casos de corrupció; i la creació d'empreses públiques i de duplicitats administratives que ara reclamen retallar. Apostà per una racionalització de l'Administració, però reivindicà les polítiques socials del Consell i el seu manteniment en plena crisi. El discurs fou escoltat, entre d'altres, per la presidenta del Parlament, Aina Rado; pel conseller d'Educació, Tomeu Llinàs, i pel president de l'Autoritat Portuària, Francesc Triay, tots del PSIB.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Prou de burocracia i duplicitats, fa mes de 10 anys
El que s'haria de fer es tancar definitivament el Consell de Mallorca, amb el Govern ni ha ben abastament. El Consell sobra i n'Armengol més encara.
Valoració:-4menosmas
Per Biel, fa mes de 10 anys
A la fí una reflexió amb seny!
Valoració:7menosmas
Per Barrufet, fa mes de 10 anys
Pacte i PP s'estimen. Visca l'amor. Preparau el cava !
I als pobres que els hi donin pel....... , que per això hi ha les Conferències de sant Vicent de Paül.
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris