algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
17°

Font ofereix a Armengol un pacte que eviti apujar la taxa dels fems un 40%

El popular ho plantejarà en el debat del Consell que comença avui. Es preveia fer repercutir en la tarifa de l'any que ve les inversions fetes per ampliar la incineradora, però l'Executiu insular ja fa feina per no haver d'augmentar-la

El PP mostrà ahir les cartes que avui posarà sobre la taula en el debat de política general del Consell. El popular Jaume Font anuncià que proposarà a la presidenta, la socialista Francina Armengol, un pacte d'estat per redefinir el Consell. La proposta inclourà diversos fronts, com la reestructuració de la institució insular per fer-la més racional, l'aplicació de polítiques d'austeritat i l'eliminació de duplicitats amb altres administracions. Font també planteja pactar els pressuposts, però la mesura que pot tenir major abast sobre la població passaria per un acord que evitàs la possible pujada d'entre un 30 i un 40% de la taxa dels fems.

L'ampliació de la concessió de la gestió dels residus urbans a TIRME, aprovada per PP i UM la legislatura passada, incloïa un seguit d'inversions. Entre altres, preveia que el 2011 entràs en funcionament la segona línia d'incineració i que, en fer repercutir la inversió sobre la tarifa de tractament dels fems, s'incrementàs en gairebé un 40%. Actualment, els ciutadans paguen 131 euros per tona, tot i que l'any passat s'acordàs congelar-ne la taxa. Això no obstant, l'increment d'aquesta tarifa encara no està decidit -la revisió no s'ha d'aprovar fins al juliol- i, ara per ara, el Consell també treballa en el mateix sentit i la intenció del Pacte és que no s'apugi per a l'any que ve, sobretot en un context de crisi econòmica.

En qualsevol cas, l'oferta de pacte que farà avui el PP pot afavorir l'acord en aquest punt, perquè la proposta de Font passa per excloure de la taxa i, per tant, no fer repercutir en els ciutadans, elements que no estan directament vinculats amb la incineració o la gestió de residus i que ara per ara es computen.

Al marge d'això, Font avançà ahir que proposarà un "téntol" de cent dies per negociar amb la presidenta Armengol un gran acord per revisar la funcionalitat i la dimensió del Consell, evitar duplicitats i aplicar polítiques d'austeritat. La proposta, que tindria una vigència d'uns 10 anys, permetria, segons el popular, estalvis d'uns 50 milions d'euros anuals.

El PP considera que s'haurien d'eliminar departaments i programes repetits. Aquest seria el cas de les àrees de Turisme, Joventut i Igualtat, però també de les actuacions en medi ambient i en caça, que es dupliquen al Consell i al Govern, o de les activitats per a segona i tercera edat que ja fan ajuntaments. Font, que demanà "perdó" perquè el PP també ha contribuït a sobredimensionar el Consell, insistí en la seva proposta d'eliminar Ràdio i Televisió de Mallorca i traslladar-ne els treballadors a IB3. En aquest sentit, recordà que una part del cost de la televisió -5,5 milions- es paga amb deute i advertí que l'any que ve el Consell no es podrà endeutar per la prohibició de Madrid. Font va recordar que aquesta mesura obligarà a retallar el pressupost almenys en 34 milions, que és el deute contret enguany.

La presidenta Armengol, tot i que no ha avançat públicament les línies del seu discurs, obrirà avui el debat llençant també ofertes de diàleg al PP per afrontar les grans qüestions. La socialista, en minoria des de l'expulsió d'UM dels executius, està obligada a cercar acords en un context de crisi econòmica i de limitacions en la despesa, que afectarà sobretot al proper exercici, en què la institució ja no podrà endeutar-se.

Ahir, el conseller insular de Presidència, Cosme Bonet, es mostrà obert a arribar a acords amb el PP per aplicar més mesures d'austeritat, però advertí que les propostes del PP per eliminar duplicitats i suprimir departaments no serveixen per reduir el dèficit.

El debat de política general del Consell comença a les 11 hores amb el discurs d'Armengol.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris