muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
16°

El PP ofereix a Francina Armengol un pacte fins el 2020 per reduir despeses

Jaume Font, portaveu del PP, estima que 60 milions anuals podrien estalviar-se evitant duplicitats

52878

Jaume Font en una sessió plenària del Consell de Mallorca.

PERE BOTA

El portaveu del PP al Consell de Mallorca, Jaume Font, ha ofert a la presidenta d'aquesta institució, Francina Armengol, un pacte a llarg termini, que podria arribar fins el 2020, per reduir entre 50 i 60 milions d'euros anuals en despeses evitant duplicitats amb el Govern i aplicant criteris d'"austeritat i racionalitat». En una roda de premsa, Font ha anunciat que al ple de debat sobre política general que es farà demà al Consell, el PP demanarà un debat «rigorós» sobre la dimensió i el funcionament d'aquesta institució, amb la finalitat que «siguem capaços d'asseure'ns en una taula, amb la finalitat d'acordar en tres mesos mesures d'austeritat de la despesa per als pròxims deu o 12 anys, que afectin als pròxims governs amb independència del color polític i sense pensar a les eleccions del pròxim any».

El portaveu popular al Consell ha considerat que una de les principals mesures que s'haurien d'adoptar és eliminar aquells departaments i programes que es «solapen» amb els quals ja existeix a l'executiu autonòmic, entre els quals ha citat les Conselleries Insulars de Turisme i Joventut i Igualtat. «No podem duplicar els treballs, ja que el Consell no pot fer coses en les quals té competència el Govern i viceversa», ha afirmat Font, qui, en aquest sentit, ha criticat que la institució insular fa «mil coses en matèria de medi ambient, per a la qual cosa té 30 treballadors, tot i que només té les competències en matèria de residus».

Alhora, ha censurat que la Conselleria Insular de Turisme està destinant partides pressupostàries per a una campanya de promoció turística a Rússia, quan precisament, segons ha recordat, el president del Govern, Francesc Antich, es troba en aquest país mantenint reunions amb touroperadors per incrementar l'arribada de turistes russos a les Balears. D'altra banda, ha assenyalat que el Consell de Mallorca rebrà en les pròximes setmanes la competència en matèria de Caça, departament en el qual treballen actualment «sis persones al Govern». Així, ha criticat que aquest personal podria ser assumit per la institució insular, on al seu torn, ja treballen 11 professionals en temes de caça, tot i que encara no ha estat transferida la competència.

Després de demanar «perdó» pel fet que el PP també és responsable del sobredimensionament del Consell de Mallorca, Font ha apuntat que un altre dels capítols en els quals el Consell podria retallar despeses és suprimint les activitats destinades a la segona i a la tercera edat, tenint en compte que aquestes ja són organitzades i sufragades pels diferents ajuntaments.

D'altra banda, ha insistit en la seva proposta d'eliminar Ràdio i Televisió de Mallorca, traslladant als seus treballadors a IB3, de manera que el Consell aportés alguna partida econòmica a l'ens autonòmic, amb la finalitat de garantir que es fessin informacions i programes únicament per a Mallorca. «Més del 50% de la despesa de Televisió de Mallorca s'obté via préstecs i l'any que ve no va a poder tenir els 5,5 milions d'euros que ha rebut aquest any a través d'aquesta fórmula, a causa de al Decret aprovat pel govern Espanyol que impedeix endeutar-se als Ajuntaments i Consells», ha recordat.

En aquest sentit, ha recalcat que el 2011, els Pressupostos de la institució insular es retallaran, com a mínim, 30 milions d'euros, en relació amb 2010, tenint en compte que aquesta és la xifra en la qual s'ha endeutat aquest any, alguna cosa que no podrà fer el pròxim, a causa que no podrà sol·licitar cap préstec. Font ha remarcat que amb totes les mesures que ha proposat, no hagués calgut retallar el sou dels funcionaris del Consell i, d'altra banda, va reprovar el fet que la institució insular no hi hagi executat el 23% del pressupost de l'any passat, fet que suposa que «no s'han gastat 100 milions d'euros».

El portaveu del PP al Consell ha sostingut que ningú podrà retreure al seu partit que present totes les esmentades propostes de reducció de despesa pel fet que estiguin pròximes les eleccions de 2011, ja que, segons ha apuntat, des del 2008 planteja «aprimar» la institució insular perquè sigui «més seriosa i rigorosa i pensi més en les persones i no en els polítics».

Malgrat això, ha avançat que el PP acudirà demà al ple sense cap proposta de resolució concretada, en espera d'escoltar el discurs d'Armengol i amb un ànim de negociar les mesures, per a la qual cosa, segons la seva opinió, deu obrir-se un període de tres o quatre mesos perquè estiguin acordades el setembre abans que s'iniciï el debat pressupostari garantint així que «ningú se'n va a posar travetes» en aquestes qüestions ni serà un «arma llancívola» en època electoral.

Entre les qüestions en les quals, segons la seva opinió, caldrà arribar a un acord, ha destacat la modificació de la taxa d'incineració d'escombraries i les partides econòmiques procedents del conveni de carreteres signat amb el Govern espanyol, amb la finalitat de prioritzar la construcció dels accessos a Palma i la via connectora, tenint en compte que el Ministeri de Foment té previst endarrerir les inversions, com a mínim, un any. Font ha considerat que, ara mateix, les prioritats de la institució insular ha de ser destinar la despesa a les empreses perquè generin ocupació i atendre als 70.000 treballadors de Mallorca que estan a l'atur.

D'altra banda, ha destacat que el PP «mai ha dit que vulgui eliminar el Consell de Mallorca», sinó que el que desitja és que aquesta institució sigui «un referent per a tots els Ajuntaments, de manera que les competències que rebi sigui perquè aquests puguin gestionar millor».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris