algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

Collado s'enfronta a deu delictes, inclòs el d'amenaces a un proveïdor

El jutge que instrueix el 'cas Funerària' publica l'auto previ al judici oral. L'escrit afirma també que l'EFM va realitzar gratuïtament un panteó per a Joan Fageda

52992

Collado i Sans en l'època en què gestionaven la Funerària Municipal de Palma.

ARCHIVO

L'exgerent de l'Empresa Funerària Municipal (EFM) de Palma Óscar Collado s'enfronta a deu delictes per la seva gestió al capdavant d'aquesta empresa pública durant 18 anys (de 1989 a 2007), inclosos uns d'amenaces a un proveïdor a qui va prometre "arruïnar-li la vida" per no pagar-li comissions. Així ho reflecteix el jutge d'instrucció de l'anomenat "cas Funerària" en un auto en el qual ordena continuar la tramitació de la causa elevant-la a procediment abreujat, demanant a la Fiscalia i a les acusacions que sol·licitin l'obertura de judici oral formulant escrit d'acusació o bé el sobreseïment de la causa.

El jutge considera en el seu escrit que existeixen indicis de delicte per part de Collado i la seva esposa; de la regidora del PP i expresidenta de l'EFM, Marina Sans; de dos constructors i d'uns altres dos proveïdors. En el cas de Collado, que va ser gerent, director i director gerent de l'empresa (aquest últim càrrec en la passada legislatura del PP), el jutge li imputa un total de nou delictes, que són malversació de cabals públics, suborn, falsedat documental, defraudació a l'Administració, prevaricació, frau, exacció legal, blanqueig de capitals, amenaces i coaccions.

Els delictes econòmics citats responen a nombroses actuacions irregulars de l'exgerent, com a la petició a proveïdors i constructors de factures falses de treballs no realitzats per valor de 48.000 euros i l'apropiació d'entre 42.000 i 87.000 euros lliurats per particulars per adquirir capelles i tombes, uns doblers que mai no es van comptabilitzar com ingrés en l'EFM. A més, Collado va agafar de la caixa de l'EFM 16.000 euros com a préstec que mai no va tornar i adquiria "sistemàticament" material d'alguns proveïdors que col·laboraven amb ell en les seves il·legalitats per preu superior al de mercat. Segons el jutge, nombrosos testimonis afirmen que Collado, defensat per José Ignacio Herrero, "ostentava el total control de l'administració, estant especialment interessats que la gestió administrativa fos caòtica i desorganitzada".

Pel que fa a presumptes donacions de doblers, "la majoria" de testimonis, afirma el jutge a l'auto, "van declarar que era 'vox populi' que el senyor Collado cobrava comissions" i a un d'ells indicà que "si li hagués pagat comissions no li hauria fet la vida impossible". Precisament respecte a aquestes comissions, el jutge imputa a Collado un delicte d'amenaces per intimidar un proveïdor amb "arruïnar-li la vida" si no li lliurava els diners exigits, després que anul·làs les seves comandes amb l'EFM, per la qual cosa l'empresari va haver de deixar el seu negoci. Amb els diners obtinguts d'aquestes actuacions, Collado va comprar habitatges i quatre vehicles d'alta gamma en sis anys i va registrar "ingressos nombrosos i sospitosos en efectiu" -400.000 euros en sis anys-, fets que són, segons el jutge, "altament reveladors que el senyor Collado i la seva esposa duien un nivell de vida superior a les seves possibilitats".

L'exgerent s'enfronta així mateix a un delicte de malversació per gastar "ingents quantitats de diners públics" en dinars a nombrosos restaurants de Mallorca, Espanya i l'estranger, alguns en cap de setmana, amb una xifra global de 210.000 euros en nou anys. També va gastar uns 40.000 euros anuals en viatges, alguns amb la seva esposa i en hotels de luxe (gairebé 1.400 euros en un cap de setmana d'hotel amb la seva dona). Respecte a la regidora del PP Marina Sans, el jutge li atribueix un delicte de malversació per usar els fons de l'EFM per a viatges privats amb la seva família per uns 6.800 euros (diners que va abonar al seu dia després de publicar-se una notícia sobre això), així com diversos cents d'euros en menjars en cap de setmana i 4.879 euros en un sol dinar.

A més, el jutge indica que el seu xofer com presidenta de l'EFM estava a la seva disposició fora d'horari laboral, pel que cobrava un plus de 400 euros mensuals i un total de 1.248 hores extres. La resta dels imputats pel jutge són la dona de Collado, Francisca Moll, per receptació o encobriment i possible còmplice dels delictes del seu marit; els constructors Juan Perelló per falsedat i malversació i Esteban Serrer per suborn; i els proveïdors Ramon Chao i Wenceslao Malas, ambdós per frau i suborn.

Un panteó per a Joan Fageda

L'Empresa Funerària Municipal (EFM) de Palma, de la qual l'exgerent i l'expresidenta són investigats per corrupció, va realitzar "gratuïtament" un panteó de pedra al senador del PP per Mallorca Joan Fageda per valor de gairebé 1.700 euros. Així ho reflecteix l'auto del jutge de l'anomenat "cas Funerària", Manuel Vicente Penalva, mitjançant el qual ordena continuar la tramitació de la causa elevant-la a procediment abreujat. A l'auto s'explica que en una tomba adquirida pel senador "se li va realitzar gratuïtament un panteó de pedra valorat en 280.173 pessetes, més IVA", el qual no "es va repercutir a la factura final de la venda de la sepultura". Així mateix, el jutge indica que l'EFM va comprar a Fageda una tomba per valor de 600.000 pessetes (3.600 euros), la qual es va vendre posteriorment a un tercer l'any 1998 per 200.000 pessetes (1.200 euros). Dos anys més tard, el 2000, la Funerària va pagar per la seva reversió 328.257 pessetes (1.977 euros).

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Misser., fa mes de 10 anys
O sigui que en Fatxeda feia negoci amb 2 cementeris. Segur que també deu tenir qualqu xollo amb el més allà. Segur que en Barrufet li deu haver posat aire condionat a l'infern. No hi ha com tenir bons amics. Qui té bo, vola......
Valoració:4menosmas
Per Rafi Pascual, fa mes de 10 anys
Vamooos PP!!
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris