algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

Bloc i PSOE tensen el Pacte

Els progressistes presenten una iniciativa sense pactar amb els socis que rebutja les mesures antidèficit de ZP. Els socialistes, contraris a la proposició, avisen que això infringeix l'acord signat

La presentació, de manera unilateral per part del Bloc, d'una iniciativa al Parlament crítica amb les mesures antidèficit aprovades pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero obrí ahir la capsa dels trons i incorporà un nou element de tensió entre els integrants del Pacte. Els socialistes criticaren els socis per botar-se el Pacte, en què s'estableix que les iniciatives parlamentàries s'han de pactar, i els del Bloc respongueren que els primers a infringir aquest precepte foren ells, quan consensuaren amb el PP i a la seva esquena unes esmenes per qüestions urbanístiques d'Eivissa.

La proposició no de llei registrada ahir pel Bloc demana al Parlament que insti el Govern espanyol a retirar el pla d'ajustament pressupostari "pel fet de fer recaure el cost de la crisi sobre qui no l'ha generada", referint-se als dependents, empleats públics i pensionistes. A la vegada, reclama que Madrid presenti un nou pla, negociat amb les forces polítiques i els agents socials, i que se centri en la racionalització de despesa i, en canvi, garanteixi el manteniment de les polítiques socials i de les inversions productives. Alhora, sol·licita que es tinguin en compte els "greuges" en el finançament de les Balears i rebutja l'article que impedeix als ajuntaments endeutar-se a partir de l'any que ve.

La presentació d'aquesta proposta no agradà gens als socis del Bloc. El portaveu del grup socialista, Antoni Diéguez, ho considerà una clara violació del Pacte, en què s'estableix que les propostes dels grups que donen suport a l'Executiu han d'estar consensuades prèviament. "Va en contra de l'acord que tenim i no és la primera vegada", afirmà Diéguez, qui recordà que fa uns dies el Bloc presentà unilateralment tres iniciatives de menor calat polític. "Els hem de convèncer que amb això només ajuden el PP, no la causa de l'esquerra ni que el Govern vagi millor", sentencià.

El Bloc havia enviat feia dies la seva proposta als socialistes i aquests els respongueren la setmana passada i els advertiren que no tenien el seu vistiplau per presentar-la. Tot i així, ahir la registraren de manera unilateral.
El Bloc advertí, però, que el primer a violar el Pacte fou el PSOE, ja que fa pocs dies presentà esmenes al decret llei de mesures urbanístiques i del clavegueram que havia pactat prèviament amb el PP i no amb el Bloc. Les esmenes, que feien referència a uns urbanitzables d'Eivissa i que es presentaren a darrera hora, no tenien el suport del Bloc i així ho comunicà als socis el líder, Biel Barceló, qui també els avisà que si les presentaven ells podrien fer-ho d'ara endavant. I ahir presentaren la iniciativa en contra de les mesures antidèficit del president espanyol, el socialista Rodríguez Zapatero. Amb tot, el socialista Diéguez indicà que l'esmena formulada per ells era per mantenir obert un article i poder-lo negociar més endavant i considerà que la resposta del Bloc era "infantil".

La proposició no de llei del Bloc, si fos aprovada, no tindria cap conseqüència més enllà de la declaració política. A més, la iniciativa es debatrà en una comissió parlamentària -no té la mateixa ressonància que si es fes en el ple- i no està garantit que es pugui votar abans de l'estiu. En qualsevol cas, el Govern format per Bloc i PSOE té previst dur al Parlament un projecte de llei de lectura única per aplicar les mesures de Rodríguez Zapatero que ara es critiquen en aquesta proposició no de llei.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per alerta amb els jutges, fa mes de 10 anys
"Denuncien presumptes il·legalitats urbanístiques a una finca del president del TSJIB"

http://laveudemallorca.cat/noticia/1401/Denuncien+presumptes+il%C2%B7legalitats+urban%C3%ADstiques+a+una+finca+del+president+del+TSJIB/
Valoració:1menosmas
Per ...passant revista, fa mes de 10 anys
Garrido, el bloc està enfonsat fa teeeeeemps
Valoració:-1menosmas
Per Foraviler, fa mes de 10 anys
Per damunt dels pactes estan els principis de cada partit, per aixó els han votat i des del meu punt de vista no veig acceptable que el Bloc pugui acceptar aquest pla d'ajustament si no va acompanyat de mesures fiscals i financeres. Es raonable que davant la crisi es fagin alguns retalls pero no s'ha exigit més esforços a les grans fortunes ni s'ha aturat els peus als inversors que únicament es dediquen a especular sense produïr cap bé real o material. Crec que aquest cop el Bloc li ha de dir no al PSOE
Valoració:3menosmas
Per Garrido, fa mes de 10 anys
El Bloc s'ha de desmarcar del Pacte si no es vol enfonsar amb el PSOE.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris