algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Premiats per utilitzar un mètode innovador

El Grup de Recerca d'Anàlisi de Dades de la UIBha estat guardonat amb l'Emili Bogani. L'estudi sobre el consum de drogues s'ha realitzat amb el data mining

El mètode utilitzat en el treball Aportación del data mining a la prevención del consumo de drogas: árboles de decisión para predecir el consumo de alcohol, tabaco y cannabis en la adolescencia del Grup de Recerca de Dades (GRAD) de la Universitat de les Illes Balears l'ha fet mereixedor del guardó Emili Bogani. Aquesta distinció és atorgada per la Societat científica espanyola d'estudis sobre l'alcohol, l'alcoholisme i altres toxicomanies (Socidrogalcohol).

"L'estudi s'ha realitzat amb el data mining (mineria de dades), que s'allunya de l'estadística clàssica i això és el que ens han reconegut", explica una de les investigadores del GRAD, Elena Gervilla. El treball ha estat un dels sis distingits dels 186 que s'hi presentaren. "Més enllà d'aportar noves relacions existents entre joves i consums, allò important és que hem pogut quantificar la influència, per exemple, dels amics en l'inici d'un consum de drogues".

Les variables familiars, ambientals i personals sobre el consum de susbtàncies addictives durant l'adolescència s'han analitzat gràcies als arbres de decisió, un mètode poc emprat en la investigació de les addiccions. El mètode permet que es representin gràficament les regles sobre les decisions que s'han de seguir i que permeten assignar un resultat a una determinada classe. Durant el curs 2005- 2006 es realitzà un qüestionari anònim a 9.284 estudiants de 14 a 18 anys dels instituts de Secundària de Palma en què se'ls demanava la freqüència d'ús de diferents substàncies psicoactives i una sèrie de variables psicosocials. Aquest mostreig, que és el més gran que s'ha fet mai a les Balears sobre aquest tipus d'hàbits dels joves, els ha permès obtenir una base de dades amb 250 variables.

El GRAP, que a poc a poc les ha desgranat per predir el consum d'alcohol, de tabac o de cànnabis, ha obtingut els primers resultats. "Si tots els amics consumeixen alcohol, disminueix un 90% aproximadament la probabilitat de continuar sense beure alcohol en totes les edats analitzades", indica Gervilla. Un altre dels comportaments que sorprèn i que es pot quantificar és que "si tots els amics consumeixen alcohol, la xifa d'unitats de beguda estàndard consumides augmenta fins a un 900% (a 14 i 15 anys), si bé aquesta dada se suavitza en d'altres edats", matisà la investigadora del GRAD.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris