algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Hotels nous, però igual d'alts

El nou decret Nadal permetrà esbucar i tornar a alçar edificis de 10 plantes encara que el planejament just en permeti quatre

A principi de 2009, el Govern aprovà un decret llei que havia d'afavorir reformes als hotels. La norma, coneguda com a decret Nadal -feia el nom pel conseller de Turisme Miquel Nadal-, no complí les expectatives, tot i que permetia als establiments turístics fer reformes fins llavors considerades il·legals. Ara, un any i mig després i sense Nadal a Turisme, s'amplien els avantatges que es donen als hotelers a l'hora de fer reformes fins al punt que, durant quatre anys, els establiments podran ser esbucats i tornats a pujar amb el mateix nombre de plantes que tenien, encara que el planejament municipal digui que n'han de tenir menys.

El text aprovat fa un any i mig permetia als hotels ampliar un 10% la seva superfície legalment construïda encara que ja haguessin exhaurit l'edificabilitat permesa. Només podien fer ampliacions per qüestions concretes, com la instal·lació de gimnasos, SPA, piscines cobertes, entre d'altres. Amb les ampliacions no podien augmentar places ni superar l'altura permesa ni els límits d'afectació a veïns i carrer. Es prohibia en rústic protegit o en edificis protegits.

Però el cas és que la majoria d'hotels interessats a acollir-se a aquest decret llei no podien rebre l'autorització per fer ampliacions perquè abans havien fet reformes irregulars. En molts casos perquè, amb l'edificabilitat exhaurida, havien hagut de fer ampliacions, obligats per noves exigències de seguretat laboral o d'higiene. El decret Nadal no deixava clar que aquests edificis s'hi poguessin acollir i els ajuntaments optaven per no autoritzar les obres. Ara, amb l'ampliació del decret llei, s'hi podran acollir i podran fer les ampliacions del 10%.

Amb tot, la principal novetat de la modificació del decret Nadal és que aquests hotels i els altres legalment construïts també podran fer reformes estructurals. Això vol dir que podran esbucar totalment o parcialment la seva estructura i tornar-la a alçar amb el mateix nombre de plantes que tenien fins llavors, independentment d'allò que digui el planejament municipal. Fins ara, si s'esbucava un hotel de 10 plantes que es trobava en una zona on el planejament indica que els edificis nous n'han de tenir quatre, s'havia de pujar amb quatre plantes. Ara, si és un hotel, en podrà tornar a tenir 10. Amb tot, només es podrà reconstruir la superfície que tenia permisos, però podrà fer una ampliació del 10% que no suposi més alçada.

D'aquesta manera es pretén resoldre l'altre gran problema que frenava l'aplicació del decret Nadal originari i és que a molts hotelers no els sortia a compte fer les ampliacions sense poder executar reformes estructurals als establiments. Al mateix temps, es vol evitar la picaresca que suposava fer obres estructurals a partir de permisos d'obra menor. Amb tot, però, l'objectiu principal és evitar el canvi d'ús turístic a residencial perquè tots aquells hotels que facin les reformes es comprometen a mantenir l'ús hoteler i, si passen a residencial, han de suprimir abans l'excés d'aprofitament que obtenen ara.

Però no tots els hotels se'n podran beneficiar. No ho podrà fer cap construït de manera il·legal. Tampoc cap que es trobi en un espai on el planejament preveu fer ara un equipament públic. Ni aquells edificis protegits o que es trobin en sòl rústic protegit. Ni els afectats per la Llei de costes, és a dir, els situats a menys de 20 metres de vorera de mar en urbà o a menys de 100 metres del mar en rústic. Sí que se'n podran beneficiar, en canvi, aquells que es trobin en una zona ara residencial.

En qualsevol cas, la reforma no podrà servir per augmentar places i els hotelers hauran de pagar a l'Ajuntament un 5% del pressupost de construir totes les plantes que superen el nombre fixat al planejament. Els ajuntaments, si així ho considerassin, podrien impedir, en darrer terme, que se superassin les plantes fixades en el seu planejament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris