algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Garantides urgències i escoles obertes durant la vaga del 8-J

El Govern fixa els serveis mínims per a la vaga general del personal públic del proper dimarts. Assegura les urgències mèdiques, l'obertura de centres educatius, el manteniment a les residències i més de la meitat de trens i metros

119546

Joana Barceló ha explicat les mesures preses per garantir el funcionament de les institucions públiques. Fotografia d'arxiu.

ULTIMA HORA

El Govern decretà ahir els serveis mínims que haurà de complir el personal de l'Administració autonòmica i empreses públiques durant la vaga general del sector públic convocada pels sindicats per dimarts (8-J). L'Executiu garanteix, com a serveis essencials, l'obertura de centres educatius, les prestacions sanitàries urgents i el transport públic.

El decret aprovat ahir manté plenament els serveis sanitaris d'urgència hospitalaris, d'atenció primària i d'emergència (SUAP i 061). També s'assegura atenció als pacients hospitalitzats. En el cas de l'atenció especialitzada, els serveis han de ser, pel cap baix, els dels diumenges o dies festius.

Pel que fa a l'Educació, durant la jornada de vaga els centres docents públics no universitaris han d'estar oberts i hi és obligatòria la presència de l'equip directiu, com també la d'un conserge per garantir el control d'accés al centre. El decret no considera serveis mínims el personal docent. En el cas de les escoletes, hi ha d'haver un educador i un cuiner.

La portaveu de l'Executiu, Joana Barceló, deixà clar que amb aquests serveis es garanteix que els pares puguin dur els fills al col·legi. Així mateix, confià que la jornada de vaga es desenvolupi "amb la màxima tranquil·litat" i recalcà que els serveis mínims, que els sindicats han considerat abusius, són els habituals en aquest tipus de convocatòries. En el cas del transport, Serveis Ferroviaris (SFM) garanteix els mateixos serveis que en les aturades del seu personal. Es mantenen el primer servei de tren i de metro i el darrer, i en sortiran més de la meitat que els dies normals (un sí, un no).

En l'àmbit dels serveis socials, s'assegura el manteniment de les cures personals i del subministrament d'aliments i de medicació a les residències geriàtriques, centres de dia i centres d'intervenció social. També es garanteix el transport públic dels dependents als centres de dia. Les conselleries i entitats autònomes del Govern hauran de tenir un mínim de personal als registres, les centraletes telefòniques, els departaments de recursos humans i els serveis de seguretat, manteniment i informàtica. El decret també obliga que treballi el personal necessari perquè IB3 pugui emetre la programació normal dels informatius.

Els centres docents estaran oberts i amb els directius
Els centres docents públics no universitaris han de mantenir-se oberts durant la vaga i els seus directius n'han de garantir l'obertura i han de quedar al centre. Per garantir el control d'accés als centres, a cada un hi ha d'haver una persona de consergeria. A les escoletes d'educació infantil també hi ha d'haver un cuiner.

Urgències garantides en hospitals i atenció primària
Es garanteix el funcionament normal dels serveis d'urgències dels hospitals. En l'atenció especialitzada, els serveis mínims han de ser els de diumenges o festius. En atenció primària, s'assegura la domiciliària urgent i l'atenció en consulta d'urgències. Els serveis d'urgència i emergència (SUAP i 061) han de funcionar al 100%.

Residències i centres de dia asseguren cures i menjar
Els serveis mínims de les residències geriàtriques, centres de dia i centres d'intervenció social garantiran el manteniment de les cures personals bàsiques de les persones ateses i el subministrament d'aliments i medicació. També s'asegura el transport públic de les persones dependents als centres de dia.

Més de la meitat de serveis de tren i metro funcionaran
Els serveis mínims fixats per Serveis Ferroviaris de Mallorca són els mateixos que en les vagues sectorials que han fet fins ara els treballadors d'aquesta empresa pública. Es garanteix que s'efectuaran un 60% dels serveis de tren i metro. El primer i el darrer es mantenen en el mateix horari i, entremig, en sortiran un sí i un no.

Atenció d'emergències i extinció d'incendis, coberts
El decret del Govern considera essencials els serveis d'atenció d'emergències, extinció d'incendis, protecció del medi natural i l'àrea de comunicacions i informàtica, perquè existeixen per evitar que una emergència es converteixi en sinistre. Per tant, se'n preveu el manteniment amb el personal indispensable perquè el pugui prestar.

Es faran informatius a IB3 i l'Administració estarà oberta
Els serveis mínims a IB3 són la producció i emissió de la programació normal dels informatius, a més de declaracions i comunicacions oficials d'interès general. Pel que fa a les dependències de l'Administració autonòmica, han de tenir les portes obertes perquè puguin treballar els qui no facin vaga i hi haurà un servei de registre de documents per atendre els ciutadans en l'exercici dels seus drets fonamentals.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 10 anys
El millor lloc per expressar "la indignació" és l'urna electoral.
Valoració:5menosmas
Per Es Jai de sa Barraqueta, fa mes de 10 anys
Consider que aquesta vaga ens fa caure en un parany pervers. Ara la vaga es del personal públic, eufemisme de funcionaris, el perill es pulveritzar la reacció contra la mala política del gorvern i en lloc de mostrar la indignació de tot un poble mostrem grups indignats. MOLT MALAMENT la indignació i la reivindicació d'una política intel·ligent no s'ha de fer grupalment, cal fer-la en conjunt.
Valoració:4menosmas
Per ANTICAPITALISTA, fa mes de 10 anys
Pocavergonyes; quina casta de "socialistes" sou!!! no teniu perdó maleïts traïdors a l a classe treballadora!!!
Valoració:2menosmas
Per pau, fa mes de 10 anys
La vaga de dia 8 té tot l'aspecte d'una pseudo vaga. Encara s'hauran d'embrutar molt més les coses perquè la justa còlera del poble exploti,
Valoració:7menosmas
Per observador, fa mes de 10 anys
Va costar molts esforços aconseguir el dret a la vaga i no seré jo qui la qüestioni, ni molt menys, tanmateix, però, tots sabem que la vaga de dia 8 no modificarà les decisions preses.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris