nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

Antich elimina la Conselleria de Treball i la d'Agricultura

La primera torna a mans de Barceló, a Turisme, i la segona es fusionarà amb Presidència per transferir-la

119472

Antich s'entrevistà amb Pep Melià i Catalina Julve.

Ferran Aguiló - Amengual.

La retallada de despesa del Govern inclourà l'eliminació de dues conselleries, que es fusionaran amb altres. Treball i Formació desapareixerà com a Conselleria i passarà a dependre de Turisme, una àrea gestionada per Joana Barceló, que fins fa tres mesos era la responsable de Treball. Agricultura i Pesca també s'eliminarà i passarà a mans de Presidència, que agilitarà el traspàs d'aquesta competència al Consell de Mallorca. El president anuncià ahir horabaixa la reducció de l'Executiu. Al matí, havia presentat el pla d'ajust al president del PP, José Ramón Bauzá, i al d'UM, Pep Melià. Tots dos li havien demanat que llevàs departaments.

D'aquesta manera, el Govern passarà a tenir 10 conselleries, en lloc de les 12 que n'hi ha ara o de les 14 que tenia fins febrer, quan Antich expulsà UM de l'Executiu. La decisió suposarà, per tant, la destitució de Mercè Amer com a consellera d'Agricultura i Pesca i del fins ara responsable de Treball, Pere Aguiló, que assumí aquest càrrec fa just tres mesos, quan es va dur a terme la remodelació anterior arran de l'expulsió d'UM.

Antich, que comparegué ahir horabaixa al Consolat per anunciar els canvis, no concretà quin estalvi suposarà aquesta reducció, ni quants d'alts càrrecs llevarà ni quantes direccions generals es mantindran. Sí que deixà clar que la mesura s'inclou en el pla d'ajust que avui farà públic al Parlament. Reconegué que si funcionaris, pensionistes i altres col·lectius han de fer un esforç, també n'hi ha d'haver un per "racionalitzar" el sector públic. Amb la retallada de departaments anunciada -tots del PSOE-, Antich no hauria de tenir problemes per aprovar el pla d'ajust al Parlament, perquè UM no la qüestionà al matí i perquè, precisament, el fet que no s'eliminassin conselleries fou la principal crítica del PP.

Antich, que assegurà que no havia demanat al Bloc la supressió de cap de les àrees que controla, ja estudià la fusió de conselleries l'estiu passat -Mercè Amer era aleshores a totes les travesses com a sacrificada-. L'altre conseller, Bartomeu Llinàs, era el darrer que havia arribat al Govern.

El president d'UM, Pep Melià, valorà la retallada "positivament", tot i que en la reunió amb Antich l'instà a eliminar dues conselleries. Bauzá apuntà que la reducció d'empreses públiques "només és una petita part de molt" i insistí que la mesura "valent" és la supressió de conselleries -sense especificar quines- per "aprimar" l'Administració.

El Govern no podrà apujar els imposts

El Govern no podrà apujar els imposts per contribuir a la reducció del dèficit. El líder del PP, José Ramón Bauzá, i el d'UM, Pep Melià, deixaren clar al president, Francesc Antich, en les reunions que mantingueren ahir dematí al Consolat que estan en contra d'increments fiscals com els plantejats, perquè retrauran el consum i agreujaran la crisi. I com que Antich no té majoria al Parlament, no podrà aplicar mesures tributàries en el seu pla d'ajust.

La intenció inicial del mandatari era incrementar tres imposts i crear-ne un de nou, ecològic, que gravi grans empreses contaminants. Aquest seria l'únic que tindria alguna possibilitat de prosperar, perquè UM l'acceptaria.
La resta, és a dir, l'increment de l'IRPF (del 33 al 34,5%) en rendes de més de 100.000 euros; l'augment de l'impost que grava les herències de pares a fills i entre cònjugues a partir de les de 400.000 euros (ara estan gravades totes a l'1% i hi estarien per trams fins a arribar a un 20% en les superiors a 3 milions); i la pujada d'un punt (del 7 al 8%)de l'impost de transmissions patrimonials, no tindran majoria.

Antich vol negociar el paquet de mesures amb els grups parlamentaris i, considerant l'oposició del PP i UM a la pujada d'imposts, aquests no s'inlouran en el pla que finalment s'aprovi i just s'hi preveurà, com a molt, el nou impost ecològic. Amb tot, el líder del Bloc, Biel Barceló, demanà ahir al president en un encontre a l'horabaixa que sotmetés les mesures fiscals a la votació de la Cambra, tot i saber que perdran.

Rebuig del PP i d'UM
"Advocam per una economia productiva i no subsidiària", afirmà Bauzá per justificar el rebuig de l'increment tributaris. Després de reunir-se amb Antich durant una hora, li sol·licità en públic que no es deixi endur per la política fiscal del Govern central. Abans, Melià també havia mostrat les reticències d'UM a una pujada d'aquest tipus, perquè perjudicaria "el conjunt" de l'economia. En canvi, l'impost ecològic podria ser acceptat per UM, perquè afectaria "molt poques" empreses. Amb les mesures fiscals, l'Executiu preveia ingressar entre 15 i 20 milions dels 120 que vol estalviar amb el paquet d'ajust.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per navegant, fa mes de 10 anys
Diu Francesc-Marc Àlvaro:

A mi no m'interessa l'austeritat dels governants en època de vaques magres, com la d'ara. La que de debò em sembla imprescindible per a la salut democràtica és l'austeritat en època de vaques grasses i sempre. Austeritat vol dir contenció, control i racionalitat en la despesa, calcular cada cèntim com si fos el darrer. El governant i el funcionari haurien de considerar els recursos públics amb una cura tan extremada que tot allò sumptuari i accessori quedés reduït a la mínima expressió de la mínima part del mínim imaginable.

Més a:
http://www.catalunyaoberta.cat/index.php/continguts/view/opinio/4923

(L'austeritat i la xocolata del lloro)
Valoració:-1menosmas
Per Àcrata, fa mes de 10 anys
Ens basten dos coves: un de recaptar i s'altra de repartir, però amb control popular. La resta és comèdia al servei dels vividors de la política professional.
Valoració:3menosmas
Per Xisca, fa mes de 10 anys
No és que es rasquin la panxa els treballadors de les conselleries que s'han de suprimir, de fet, no se suprimiran sinó que s'integraran en altres conselleries. Com ja va passar amb mobilitat i medi ambient, les direccions generals s'hauran de mantenir. A les darreries de la legislatura no crec que es puguin fer molts de moviments, supòs que el pròxim govern haurà de fer un plantejament més eficent i menys costós de l'organització de l'Administració autonòmica, vista la situació en què ens trobam,
Valoració:1menosmas
Per una més, fa mes de 10 anys
Crec que aquestes dues no son les Conselleries que mes sobren, però bé, ells sabràn el que fan...
Valoració:2menosmas
Per mb, fa mes de 10 anys
Abandonament absolut d'agricultura i medi ambient amb mobilitat alucinant!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Valoració:1menosmas
Per Sense polítics professionals viuriem millor, fa mes de 10 anys
I per quina raó no s' ajunten totes les altres amb criteris afins i es centralitzen en una sola nau i conselleria única en un sol local ? Així la ciutadania s'evitaria desplaçaments inútils i tot se podria arreglar o acabar de fotre en el mateix indret.
Valoració:3menosmas
Per RT, fa mes de 10 anys
Després de llegir els comentaris em deman: és que aquest govern no en fa ni una de ben feta? Per estadística n'hauria d'encertar alguna, tot i que només en fos una. Si elimina conselleries perquè les elimina; si no les elimina perquè no les elimina; si es redueix els sous ho hauria d'haver fet abans, si redueix les despeses corrents encara són massa poques... Tanta negativitat no és bona, no afavoreix ningú.
Valoració:2menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
Sabeu el que gasten algunes conselleries en els lloguers de les seves seus? Jo us ho dic, algunes prop de 40.000 euros mensuals. Després de 30 anys d'autonomia, no han estat capaços d'adquirir immobles propis Educació, Comerç i Indústria, Ibsalut, etc. etc. Vos imaginau el conjunt de lloguers que paga el Govern. Estic segur que prop del milió d'euros mensual.
Valoració:4menosmas
Per Meritxell, fa mes de 10 anys
Antich elimina dues conselleries socialistes dirigides per persones sense pes intern... No s'atreveix a tocar res del Bloc ni a forçar a Armengol a aprimar el Consell, que és un òrgan ben inútil.
Com sempre Antich va fent el que algú li diu què ha de fer, i ara que no hi és en Bayona, supòs que els menorquins tallen el bacallà al govern i sols pensen en fer créixer el seu poder...
Quin futur més negre ens espera!
Valoració:13menosmas
Per Rafi Pascual, fa mes de 10 anys
Vaja tropa! no veuen que això no serveix absolutament per res!? el llop comença a obrir la boca per que ja s'ha enviat a Grècia i nosaltres som els següents!

Els polítics segueixen governant pujats a un cotxe oficial de 60.000€ i no caminen pel carrer, estan a dins una bimbolla que no els he deixa veure la realitat, així no anam enlloc!!

HEM PEGAT A SA MERDEEERAAAA!!
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris