algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
19°

Per un pacte polític per netejar la gestió

Alexandre Forcades afirma que és “immoral” augmentar els imposts sense racionalitzar la despesa pública. Guillem López Casasnovas declara que és “un insult a la intel·ligència”

El president del Cercle d'Economia, Alexandre Forcades, i el reconegut economista Guillem López Casasnovas volen que la societat civil pressioni els partits polítics perquè abans de les eleccions signin un pacte de procediments per netejar i sanejar la gestió pública.

Forcades, portaveu de la plataforma 'Demanam als partits polítics un gran acord de finançament per a Balears', digué ahir que era "immoral" augmentar els imposts sense racionalitzar l'administració mentre "els pressuposts tenen marge per fer la retallada sense que calgui augmentar imposts ni, potser, retallar el sou dels funcionaris". Més contundent, Casasnovas afegí que era "un insult a la intel·ligència generar més recursos (en referència als imposts) sense sanejar la despesa pública".

L'economista i catedràtic menorquí, que també és membre de la junta directiva del Banc Central Espanyol, explicà que ara és un bon moment per forçar un pacte entre partits per sanejar la gestió pública. Digué que fos quin fos el partit que guanyàs les eleccions quan assumís el poder, hauria de prendre "mesures impopulars" per racionalitzar la despesa, tenint en compte la situació econòmica. Però indicà que això seria difícil de fer si el partit que quedàs a l'oposició ho aprofitava per debilitar el que governàs. Per això demanà un pacte sobre la manera de fer, més que no de continguts, i que se signàs abans de les eleccions.

Casasnovas digué que el pacte hauria d'incloure mesures per frenar l'arbitrarietat dels pressuposts i evitar que se sobredimensionassin els ingressos o no es tinguessin en compte les previsions reals de despesa; digué que s'haurien de fer consultes populars sobre algunes qüestions; impedir que es gastassin ingressos extraordinaris en despesa corrent, etc. En resum, reclamà un control més estricte de la gestió pública, semblant al que fan les empreses privades.

En el mateix sentit, Forcades atacà la despesa excessiva en assessors i que les administracions pagassin càrrecs de partit. Fins i tot arribà a dir, per criticar el sobredimensionament de l'administració, que "o sobra el Consell o sobra el Govern". Aquestes, segons Casasnovas, són qüestions que també haurien d'afrontar els partits en el pacte que proposa.

Forcades, a més, presentà les previsions de la plataforma sobre el finançament autonòmic balear i explicà que, segons els seus càlculs, el 2009 hauria estat 111,7 milions d'euros per sota de la mitjana de les comunitats autònomes i que el 2013 aquest dèficit podia arribar als 159 milions.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Prou xantematins, fa mes de 10 anys
I què volia racionalitzar Alexandre Forcades quan el PPUM posava les mans a la caixa del que haviem pagat els ciutadans ?
Valoració:-2menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
Que suprimeixin l'administració territorial de l'Estat a Balears com proposa Esquerra!
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris