algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

“Necessitam unes 50 famílies per acollir els infants saharians”

Enguany, la impossibilitat que viatgin amb un passaport col·lectiu fa que tot es retardi. De fet, aquesta norma ja existia, però no se n'havia exigit el compliment de manera estricta. Tanmateix, el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Miguel Àngel Moratinos, ha canviat de parer

Queden poc més de dos mesos perquè Vacances en Pau torni a portar a Mallorca 153 infants d'entre 8 i 12 anys per passar el juliol i l'agost a l'Illa. Enguany, tot i que encara no hi ha la llista exacta dels nins que han de viatjar, la previsió dels responsables del projecte, l'Associació d'amics del poble sahrauí, és que necessiten "unes 50 famílies més per acollir els al·lots saharians que vindran aquest estiu", segons el coordinador del programa, Gustavo Ferrades.

Vacances en Pau fa més de vint anys que s'encarrega que passin un bon estiu alguns infants saharians que viuen als campaments de refugiats de Tindouf, al sud-oest d'Algèria, una zona desèrtica i inhòspita coneguda com a hamada.

L'estada a les Illes Balears té una durada de dos mesos, però Ferrades assegura que "estam pendents de quan arribaran exactament els nins, enguany tot s'està retardant molt". Normalment, les famílies acollidores repeteixen d'un any per l'altre fins que els al·lots arriben a 12 anys, edat màxima del programa. Tanmateix, de moment, ja són deu les famílies que experimentaran l'acolliment per primera vegada i encara els fan falta més llars on puguin quedar els infants. Els voluntaris que s'ofereixen per tenir nins saharians a casa són avaluats prèviament per treballadors socials, que s'encarregen de valorar-ne la idoneïtat. "Aquests al·lots passen a ser un més de la família", diu Ferrades.

L'experiència

Els objectius són clars. Durant l'estiu els campaments de refugiats on viuen i que es troben a ple desert assoleixen temperatures de fins a 50ºC i venir aquí els permet passar un estiu menys feixuc. També s'aprofita per diagnosticar i tractar tots els aspectes sanitaris que presentin per tal d'evitar el desenvolupament de malalties greus i així poder millorar-ne la qualitat de vida. Les revisions mèdiques són una de les activitats que també s'inclou en l'estada. La seva presència és una manera que la ciutadania de l'Arxipèlag se sensibilitzi sobre el conflicte molt viu encara del Sàhara occidental amb el Marroc.

Això no obstant, encara està enlaire quan podran venir els nins, ja que enguany, segons exigeix el tractat de Schengen, "han de viatjar amb un passaport individual totes aquelles persones que entrin a un país de la Unió Europea" i no amb un de col·lectiu com es feia fins ara. De fet, aquesta norma ja existia, però no se n'havia exigit el compliment estricte. Amb tot, enguany, el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Miguel Àngel Moratinos, ha canviat de parer. Ara, Algèria, el país on es troben refugiats els infants, haurà d'emetre més de 8.000 passaports per als saharians que passen l'estiu a l'Estat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Es Jai de sa Barraqueta, fa mes de 10 anys
Oh!!!... per mi no et preocupis Cris, lo meu és sols això, una aportació per a tu impresentable. De tota manera, com cada any, vendran els infantonets del Polisari, així és que tranquil·la. Lo de dur-me uns dies a veure la situació... dona això ja sembla una deportació, no està be dir aquestes cosotes. Jo puc opinar, tu desqualificar-me i no passa res, però lo de dur-me no és correcte en una dona tan sensible com tu al sofriment dels polissarionets. Venga no t'enfadis reina, que no t'haguem de dur a posar-te un tranquilitzants jje.
Valoració:1menosmas
Per cris, fa mes de 10 anys
Jai, la teva aportació em sembla simplement impresentable. t'haurien de dur uns dies a tocar la situació en la que viu sempre aquesta gent. oblidats de tothom. i no, aquest comentari no té res a veure amb postures progres o maniferes, que ja te veig venir
Valoració:0menosmas
Per Es Jai de sa Barraqueta, fa mes de 10 anys
Necessitam que els saharauis deixin de plorar anualment i deixin de dur als seus infantons. Si volen l'independència que els acostumis de petits al que serà la realitat de la seva vida... o es que la realitat serà independència de Marroc i dependència dels "papaitos" adoptius del primer mon? Un poc de coherència seria molt desitjable. Acab dient que no em dona la gana tenir cap complex en la contemplació de la història Saharaui. Els seus cabdills donaren suport al general Franco fins al punt que consentiren que al seu territori se l'anomenàs "Sahara Español"... a que ve ara aquesta ànsia de fer-nos sentir culpables? Que ells ens demanin perdó, amb l'Aminatu al davant pels anys que ajudaren a que el dictador es mantengués en el poder i es deixin de pamplines. Vergonya Saharauis... Vergonya!!!!
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris