algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

El PSM vol consultes vinculants

Els nacionalistes han fet un projecte de llei de referèndums. Proposen que, amb la participació del 50%

El PSM presesentà ahir un esborrany de projecte de llei per regular els referèndums a les Illes Balears, tant els que es puguin fer a tot l'Arxipèlag com a cada illa o als municipis. El projecte, que duran al Parlament, dóna molta importància a les consultes populars i fins i tot preveu que, quan se superi una participació del 50% del cens, el resultat arribi a ser vinculant.

La proposta, que no saben si es debatrà aquesta legislatura, pot ser una "resposta" a "l'allunyament dels ciutadans de la política" i una via per reforçar la democràcia, segons el secretari general del PSM, Biel Barceló. El dirigent nacionalista recordà ahir que el Parlament ja havia instat el Govern l'any 2001 a fer una llei per regular els referèndums, prevists a l'Estatut, però que no s'havia fet. Fa poques setmanes, a més, la plataforma de regidors Avançam ho tornà a demanar als partits.

El diputat nacionalista Toni Alorda explicà que el projecte de llei regula les consultes que promoguin les institucions, però també les que es facin a proposta de la societat civil. En cas de referèndums d'iniciativa popular, sol·licita que, perquè es puguin convocar, hi doni suport amb signatures un 3% de la població dels que afectin totes les Illes Balears o només Mallorca. En demana un 5% en el cas de Menorca i Eivissa i un 10% en el de Formentera.

El projecte de llei preveu que els referèndums es puguin fer, tant sobre qüestions que tinguin a veure amb les competències de la institució que pertoqui -el Govern, el Consell o l'Ajuntament, segons el cas- com en qüestions que vagin més enllà. En aquests casos, per exemple, es confia que el referèndum sigui perquè la institució corresponent insti la que pertoqui a actuar. Alorda esmentà com a supòsit la Constitució espanyola. Digué que, per exemple, es podria convocar un referèndum per fer que el Govern instàs l'Estat a modificar-la. "Hem procurat que no hi hagués pràcticament cap límit en els temes per organitzar consultes", afirmà Alorda. "Entenem que el text és plenament constitucional", afegí.

Amb tot, tal com preveu la Constitució mateixa, tota consulta que es faci en l'àmbit municipal, insular o de la Comunitat haurà de tenir l'aprovació de l'Estat. Alorda lamentà l'obligatorietat d'aquest tràmit, que entén com una "solidificació" de la recança que hi havia durant la transició vers la democràcia participativa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Llum de quinqué, fa mes de 10 anys
Tant si trien la icona de l'ensaïmada com la de la sobrassada, que hi surtin Grosske i el seu club, per favoooooooooooooor!
Valoració:-1menosmas
Per JM, fa mes de 10 anys
SI a la independencia però abans hem de construir uns partits realment creibles i el PSM sou una colla d'aprofitats i indocumentats. REGENERACIÖ JA de l'esquerra nacional.
Valoració:3menosmas
Per pp banyat, fa mes de 10 anys
Si "el text es plenament constitucional" es paper banyat i just aixo es una foto i un titular, com la plataforma Avançam (faltaria dir "a poc a poc") creada per tal que el PSM controli el cotarro. A quin municipi es farà la consulta?...hahahahahahahahahahha! A capn perquè el PSM no esta per aixo... Alorda: menos fotos i mes política util, campio...!

Al final presentaran un projecte per consultar si ha de ser la sobrassada o l'ensaimada icona gastronòmica nacional... Quins pallassos!
Valoració:16menosmas
Per Bye bye independèncua, fa mes de 10 anys
Una manipulació més del PSM per fer-nos creure que els seus interessos particulars són els interessos generals, com el tren de Llevant. Aquesta gent i tots els seus afiliats i socis del BLOC no valen res. Són la desgràcia del nacionalisme d'aquest paí. Per la seva incompetència i mediocritat ja mai serem sobirans desgraciadament.
Valoració:22menosmas
Per Es Jai de sa Barraqueta, fa mes de 10 anys
Fillets: La consulta vinculant es celebra cada quatre anys i voltros per descomptat no representau cap majoria. Si el que voleu dir es que s'hauria de fer una consulta en la qual sols hi votin els vostres la cosa canvia. Mentretant seguirem acceptant els resultats de les urnes cada quatre anys. Per cert... si no creis en l'actual sistema electoral ni en l'actual territorialitat... Perquè vos hi presentau??
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris