nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

El Suprem anul·la la sentència contra Tomàs i Rabasco

El Tribunal declara que els magistrats de l'Audiència que la redactaren el 2008 l'hauran de tornar a fer “solucionant-hi les greus deficiències” detectades

118314

Imatge del judici el 2008 contra Aldao, Rabasco i Tomàs, d'esquena.

T. AYUGA

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha anul·lat la sentència contra l'exbatle de Llucmajor Lluc Tomàs (PP), l'exregidor de l'Agrupació Social Independent (ASI) Joaquín Rabasco i la seva col·laboradora, Maria del Amor Aldao, i n'ha acordat la devolució a l'Audiència Provincial perquè, sense necessitat que hi hagi un nou judici, hi siguin solucionades "les greus deficiències que detectades" pels mateixos magistrats que la varen dictar. Aquesta decisió de l'Alt Tribunal és molt poc habitual i fonts jurídiques apunten que també és molt crítica amb la sentència anterior.

En la resolució de l'Audiència de 2008 Tomàs va ser condemnat a tres anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics, Rabasco a sis anys per malversació i aixecament de béns, i Aldao a tres anys pels mateix delictes que Rabasco.

La sentència del Suprem ha estimat els recursos de cassació que formularen els missers de Tomàs, Rafel Perera; de Rabasco, José Ignacio Herrero, i d'Aldao, Eduardo Valdivia. Ha desestimat, però, la petició de la Fiscalia d'incloure tres nous delictes per negociació prohibida a funcionaris, frau a l'Administració i prevaricació, que podrien haver-ne doblat les penes.

Un dels motius pels quals s'ha decidit anul·lar la resolució és que s'estima que "viola el dret a la tutela judicial efectiva" per defectes de motivació, omissió de les proves de la defensa i també per violació del dret a la presumpció d'innocència. El Suprem considera que la prova indiciària està valorada incorrectament i que "de cap manera permet arribar a les conclusions condemnatòries exposades". A més, "a la motivació de la sentència s'expresen dubtes sobre la culpabilitat del batle, que n'hauria d'impedir la condemna. Afegeix que "hi sobren afirmacions i hi falten acreditacions".

"Ara es veurà que no som un monstre de set caps"

L'exregidor de Llucmajor Joaquín Rabasco parlà amb dBalears poc després que s'assabentàs de la decisió del Suprem d'anul·lar la sentència de l'Audiència Provincial que el condemnà a 6 anys de presó per malversació i alçament de béns. La sentència retornarà a l'Audiència i haurà de ser reescrita i argumentada un altre cop pels mateixos magistrats per solucionar-ne greus deficiències. Rabasco es mostrà agraït al misser actual i se'l veia content i satisfet amb la sentència del Suprem. "Em vull remetre estrictament a tres punts. El primer de tot el que vull fer és mostrar el meu sincer agraïment al meu misser, José Ignacio Herrero, Txiqui, perquè gràcies a la seva tasca ha progressat el recurs de cassació en el Tribunal Suprem.

En segon terme, vull dir que la sentència del Suprem confirma que va existir un judici injust i que la sentència també fou del tot injusta". L'expolític afegí que "em vamnficar a la presó nou dies i, si no hagués estat pel suport dels afiliats d'ASI -Agrupació Social Independent- que varen sortir al carrer per aconseguir els 120.000 euros necessaris per pagar la meva fiança, encara n'hi hauria passats molts més". Rabasco insistí en la paraula "injustícia". L'exregidor apuntà que "encara no surt de la meva sorpresa, no ja per la sentència, sinó per la manera com m'han tingut durant nou anys per dir-ho suaument... És molt trist que hagi de venir el Suprem per dir com han de fer la feina a determinats jutges, que potser induïts per la pressió mediàtica han dictaminat una sentència", un altre cop injusta.

Rabasco insistí a recordar que "a mi m'han destrossat la vida, és la injustícia de la justícia", i espera que almenys la decisió judicial serveixi perquè casos com aquest no es tornin a repetir. Rabasco indica que "la sentència és bastant contundent. Potser només un cop o dos a l'any passen casos com aquest a tota Espanya". I postil·la que "potser serveix per demostrar que durant tots aquests anys Rabasco no era aquell monstre de set caps que movia els fils polítics. Hem intentat també posar-nos en contacte amb l'exbatle de Llucmajor Lluc Tomàs, però els intents han resultat infructosos. Alguns missers de les parts sí que mostraren bona acollida per la reacció del Suprem.

Sentència completa

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume M., fa mes de 10 anys
La Justicia ha d'ésser justa.
Valoració:1menosmas
Per Ligeia, fa mes de 10 anys
NO hi pot haver impunitat. La corrupció s'ha de pagar.
Valoració:3menosmas
Per En Titina., fa mes de 10 anys
Sempre hi ha emperons manco quan et foten una "munta" o has de pagar.

Moltes randes, moltes randes, però sempre surt el clàssic "error de forma", "ya ha prescrito", le han salido 124 años que no cumplirá porque su gata està embarazada..."

I així anam, i cada judici i contrajudici ens costa un dineral als contribuients.
Quina manera de perdre el temps i la llavor!
Valoració:14menosmas
Per Foraviler, fa mes de 10 anys
Pel que he llegit tot apunta a que la sentència està mal escrita, però aixó no vol dir que siguin innocents dels delictes que varen cometre. Rabasco, d'aquesta no te'n surts igualment
Valoració:9menosmas
Per Truita, fa mes de 10 anys
La sentència demana explicacions per què no se'ls va condemnar per altres delictes. Aquesta és la qüestió.
Valoració:22menosmas
Per astorat, fa mes de 10 anys
O no heu vist quin misser tenen? de que confiau?
Valoració:11menosmas
Per Biel, fa mes de 10 anys
El que diu la sentència és que el Tribunal ha de refer algunes coses i motivar-ne d´altres. Alerta que els de llucmajor no surtin més escaldats.
Valoració:23menosmas
Per Pau, fa mes de 10 anys
Això son els mateixos que diuen que un jutge no pot jutjar (Garzón)
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris