cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

“Ha vingut a burlar-se dels simples mortals”

El jutge Castro considera que la fiança a Jaume Matas és “necessària” perquè hi veu risc de fugida i també el d'ocultació i destrucció de proves

50702

Rafel Perera ahir, quan acudí als jutjats per rebre la notificació de les mesures cautelars.

Pere Bota.

Finalment, el jutge del cas Palma Arena, José Castro, ha decretat presó provisional i comunicada contra Jaume Matas, que la podrà eludir si abona en 72 hores una fiança de 3 milions d'euros. Si es compten els dies festius, Matas té de termini per aconseguir els doblers fins dimecres que ve, dia 7 d'abril, a mitjanit. És la fiança més alta de la història de les Balears i iguala la més alta dels darrers deu anys a la resta de l'Estat. La xifra, a més, és la mateixa que divendres sol·licitaren els fiscals. Matas, que divendres ja va lliurar el passaport, queda per ara sense poder tornar als Estats Units, ja que també se li ha prohibit abandonar l'Estat. Així mateix, haurà de presentar-se al jutjat els dies 1 i 15 de cada mes, i totes les vegades que sigui cridat. Pel que fa al seu cunyat i exgerent del PP, Fernando Areal, el jutge ha dictaminat l'entrega del passaport, la prohibició de sortir del territori espanyol i la compareixença quinzenal als jutjats: les mateixes mesures que Matas, però sense fiança penal.

Encara pot donar gràcies

El magistrat afegí en la interlocutòria que Matas, "atesa la gravetat dels fets, pot donar-se per satisfet que a les acusacions -en relació a Anticorrupció- no els hagi interessat una mesura cautelar més severa". En aquest sentit, considera la fiança "necessària per assegurar la presència de Matas en tot el procés" i apunta dos supòsits que fan la mesura ineludible: risc de fugida i l'ocultació i destrucció de proves. Respecte del perill que se'n vagi, el jutge apunta que "la gravetat de les penes que es poden imposar per se són un perill fundat", perquè Matas pugui pretendre evadir la seva possible imposició.

A més, assenyala que "la transcendència dels fets investigats i l'important volum d'activitat delictiva", com també el patrimoni que s'ha generat", evidencien que l'expresident disposa de nombrosos i importants recursos econòmics que en possibiliten la partida. Castro menciona que Matas "ha pretès posar fora de l'abast de les autoritats, mitjançant l'ús de testaferros o homes de palla", part de la seva fortuna. Afegeix, així mateis, que el "notable patrimoni i recursos" de Matas ha de ser valorat i puntualitza que té "enormes possibilitats de traslladar-se ràpidament a l'estranger, amb mitjans sobrats i sense traves social o laborals". Un darrer apunt que contribueix al risc de fuga és que la residència habitual de Matas és l'estranger i que, a més, "s'investiga la possiblitat que l'imputat hagi pogut canalitzar els fons obtinguts amb l'activitat delictiva cap als Estats Units".

Destrucció de proves

Un altre factor que contribueix a la necessitat d'una fiança rècord és la possible ocultació de proves. El magistrat indica en l'acte, de 147 pàgines, que "Matas està capacitat per accedir per ell mateix o mitjançant tercers a la documentació mercantil i econòmica sobre el seu patrimoni i el d'altres imputats i procedir a una ocultació més gran". El jutge insisteix que l'expresident "té ascendència i capacitat d'influència sobre altres imputats i testimonis i que podria utilitzar-los per distorsionar i reelaborar nous testimonis, retractacions o falsejament dels fets succeïts. "De fet, les proves practicades demostren que ha influït sobre testimonis i coimputats, i que ha fabricat documentació falsa per ocultar l'enriquiment patrimonial", manifesta.

També parla que "s'ha observat una conducta coordinada entre diversos imputats, que ha de ser valorada com a generedora de risc d'ocultació de proves i entorpiment de la investigació". És per això que "considera un greu risc per l'èxit de la investigació que Matas pugui comunicar lliurement l'estat de la investigació en curs i dificultar o impedir moltes diligències". Per aquest motiu, assenyala que "s'ha d'impedir l'accés de Matas a testimonis i a imputats perquè no modifiquin les declaracions o les coordinen segons el seu interès".

Gravetat dels delictes

Castro considera que hi ha indicis de criminalitat per part de Matas en un total d'onze delictes: un de falsedat en document oficial, un de prevaricació, un de frau a l'Administració, un d'electoral, un de blanqueig de capital, cinc de malversació i dos més de malversació amb una pena tipificada més alta que pot arribar fins als 8 anys de presó. Castro apunta en l'escrit que "hi ha la possibilitat que la conducta de Matas sigui sancionada amb més de 24 anys de presó" i parla del concepte de la triple màxima. És a dir, que Matas es podria acollir a complir tres cops la pena màxima d'uns dels delictes en lloc de la totalitat de tots, sempre en el cas que finalment fos condemnat a la vista oral.

Pel que fa a Areal, el magistrat l'acusa d'un total de tres delictes: un d'electoral i dos de blanqueig de capital.
Cal recordar que la setmana passada l'expresident arribà de Nova York tot just per declarar com a imputat durant més de 16 hores. Matas assumí la responsabilitat política del sobrecost en el velòdrom, de 45 a 110 milions d'euros, però es va desdir per complet de les decisions tècniques i apuntà cap als seus subordinats, especialment cap a l'exdirector general d'Esports Josep Lluís Ballester. Matas també hagué de respondre preguntes sobre el presumpte enriquiment i finançament irregular del PP. Així mateix, declararen la seva dona, el seu cunyat i un suposat "testaferro", l'exdirector de Gesa Bartomeu Reus.

Castro: "Ha vingut a fer burla dels simples mortals"

El jutge José Castro ha notificat a les parts el duríssim document en què decreta una fiança penal rècord per a Jaume Matas. En l'escrit, de 147 pàgines, qüestiona més d'un cop la veracitat de les declaracions que l'expresident realitzà la setmana passada i en moments determinats arriba a afirmar que "tot és un disbarat" o "està clar que el senyor Matas ha vingut a burlar-se dels simples mortals". El magistrat dóna a entendre amb certa ironia que els cinc mesos d'antelació en la citació donaven a Matas "temps més que raonable per preparar adequadament les respostes" i perquè "oferís explicacions, atès que així ho havia anunciat, que poguessin desvirtuar els aclaparadors elements de càrrec que pesaven contra ell".

El jutge també admet sorpresa davant les vegades que l'expolític es negà a contestar. "Matas es limitava a manifestar que res no hi tenia a dir, sens dubte fent ús d'un dret que va exhaurir. O també contestant amb relació que el seu càrrec no li permetia entrar en detalls, dels quals responsabilitzava els càrrec inferiors, sense gosar pronunciar noms, sens dubte per temor de la reacció". El magistrat afegí que "amb molta freqüència utilitzava l'expressió, fregant la divinitat, "que es faci", per al·ludir a la manifestació de la seva voluntat política".
Castro va incidir que "la pregunta" a fer-se és "com és possible que una declaració amb un contingut tan concís duràs més de 16 hores. La resposta és simple: es va invertir més temps a formular les preguntes que a desenvolupar les respostes, que varen brillar per la seva absència".

Les respostes

El magistrat també recollí en l'escrit raonaments jurídics respecte de preguntes que Matas sí que va voler contestar. Pel que fa al patrimoni, el jutge fa especial incidència en el pis de Madrid. Apunta que els 100.000 euros d'arres de la seva dona "els guardava a casa des d'un temps inveterat. Tant és així que va haver de canviar-los a causa de l'arribada de l'euro". Sobre l'origen d'aquests doblers, indicà que Matas "sembla barrejar estalvis del dia a dia amb ingressos fiscalment opacs sense més explicacions". Així mateix, considera "absurda" la justificació que apunta a "una insuficiència de recursos econòmics" per fer front a la compra del pis. Castro afegeix que "les reunions amb Reus perquè es fes càrrec del pis a esquena de la seva dona i el simultani arrendament a Matas són kafkianes".

I diu que, amb "seguretat absoluta, el pis de Madrid és de la família Matas-Areal". El magistrat precisa que "amb els antecedents que es tenen no fa falta sobredimensionar la imaginació" per entendre per què Matas va ocultar la compra dels pisos de Madrid i de la Colònia Sant Jordi. En relació al tren de vida desproporcionat, afirma que "entre ingressos i despeses, pagaments en sobres i malbarament, sols cal dir que gràcies a les intervencions telefòniques es va poder desbaratar a temps la falsa preconstitució de proves". Quant a la contractació dels arquitectes García-Ruiz de manera directa per al Palma Arena, Matas digué que gairebé no els coneixia. Però pel jutge, la seva assistència a la boda d'un fill és suficient, encara que l'expresident "li va treure importància perquè anava a moltíssims actes pel seu càrrec. Potser per això li quedava poc temps per controlar la despesa pública", ironitza el jutge.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Lina Canals Serra, fa mes de 10 anys
Quin Banc o Caixa deixarà els doblers a Matas? Dieu-m'ho, perquè hi cancel·laré el meu compte. No vull que els meus estalvis serveixin per ajudar un sospitós de corrupció.
Valoració:1menosmas
Per toni, fa mes de 10 anys
Ara basta que com a béns incorpori el pis de Madriz.

Els que haurien de col·laborar són els companys de gabinet (Estaras, Cardona, Puig, Fiol, Flaquer, etc) ja que ells són co-responsables del desastre de gestió de la passada legislatura.
Valoració:18menosmas
Per foc i fum, fa mes de 10 anys
Per què a Na Maria Antonia Munar no se l'imposa una fiança del mateix calibre si es la lladre més lladre que ha existit a Mallorca. En Matas fa alguns anys que roba, Na Maria Antonia nos ha robat tota la vida i encara s'en riu de noltros.
L'auto del jutge Castro es bastant impresentable. Esper que no el tiren abaix per defectes de forma.
Valoració:-20menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Ès propi dels forasters defensar un sistema judicial inquisitorial i bananer.
Valoració:-16menosmas
Per CASTRO. Majorcan new Idol, fa mes de 10 anys
Posa't tranquil "Do not vist", ja saps que diuen:

Quan cou, cura, i quan pica, madura...
Valoració:4menosmas
Per Miq, fa mes de 10 anys
Son patéticos los ataques de algunos al juez Castro, revelan casi todos un desconocimiento total del ejercicio de la judicatura. En la fase de instrucción, por ejemplo, es suficiente con hacer referencia a indicios de culpabilidad para imponer medidas cautelares. Será en el juicio donde esos indicios han de demostrar su carácter probatorio.
Aquí hay mucho iluminado que opina sin tener ni idea de nada.
Valoració:4menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
L'instructor: "En Matas ha vengut a fotre-se dels simples mortals".
Aquest individu, en Castro, se ha oblidat que ha demostrar i instruir i no pensar que tots són de la mateixa seva condició.


Se hauria de investigar com ès possible que un individu com aquest pugui arribar a aquest lloc.
Primer, si té estudis primaris i les llacunes, aquí tendrien culpa els mestres, en permetre que pogués accedir a estudis secundaris.
Segon, com pogué superar els estudis secundaris.
Tercer, a quina facultat de lleis conseguí el títol.
Quart, com pogué aprovar una oposició.
Quint, com a lo llarg de la seva actuació no se percebés la seva incapacitat professional.
Valoració:-46menosmas
Per Mateu, fa mes de 10 anys
Aquests del PP tenen una barra que se la trepitgen. El PNB va ser el partit més votat a Euskadi, però governen el PSOE i ells. O és que aquesta norma només val quan els hi convé a ell? Doncs, sembla que sí.

Per cert, no sé si m'he perdut qualque informació. Me deman per què de na Maite Areal no s'ha dit ni pruna. Serà com n'Ana Mato, que no sabia que tenia un cotxe Jaguar dins el seu garatge?
Valoració:19menosmas
Per Maria, fa mes de 10 anys
I encara tenen la barra de mantenir que el pacte és íl·legítim, que són ells qui haurien de governar perquè foren el partit més votat. Si ells fossin al govern mai no hauríem pogut llegir això que llegim. Que ho demanin al fiscal en cap. El Pacte de Progrés ha estat l'única opció possible per llevar-los la màscara i fer-los mostrar el llautó. Ara m'agradaria que ho investigassin tot, i el proper capítol: les obres del metro submarí.
Valoració:31menosmas
Per xaume, fa mes de 10 anys
Alexandre Martorell: Estic amb tu en que el PP guanyarà les properes eleccions, però això serà la demostració palpable de que la corrupció no sols està entre els polítics, sinó que afecta a tota la societat, ja que sols una societat corrupte pot donar un vot majoritari a un partit de lladres.
Valoració:23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris