cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

Segons el Govern, l'alta fiança “avala la gravetat de la situació”

A Joana Barceló i a Francina Armengol els pareix bé la petició de la Fiscalia. A Xico Tarrés, imputat pel cas Eivissa Centre, també

La portaveu del Govern, Joana Barceló, assegurà ahir que la fiança de tres milions d'euros, amb la retirada de passaport inclosa, "avala la gravetat de la situació" de l'expresident Jaume Matas. En parlà en una roda de premsa que oferí després de la reunió del Consell de Govern. També manifestà que els polítics han de fer un servei públic i no "un abús d'allò públic". Amb tot, la també consellera de Turisme afegí que l'existència d'aquests processos judicials és un "símptoma de democràcia" i una mostra "que el sistema funciona". Afirmà que es tractava d'una situació "duríssima", però que significa que la Justícia arriba a tots els ciutadans que cometen un delicte.

Per la seva banda, la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, també reaccionà ahir arran de la petició de la Fiscalia. Trobà que és "una situació gravíssima i una sol·licitud dels fiscals també molt alta i, per tant, demostra que hi ha molts de fets de la gestió de l'expresident Matas que són molt discutibles". A més, reclamà una reacció clara del Partit Popular: "Els demanaria una actitud molt ferma respecte del que està passant i del que succeí durant la legislatura passada".

Fins i tot el president del Consell d'Eivissa, Xico Tarrés, es mostrà a favor de la sol·licitud esmentada. Tarrés, imputat pel cas d'irregularitats urbanístiques Eivissa Centre, declarà que esperava que la petició de fiança de la Fiscalia suposàs el "punt final de la corrupció". Assegurà que, si ell hagués de pagar una sumar així, "no podria abonar-ne ni la quarta part, perquè són molts de doblers". Així mateix, afirmà que "l'Estat hauria de crear un organisme que fiscalitzàs la política, com ja passa a les empreses".

Rajoy i Bauzá callen

Ni José Ramón Bauzá ni Mariano Rajoy, els presidents del Partit Popular a les Illes Balears i a l'Estat respectivament, digueren res ahir sobre la fiança de tres milions d'euros que els fiscals han imposat a Jaume Matas. Tot i que el jutge ha retirat el passaport a l'expresident, com a mesura cautelar, cap responsable de la formació no ha aclarit, de moment, si pensen suspendre'l de militància.

Segons fonts del partit, el PP balear no valorarà en públic la situació fins que el jutge no prengui cap determinació respecte de les mesures sol·licitades per la Fiscalia. O sigui, fins dilluns. Ara, Bauzá afirmà despús-ahir que prendria amb "contundència" les "decisions oportunes segons l'adopció o no de mesures cautelars". Idò, ja se n'han adoptades. El jutge ha retirat cautelarment el passaport a Matas, pel cap baix, fins dilluns. A més, l'expresident ja ha admès com a mínim un delicte fiscal, per ara, el d'evadir imposts amb diner negre.

Silenci
Bauzá havia esquivat el testimoni de Jaume Matas amb un viatge a l'Argentina que, casualment, hi coincidia. Però, com que la vista es va allargar, quan va tornar de les Amèriques, despús-ahir, encara no s'havien acabat les declaracions. Amb tot, de moment ha evitat pronunciar-se sobre la possibilitat de fer fora del partit l'exmandatari.
Mariano Rajoy, en canvi, callà ahir al Congrés, tot i que els periodistes l'interrogaren sobre la qüestió. Hi havia anat per fer un discurs sobre economia que durà uns vint minuts i, quan hi entrava, els informadors l'assetjaren sobre la situació de Matas, entre d'altres temes. No respongué i, a la sortida, gairebé totes les preguntes eren respecte al procés de l'expresident balear i la possibilitat que fos suspès de militància.

Els periodistes l'esperaren en un passadís estret, a banda i banda de la porta. N'hi havia prou perquè al dirigent popular li costàs avançar entre els reporters, que preguntaven contínuament sobre Matas, fins al punt que alguns companys de partit li hagueren d'obrir pas. Amb tot, continuà silenciós i no en digué ni una sola paraula.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris