algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Rotger rebutja una iniciativa en defensa de la unitat del català

El batle, un dels més regionalistes del PP, vota en contra d'una moció del Bloc a Inca perquè no inclou una defensa del castellà

Pere Rotger féu ahir una altra passa cap a les tesis més bilingüistes del Partit Popular i votà en contra d'una moció que el Bloc presentà a l'Ajuntament d'Inca i que tenia per objecte "defensar i refermar" la unitat de la llengua catalana. Rotger, un dels representants històrics més destacats del sector regionalista del Partit Popular de les Illes, intentà esmenar la iniciativa del Bloc fins a desproveir-la de l'esperit amb el qual havia estat redactada per llavors vestir-la com una moció 'bilingüista'.

La iniciativa del Bloc tenia tres punts: el primer ratificava que "la llengua pròpia de les Balears és el català"; el segon deia que "la vitalitat i la unitat de la llengua catalana són la condició necessària per a l'adequada preservació de totes les seves varietats i registres"; i el tercer instava les institucions "a fer de la unitat de la llengua catalana el punt de partida inqüestionable de la política lingüística".

Rotger intentà esmenar tots tres punts. Al primer proposà afegir-hi "seguint l'article 4 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears", objecció que fou acceptada pels ponents. Al segon s'hi incorporà, també amb el consentiment del Bloc, que "l'Ajuntament d'Inca es referma en la necessitat de promoure i donar a conèixer, d'acord amb l'article 35 de l'Estatut, les modalitats insulars del català, de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, i que siguin objecte d'estudi i protecció, sense prejudici de la unitat de la llengua".

Desacord
El desacord vingué pel tercer punt. El batle d'Inca suggerí substituir el redactat original per "l'Ajuntament d'Inca insta totes les institucions de les Illes Balears a garantir l'ús normal dels dos idiomes oficials, el català, propi de les Illes Balears, i el castellà, tal com estableix l'article 4 de l'Estatut, i a prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement, creant les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans". Els dos regidors del Bloc no acceptaren la tercera esmena i finalment la moció va ser rebutjada amb els vots en contra del PP. PSOE, Bloc i Independents hi votaren a favor.

Andreu Caballero, regidor del Bloc, va expressar el seu convenciment que "fa un any Rotger hauria aprovat la moció tal com l'hem presentada" i va atribuir el viratge ideològic "al canvi que hi ha hagut dins el Partit Popular, on s'han imposat els posicionaments de Carlos Delgado". "És un dia trist per als companys del PP que honestament creuen en la unitat de la llengua", va sentenciar Caballero.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per oiat, fa mes de 10 anys
¿I què es pot esperar d'una gent que assisteix impassible a allò que va passar en el darrer congrés del PP i continua en aquest partit?
Valoració:3menosmas
Per Negret, fa mes de 10 anys
Ai Rotger, ai Rotger, si es teus avantpassats aixecassin es cap... Te baldarien a galtades!
Valoració:17menosmas
Per Mateu, fa mes de 10 anys
Ja que tant li agraden les llengües estrangeres, podria presentar una esmena en favor del japonès. O del suahili. A Inca segurament hi ha qui parla en aquests idiomes. Per què donar tanta preferència als mesetaris? Al cap i a la fi vengueren a Mallorca amb la mateixa finalitat: menjar calent.
Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris