cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
22°

Matas apunta els seus subordinats

Assumeix la responsabilitat política del Palma Arena, però es desmarca de les decisions tècniques i descarrega en l'exdirector general d'Esports Josep Lluís Ballester com el màxim responsable. Declarà ahir durant sis hores i avui continua

50550

Sortida de Jaume Matas i el seu advocat, Rafel Parera en finalitzar l'interrogatori.

Ferran Aguiló(M. À. Cañellas.)

Jaume Matas es lleva les culpes i apunta cap a l'exdirector general d'Esports Josep Lluís Ballester. L'expresident finalment declarà ahir, durant hores i hores. Arribà al jutjat poc abans de les nou del matí amb la seva dona, però hagué d'esperar torn fins a les 12.40 h per afrontar el seu primer interrogatori davant el jutge José Castro. En canvi, la seva esposa, Maite Areal, agafà l'ascensor per partir dels jutjats dos minuts després d'entrar-hi. Ella no volgué prestar declaració.

Fou a primera hora de l'horabaixa, a les 16.30 hores i després de dinar, quan el jutge i els fiscals se centraren a preguntar l'expresident sobre la gènesi del Palma Arena, el famós velòdrom palmesà que finalment costà als comptes públics 110 milions d'euros per un sobrecost superior a 60 milions. En total, entre matí i capvespre, hi estigué més de sis hores.
Matas s'exculpà, però assumí la "responsabilitat política" del projecte per ser el president del Govern i de la fundació Illesport.

L'expresident es va desmarcar amb contundència de les responsabilitats tècniques i apuntà cap a l'exdirector general d'Esports Josep Lluís Ballester. "El president no està per aquestes coses", hi va afegir.

Preguntat pel jutge, assegurà que Ballester era una espècie de ministre d'Esports i que la seva independència en actuar era evident. "Les decisions operatives eren cosa seva", indicà. També afirmà que Ballester contractà Jorge Moisés, exgerent del consorci per a la construcció del Palma Arena, i que abans d'això no el coneixia. Digué que la decisió de contractar el conegut arquitecte Shurmann fou de l'exdirector d'Esports a proposta de la Unió Ciclista Internacional.

Pel que fa a un presumpte finançament irregular del PP, Matas digué que no coneixia l'agència de publicitat Nimbus i, en conseqüència, tampoc cap acció que aquesta hagués comès amb relació a aquest fets.
L'expresident comunicà al jutge que només acudí a la primera de les reunions, però reconegué haver signat diverses actes. En mostrar-li els documents, Matas afirmà que hi havia signatures a nom seu que no reconeixia com a seves i que és el primer interessat que tot aquest tema de les actes falses s'aclareixi. Cal recordar que d'altres imputats i testimonis han afirmat que la seva firma també era falsa. Entre aquests destaca l'exvicepresidenta Estaràs.

El jutge dedicà una bona estona a esbrinar quin era el vertader organigrama i Matas insistí que la gestió administrativa del Palma Arena no era cosa seva i que sí ho era la decisió política de construir l'espai destinat al campionat del món de ciclisme en pista. Quant al sobrecost del velòdrom, l'expresident assegurà que s'hi destinà una partida suplementària al pressupost inicial. Diverses fonts indiquen que Matas articulà un discurs contundent i pròpiament polític. "Sap torejar", digueren alguns dels advocats.

Avui, més Palma Arena

La declaració sobre el velòdrom s'allargà fins a les 20.30 h, però no acabà. El jutge decidí suspendre l'interrogatori fins avui i Matas se n'anà a les 20.42 h amb el seu misser. Un altre pic pujaren a l'utilitari platejat, ja habitual. Avui, a les nou del matí, es reprèn la declaració. Es preveu que el jutge i els fiscals abordin altres serrells del velòdrom, com ara qui decidí la contractació dels arquitectes García Ruiz.

L'expresident es queixa per declarar tan tard

La declaració matinal de Matas se centrà en el seu patrimoni. El jutge Castro li demanà sobre els immobles de Madrid i de la Colònia Sant Jordi que han estat investigats, però deixà per avui aclarir el més important, la planta noble de can Sales Menor. S'espera que quan acabi l'interrogatori sobre els aspectes tècnics i polítics del Palma Arena, Castro reprengui el tema del casal. La compareixença de Matas s'inicià amb una petita fregada amb el magistrat. L'expresident es queixà que fa més d'un any que està imputat en la causa, que la seva imatge s'ha vist afectada per les notícies aparegudes en els mitjans de comunicació i que ha hagut de suportar aquest cúmul de circumstàncies des de la indefensió jurídica. Castro l'aturà.

Li digué que el discurs que estava fent podria ser bo amb vista a l'opinió pública, però que ara havia arribat l'hora de respondre les preguntes amb concreció. Afegí que d'ençà que ell li va enviar la citació judicial -ja fa mig any- i fins ahir, el seu misser no li havia fet arribar cap escrit en què demanàs declarar amb antelació.En repetides ocasions, Rafel Perera explicà als mitjans que s'havia vist amb Castro i que l'havia informat -verbalment- que Matas era a la seva disposició. Continuà l'interrogatori i Matas fou preguntat pel pis del carrer San Juan de la Cruz al barri de Salamanca, de Madrid. Contestà que no és seu i que Reus n'és el vertader propietari, i en cap cas un testaferro. Afegí que les arres, els 100.000 euros que diposità a la promotora Vallehermoso el seu cunyat Fernando per adquirir l'immoble, eren "els estalvis de tota la vida" de la seva dona, Maite Areal.

Matas, alliçonat pel seu misser, decidí no contestar aquelles preguntes que tenien relació amb les escoltes telefòniques sotmeses a secret de sumari fins despús-ahir. Una d'elles féu referència a com el seu amic Bartomeu Reus havia tornat els doblers a Fernando Areal, quan es decidí que fos l'expresdient de Gesa qui, en paraules seves, compràs el pis "per fer un favor a l'expresident". En les escoltes s'apuntava que es féu "a poc a poc", però Areal declarà que de cop. Reus, hores abans, digué que va fer l'ingrés a Bancaja. Aquest tema, el de les arres, segons alguns missers, és el que apunta més contradiccions.

Respecte de l'immoble a primera línia de la Colònia Sant Jordi, Matas declarà que és propietat de la seva mare i que és ella qui en paga la hipoteca. El valor de la compra de l'immoble és d'uns 200.000 euros i la mare de l'expresident només cobra una pensió no contributiva. L'expresident afegí que era una qüestió d'herència i que la seva mare volia que el pis fos per a ells, circumstància que ha fet que la seva dona l'hagi decorat i redistribuït al seu gust.

Incomunicació

En un principi estava previst que Matas fos incomunciat mentre durava la declaració i que dinàs als jutjats. De fet, una de les funcionàries explicà que l'àpat que havia arribat el dia anterior d'un forn, que consistia en coques de trempó i panades, "encara és bo per avui". Finalment, i quan Castro decidí fer un recés a migdia, permeté que l'expresident abandonàs el jutjat a les 14.40 i pogués anar a dinar a ca seva. En tornar, s'havia canviat la corbata blava per una de color rosa pàl·lid.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Barrufet, fa mes de 10 anys
En Jaume Matas és llest, perquè si acusa en Pepote, de rebot surt el seu amic Urdangarin i amb la monarquia no s'atreviran a badar boca ni fiscals ni jutges.
Valoració:3menosmas
Per gerret, fa mes de 10 anys
en Matas té molt d´amics, un que li vol regalar un pis s´altre que el palma arena era cosa meva diu en pepote el cunyat li dona diners a compte ell el sr.matas era el contable i es preperava fisicament al mega sport i menjava geletines per mantenir el tipet que té , jo també vull eser el sr. matas
Valoració:1menosmas
Per això fa oi, fa mes de 10 anys
Matas contradiu a tots els demés (Estarás, el seu cunyat,...). També contradiu la seva pròpia firma en les actes.
Ara bé.. espero que hi hagi proves, perquè me fotria que, vegent que és ben culpable, encara se'n sortís.
Valoració:2menosmas
Per Pressò sense fiança, fa mes de 10 anys
A veure si els tanquen a tots! Es vergonyòs veure aquests poques-vergonyes que es riuen de tot,.i el pitjor es el misser Perera.
Valoració:14menosmas
Per Carla, fa mes de 10 anys
Quina covardia acusar a un director quan el responsable del govern era ell mateix . Per altra banda es nota que ell esta per damunt de les declaracions que han fet Estarás i Linares, per citar-ne algunes. Esperem que el jutge tingui clares les coses i vegi que hi ha perjuri, indignitat, embulls, etc. i per començar les mesures cautelars siguin les adequades.
Valoració:25menosmas
Per kike, fa mes de 10 anys
La mejor forma de investigar el patrimonio de Matas y su formación es por medio de los promotores inmobiliarios y todo lo que ha rodeado a la promoción inmobiliaria en Mallorca durante los últimos lustros. Rascando bien por ahí- Plan terrotorial, Son Massots y demas- encontraremos el gran pastel ( para MAM lo mismo)
Valoració:7menosmas
Per Per què deu ser?, fa mes de 10 anys
El nivell de català d'alguns lectors és lamentable. Per què deu ser? Què ho fa?
Valoració:-48menosmas
Per VOLTOR, fa mes de 10 anys
Ja ho veig tot clar: Els doblers estan en el barco d'en Pepote i el capitan del qual es Matas.
Valoració:13menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
No té cap validesa la pregunta sobre el propietari de un pis.
El propietari de un pis pot creure que es seu, però no sap que no es seu, aquest punt se demana a l'organisme pertinent.
Un càrrec polític no pot alterar el procediment de les concessions.
Lo evident ès la ignorància dels periodistes sobre la cosa pública, qualsevol pot esser periodista, ni tan sols dominen la ortografia.
El judici aquest serà declarat nul i el jutges i fiscals poden esser expedientats.Valoració:-10menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Vos heu fitxat a les notícies de l'immund quantes vegades surten les sigles PP, quan els imputats són d'UM surten cada paràgraf, quina vergonya de pamflet! Així no es d'estranyar que l'amo tingui una piscina a on la té. I li diuen periodisme independent!!!
Valoració:51menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris