nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

De president a atracció de fira

Vora dos-cents manifestants van rebre ahir dematí Jaume Matas amb insults i crits com “corrupte de merda”, “Matas, zoquete, devuelve el palacete”, “fill de puta”, “xoriço!” i “els doblers! els doblers!”

Font: youtube.com

Fins i tot els veïns del carrer Parellades matinaren ahir per veure l'arribada, des de finestres i balcons, de l'expresident Jaume Matas. Davant quasi 70 periodistes acreditats a la gran cita judicial i dos centenars de manifestants, el cotxe de Jaume Matas comparegué a l'entrada de darrere dels jutjats de l'avinguda d'Alemanya a les 08.50 del matí. Primer en davallà l'expresident i el seu advocat, Rafel Perera. Instants després, ho feia la seva dona, Maite Areal, la més fresca i decidida de tots tres. Abans d'enfilar cap a l'entrada dels jutjats, emperò, foren àmpliament escridassats i xiulats. Se sentí el cèlebre crit de guerra ("els doblers! els doblers"), algun insult ("corrupte de merda", "fill de puta") i reivindicacions en referència al seu palauet. ("Matas, zoquete, devuelve el palacete").

L'esbroncada continuà mentre els tres desfilaven per l'estora de les estrelles de la corrupció. Tanmateix, els 50 metres que separen el poble de la banqueta judicial no són vermells, sinó de ciment. Matas, amb aire absent, es limità a saludar amb un "bon dia" l'eixam de periodistes presents. En aquesta ocasió, les càmeres de TV no se li tiraren damunt, com havia passat a Maria Antònia Munar la setmana anterior. La Policia Nacional, escarmentada per l'assetjament que patí l'expresidenta del Parlament, muntà un dispositiu per marcar distància entre periodistes, ciutadans anònims i imputats.

De fet, més d'un centenar de ciutadans esperaven des d'abans de les 8.30 l'arribada de Jaume Matas. Tot i així, el primer a comparèixer fou el jutge José Castro. Minuts després, apareixien els fiscals Pedro Horrach i Juan Carrau, rebuts (en un fet insòlit) amb aplaudiments d'alguns congregats. Això no obstant, l'objectiu principal era visibilitzar el rebuig a la figura de l'expresident. Una dotzena de militants de Maulets l'esperaven amb un pancarta que deia: "Contra la corrupció, la força del jovent". La mateixa que duien dissabte a la manifestació.
De fet, encara ahir comentaven la "provocació" de Círculo Balear en penjar diverses pancartes amb banderes espanyoles des d'un dels edificis de la plaça d'Espanya.

També hi havia els joves d'Esquerra Unida, amb una pancarta en què es podia llegir "Benvingut Mr. Matas". Els seus militants esgrimien a la mà escombretes del vàter ("per fer neta la merda"). Xavier Galan, portaveu dels joves, es congratulà que "a la fi els corruptes siguin jutjats". Altres dirigents joves del PSM, com Joan Ferrà (nou director general de Joventut), també escridassaren Jaume Matas. Malgrat tot, hi havia més pancartes sense sigles de grups polítics, fetes per espontanis amb la ira anònima a la mirada. És el cas de Gina González, que havia escrit en un llençol blanc: "El robar se va a acabar". "L'estàvem esperant d'ençà de fa molt de temps i protestant, almanco, ens desfogam", explicava González.

A les pancartes improvisades s'afegiren les teresetes de cartró, que mai no fallen en les protestes anticorrupció. En la primera, convocada per Facebook, mostraren un Jaume Matas il·lustrat com de còmic i en posició mafiosa. A la cadena humana del 4 de març, en canvi, presentaren l'ascensor del Palma Arena ("apadrina'l") i la caricatura del capo de la màfia d'Els Simpson, Fantone, caracteritzat com a corrupte mallorquí. Ahir renovaren els titelles i presentaren Security Prim, la caricatura del guarda de seguretat dels jutjats anomenat Primo. Idealitzat com Superman, però vestit de Prosegur, els manifestants l'animaven que atupàs Jaume Matas. Jaume Vich, un dels impulsors dels titelles, assegurava ahir: "Ja sabem que Primo és de dretes, però cal idealitzar-lo i dir-li que pegui una closcada als imputats".

De fet, un altre cartell deia: "Primo, dale!". La projecció mediàtica d'aquest agent de seguretat augmenta. Ahir fou l'encarregat de conduir l'expresident i la resta d'imputats per l'estora de ciment. Ara bé: el desplegament policial, que inclogué escuts antidisturbis (per si fos necessari), va fer llarg. Un mim, cara blanca i vestit negre, mostrava la seva pacífica pancarta: "Benvingut, Jaume... Volem que la teva visita sigui molt llarga". El seu somriure era tan ample i sincer que no corresponia amb la característica tristor dels mims. Quan se n'anà, Matas no quedà a dinar al restaurant Ratatoille, veí dels jutjats. No tastà, idò, el menú que solemnement havia preparat per ahir el cuiner francès Gastón. Un menú Palacete.

Comiat amb somriure

A la sortida, a les 14.10 hores, l'expresident i la seva dona no trobaren manifestants ni pancartes. Just els esperaven una vintena de policies antiavalots, dues dotzenes de periodistes i un grapat de veïns encuriosits. Això no els salvà dels insults: "Xoriço!", cridaren a Matas dos homes de més de mig segle, un amb barba grisa, camisa blanca i americana negra, que contrastava amb la cara vermella de ràbia. L'expresident respongué amb un somriure i continuà caminant, com si res, cap al cotxe del misser que els havia passat a cercar. "Mala guarra!", hi afegí, cap a Maite Areal, una veïna de la mateixa edat que els altres dos amb una senalla plena de verdures penjada del braç.

Els passavolants s'havien anat aplegant en veure el desplegament de periodistes i policies. A les 13.30 hores s'havia sabut que la vista de Fernando Areal s'havia acabat i que fins l'endemà (avui) ja no declararia ningú més. Llavors,a la porta de darrere, els policies començaren a posar ordre: els càmeres darrere la tanca blava i el carrer sense cap obstacle. Qui semblava que manava els uniformats fins i tot desallotjà cinc veïns que eren a l'altra banda del carrer de la sortida dels jutjats, recolzats en un cotxe: "Per la llei 1/92, els orden que surtin d'aquí ara mateix!", els digué. Convençuts, es retiraren dos metres enllà.

Un home amb una gorra de quadres beix que tenia intenció d'escridassar Matas, dels que eren recolzats al cotxe, es justificava arronsant les espatles: "Dir-li xoriço no és insultar-lo, és cridar-lo per allò que és". Tot just abans que sortís l'expresident, una policia va fer entrar els clients del bar de davant que n'havien sortit "per raons de seguretat". "Què es pensa, que el dispararem?", comentava irònicament darrere del vidre una dona enriolada d'aspecte ben poc agressiu. Una periodista que ho sentí apuntà, amb malícia: "Potser algú podria llançar-li una sabata...". Fins i tot una de les dones de la neteja que entraren als jutjats a les dues, després del sarau, comentà la jugada: "Que què en penso? Doncs que ho torni tot, que cony!". A dins, a les 14.30, l'edifici ja era gairebé desert. Només hi quedaven els agents de seguretat i algun funcionari. Al vestíbul del segon pis, on feia tot just mitja hora encara hi havia el campament dels periodistes, alguns oblidadissos s'havien deixat un parell de peces de roba, un carregador d'ordinador i una agenda.

Amb tot buit, Primo, l'agent de seguretat més conegut dels jutjats, sospirava: "Com a mínim ha estat més tranquil que amb Munar". I tenia raó, mitja dotzena de furgonetes de la Policia havien omplert l'edifici d'uniformats amb porra que ho controlaren tot, sobretot el vestíbul del segon pis. Un ciutadà que passava per davant comentà que tanta policia per protegir Jaume Matas era injusta, que si es tractàs d'un lladre qualsevol encara l'haurien estovat a cops de porra. Una secretària dels jutjats es queixà en partir: "Hi havia dos policies davant la meva porta i no podia ni sortir". Molts dels funcionaris n'estaven farts, de tant de xou. Un altre secretari es lamentà dels periodistes que hi havia pertot i que li barraven el pas a la porta.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per lucky luke, fa mes de 10 anys
Lo que más me gusta es ver la actuación del Guardia de Seguridad del Juzgado.Es un personaje encantador, que hace un gran papel en la conducción de todos los personajes hacia su preaentaciòn ante el Juéz.
¡Vale la pena el observarlo por TV¡
Le recomiendo a los guinistas de Llagrimas de sang, que lo tengan encuenta.
Valoració:-1menosmas
Per Inmi, fa mes de 10 anys
No entiendo Macià ...¿cual es el problema que "xerren en forester" ?
Valoració:0menosmas
Per Entesa + ERC + PSM + Verds, junts el 2011, fa mes de 10 anys
Mmmmm... algú creu que això de baix ho han escrit treballadors d'IB3??? Jo els treballadors que conec d'IB3 s'acosten més a un perfil ERC que a cap altre (exceptuant els càmeres, que son tots venguts de fora, i per tant forasters -a veure si la UIB posa més enginyeries-). IB3 està quasi més desespanyolitzada que TV3 (on allà tb una gran part dels treballadors son forasters).

Envers de seguir la corrent als que moven polèmiques que ens divideixen, protegiu IB3 i TV3, i els seus treballadors (que ara els treballadors -alguns ben nacionalistes- d'empreses subcontrates per IB3 com les de Farrús -al que no han vist mai- ho pasen puta). I no seguiu la corrent als que només lien la gent.
-
Valoració:4menosmas
Per marti, fa mes de 10 anys
http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=336039768734
Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 10 anys
I aquets treballadors d´IB3 que surten en aquest foro, com així xerren en forester?
Valoració:2menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 10 anys
Aquests que esbronquen en Mates -o qui sigui- als jutjats fan rialles. On eren quan en Mates comandava, ple d'estufera? També l'insultaven pel carrer i es manifestaven? o estaven al braser de ca seva mirant la tele?
Valoració:2menosmas
Per rafa (i no, no som en Nadal), fa mes de 10 anys
¿Insultos Mateo? No, no te equivoques. Se trata de un diagnostico, Solo un paranoico o un radical ultranazionalista puede ver una persecuación hacia los partidos separatistas por parte la justicia española porque se esté investigando a corruptos dentro del PNV.
¿O es que estás de acuerdo con el lumbreras que se atreve a decir semejante tontería? En ese caso, no hace falta decir nada más....

Bueno, ahora ya podeis censurar otra vez mi mensaje por no escribir en la lengua del imperio.
Valoració:-1menosmas
Per Mateu, fa mes de 10 anys
Sembla mentida que no hi hagi un sol treballador d'IB3 que sàpiga escriure en català.

N'Irigoyen (no sé en quina llengua està escrit, basc no és, no empren la "Y" greca) es podria apuntar a n curs de franc.

I en Rafa (supòs no és en Nadal) a més d'aprendre la llengua pròpia d'allà on viu, podria moderar el seu llenguatge i deixar els insults per dedins la seva llar.
Valoració:15menosmas
Per Antoni Ferriol, fa mes de 10 anys
Sr. Antich; ara que en Matas ja és aquí li deman que es posi a fer feina per a la gent del carrer.Sabem que alguns del PP són uns lladres emperò encara no sabem com pensa arreglar que jo estic a l'atur des de fa 9 mesos i no tinc esperança de trobar feina. Estic pensant en nacionalitzar-me a un pais sud-americà o del nort d'Africa per veure si té un minut pel meu problema. Jo si el tindré el darrer diumenge del mes de maig de 2011 i li puc assegurar que el meu vot i el de les persones que podre convença no seran ni per vosté ni pels seus amics.
Valoració:6menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
¿Aquests treballadors de IB3 demanen una auditoria?

Per què no demanau que tengueu un departament de comptabilitat o intervenció així com pertoca?

Una comptabilitat que registri els bolígrafs, el paper higiènic, les telefonades, tots lo que se gasta, les hores extres que se paguen encara que se efectuïn, assessors, etc.

Les auditories no serveixen per res, només serveixen per orientar la tendència que ha de seguir una empresa.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris