cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
23°

Els republicans plantegen una aliança d'esquerres nacionalistes

En l'assemblea que faran dissabte els militants debatran i votaran un document que proposa una coalició amb el PSM i Entesa per Mallorca per a les eleccions del 2011, més que no repetir el Bloc

117346

Imatge d'arxiu del congrés d'Esquerra Republicana que es va dur a terme l'any passat.

IRENE G. RUIZ

Esquerra Republicana durà a terme dissabte que ve una assemblea amb una proposta de resolució de la direcció sobre la taula: treballar per una aliança "de l'esquerra nacional" amb vista a les eleccions de 2011. Si el document s'aprova, voldrà dir que els republicans, més que no repetir el Bloc, prioritzen una coalició amb Entesa i el PSM. El primer punt de la proposta diu que Esquerra farà feina "perquè el 2011 tot l'espai polític de l'esquerra nacional es presenti unit dins una mateixa fórmula a totes les institucions".

Això no obstant, volen anar més enllà, en el segon punt es diu que faran feina "perquè aquesta aliança faci un salt endavant i no esdevingui conjuntural, sinó que es faci amb vies de perdurança en el temps a fi d'esdevenir una alternativa real de govern". O sigui, volen alguna cosa més sòlida que l'aliança que ha representat el Bloc. Per aconseguir-ho, posen al servei d'aquesta proposta l'estructura del partit a la resta del país. Ara, això té un preu. El text també diu que "s'assumeix que aquesta fórmula tindria en Esquerra Republicana el seu referent fora del marc estricte de les Illes Balears i Pitiüses". Així, el PSM i Entesa haurien d'emmirallar-se en ERC fora de les Balears. Si el document rep el suport de la militància, les reunions per posar en marxa aquest projecte començarien immediatament després de l'assemblea "amb la federació PSM-EN, Entesa per Mallorca i Els Verds, a més de les candidatures municipals independents properes ideològicament".

Obstacles

La iniciativa parteix de la base que "darrerament, tant des d'Entesa per Mallorca com des del PSM, s'ha expressat, de diferents maneres i amb matisos, la voluntat de treballar cap a una via unitària". Tanmateix, els "matisos" que ha expressat el PSM no semblen fàcils de resoldre. En l'assemblea que van fer el 20 de febrer, els militants del PSM, a la pràctica, exigiren l'autodissolució d'Esquerra-Illes per acceptar una coalició. Joana Lluïsa Mascaró ho digué clar quan assegurà que Esquerra havia de ser el referent a Catalunya i el PSM a les Illes Balears. Esquerra, però, no té cap intenció de desaparèixer i el document reclama el "reconeixement d'actor polític legítim i necessari" per fer feina per l'aliança electoral.

Amb tot, segons fonts de la formaciót, Esquerra compta amb les bases del PSM per fer que la direcció s'inclini per l'aliança. Segons creuen, ja van ser els militants de base els que van fer que no es tancàs la porta a una aliança a l'assemblea del PSM. Alguns membres de la direcció del partit veuen aquesta aliança nacionalista i d'esquerres com una primera passa, un primer cercle concèntric que pot anar seguit d'altres aliances electorals més conjunturals amb EU o fins i tot també amb els socialistes, amb vista als pròxims comicis. En tot cas això, vindria després. L'aliança de l'esquerra nacional "és prioritària", afirmen.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per illenc, fa mes de 10 anys
A Balears ja hi ha una federació nacionalista d'esquerres (PSM-Entesa ) de partits de totes les illes. L'únic que han de fer ERC i Entesa és afegir-s'hi. Després ja s'hauria de veure si se modifica el nom de la federació per a què tothom s'hi senti a gust.
Valoració:0menosmas
Per Sense odi viuràs millor, fa mes de 10 anys
PSM, ERC, Entesa: tenim més coses que ens uneixen de les que ens separen. O no? Lladó, Barceló, Huguet, no faceyu es colló i anau per feina, que queda poc i no hem d'esperar a darrera hora.
ENTESA NACIONALISTA, JA!
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Esperem que la candidatura d'Assemblea per Mallorca tengui futur!
Valoració:0menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
Ai que ma quedo sense sou...
Valoració:-4menosmas
Per Anonim, fa mes de 10 anys
Mai més tornaré a votar ERC ni a ningú del BLOC. confiava que la gent que hi coneixia tenien seny però m'han decepcionat massa com a polítics i com a persones
Valoració:5menosmas
Per Tirapedres, fa mes de 10 anys
Aquesta alança és el millor que podeu fer, amb Joan Lladó de cap de llista. Als altres ja se'ls coneix massa. Renovació, independència i llibertat.
Valoració:0menosmas
Per Al-Mayurquí, fa mes de 10 anys
El que cal és una refundació cohesionadora de tot l'independentisme no només a les illes, sinó al país en general; una alternativa capaç d'atreure, fins i tot, a molts votants de partits com CIU o UM que són partidaris de la indepèndencia. No ens portarà a la independència la independència dels partits, sinó la unitat dels catalans i les catalenes que hi aspirem. Ja llavors ens fotrem hòsties a esquerra, centre i dreta. Però primer cal treure'ns del damunt a l'invassor espanyol.
Valoració:-1menosmas
Per Nofret, fa mes de 10 anys
Per que ERC, PSM i Entesa, hem d'anar amb els verds i no amb Revolta Global o Esquerra Unida? Si el problema son els lligams estatals, els verds també en tenen d'iguals. Si son mals comportaments democràtics, els tres partits en tenim molts d'exemples pendents d'autocritica. Si es qüestió de programa, això es negocia amb transparència i cap problema, que si de veres hi ha diferències substancials tota la gent nacionalista i d'esquerres ho entendrem perfectament. Però me tem que tot el problema es una qüestió de repertiment de càrrecs entre partits i així no anirem molt lluny. Les gelosies sortiran aviat i no aguantarem una legislatura sencera.
Valoració:4menosmas
Per Pep, fa mes de 10 anys
Esquerra ja proposa el mateix per les europees: Que s'anas junts tambe a les autonomques. I el PSM no volgue perque s'aferra a unes sigles arcaiques i s'estima mes desapareixer el 2011.
Valoració:0menosmas
Per Recomanacions, fa mes de 10 anys
És cert que després de l'episodi de les eleccions europees, la coalició que plantegen Esquerra i Entesa (per a mi la més encertada) es fa difícil. De totes formes, recomanaria a la gent del PSM que siguin més humils. Tothom ha comès errors al llarg dels darrers anys, i si un és bo per veure els dels altres, també ho ha de ser per veure els propis.

Menys personalismes i bregues de gall i una mica de seny. No pot ser que al 2011 l'esquerra nacionalista es presenti fragmentada.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris