nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
20°

El jutge adjudica a Munar la màxima responsabilitat

Les mesures cautelars volen evitar que l'expresidenta del Parlament se sostregui a la justícia a causa de l'elevada pena que comporten els sis delictes pels quals està imputada

117306

Munar dimecres, a la sortida dels jutjats.

Ferran Aguiló(Teresa Ayuga)

El magistrat Juan Ignacio Lope Sola, que instrueix el cas Maquillatge, dictà dimecres una interlocutòria en la qual atribueix a Maria Antònia Munar la responsabilitat màxima de la trama i decretà presó comunicada eludible amb fiança de 350.000 € que ha d'avalar avui abans de les 14 hores. El magistrat, per fonamentar jurídicament la decisió, es remet a informes realitzats per un equip d'investigació format per membres de la Policia i l'Agència Tributària i a diferents declaracions d'imputats en el cas, entre d'altres Miquel Nadal.

El jutge considera "indiciàriament" que Munar participà en tot l'engranatge de contractes irregular a Vídeo U i Studio Media i el seu entramat societari, ja que "reconeix la seva signatura" en els contractes. També la situa en la compra d'accions a Vídeo U i Bahía Difusión i la relaciona amb un delicte electoral per utilitzar la productora a la campanya electoral del 2007. L'escrit apunta sis delictes: negociacions prohibides, malversació de cabals públics, falsedat documental, prevaricació, suborn i delicte electoral.

La seva signatura

Entre la informació analitzada h ha els cinc contractes signats pel Consell i la productora Studio Media per imports superiors a 3 milions d'euros. El magistrat diu que els contractes irregulars "no s'havien d'haver produït des d'un principi" i que no es pot entendre, "sense la connivència i activa participació de les persones que atorguen eld contractes, entre elles Munar". Afegeix que "malgrat això, Maria Antonia Munar, com a presidenta del Consell", adjudicà el primer contracte en data de 5 de desembre de 2000 i que, "malgrat el cúmul d'irregularitats no sols no es va anul·lar, sinó que va signar un decret en data 30 de maig de 2001, amb la qual cosa s'ajornava la data fixada per a l'inici de la programció radiofònica". També apunta que Munar signà el segon i el tercer contracte a Studio Media el 2002.

Declaracions incriminatòries

Pel que fa a la productora Vídeo U, que té un 86,7% de les participacions de Bahía Difusión i que ha rebut subvencions de "gran sumes de diners per part de Consell", el magistrat apunta que "Nadal mateix va reconèixer davant el jutjat que consultà amb la presidenta del Consell per saber si podia ser interessant la compra d'accions". Assegura que Munar li va respondre que "havia de cercar gent propera a UM". L'escrit afegeix que "cada un va comprar un 25% de les accions de Vídeo U i Bahía Difusión, que Nadal va posar Miquel Sard a la societat, Munar hi designà Víctor Garcia i que pagaren 300.000 euros". El magistrat diu que Nadal afirmà en la declaració que "aquests doblers els hi va donar en efectiu Munar". Miquel Oliver, Luisa Almiñana, Ramon Rullán i Miquel Sard confirmaren que el pagament s'efectuà en efectiu. Afegeix que "fins i tot Víctor Garcia, en una declaració poc lligada, on negà ser testaferro de Munar, va reconèixer l'existència d'aquest pagament".

I que el 2008, quan volia vendre les accions, Nadal li digué que ho consultàs amb Munar, "ja que es considerava almenys de manera indiciària, encara que Munar ho negui, que efectivament tenia un 25% de la societat a través de Garcia". El jutge afirma que Munar, com a presidenta del Consell "ha participat en diversos actes administractius a favor de subvencions concedides a Vídeo U per un import de 810.000 euros i a Bahía Difusión per un impot de 420.000 euros, totes elles sense contractació pública i a partida nominativa". Afegí que "ella mateixa reconeix la signatura".

Lope Sola apunta que Vídeo U "en contraprestació a les subvencions es va fer càrrec de part de les despeses de la campanya d'UM en la qual Maria Antònia Munar es presentava com a número 1 de la llista del partit al Parlament". També parla d'una altra subvenció de 280.000 euros "aprovada a proposta de Munar a la Xarxa de Televisions Locals" i sol·licitada per Miquel Oliver, relacionat amb Vídeo U i Bahía Difusión. El magistrat apunta que "l'activitat no s'ha realitzada i s'ha presentat una factura falsa per obtenir-la".

Finalment, segons el jutge, Munar també va intervenir "en actes relacionat amb subvencions a Àmbit Digital per import de 480.000 euros. La societat està relacionada amb Vídeo U i Bahía Difusión. En contrapartida, apunta: "Als administradors de Vídeo U els fou exigida la contractació d'almenys 14 persones en la campanya electoral d'UM el 2007".

La interlocutòria assenyala que, altre cop indiciàriament, Munar, que era presidenta del partit i també es presentava a les eleccions, participà en els "actes administratius en subvencions concedides a Àmbit".
Amb relació a tots aquests fets, el jutge estima pertinents les mesures cautelars de 350.000 euros pel risc que Munar se sostregui a la justícia a causa de l'elevada pena que poden comportar els sis delictes pel quals està imputada.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ciutadà, fa mes de 10 anys
Estic totalment d´acord amb Crits. Per favor, feis qualque cosa.
Gràcies.
Valoració:0menosmas
Per Crits, fa mes de 10 anys

Jo li demanaria, per favor, an aquest diari, que tengués una mica de consideració cap an es que escrivim aquí i no permetès per més temps que passi això que passa amb ses manetes de puntuació.

Tècnicament no té cap dificultat. És tant senzill com dotar a ses manetes des mateix mecanisme que protegeix sa puntuació dets articles. Per a una IP, un vot i pus.

Hi ha uns “corruptors” de manetes, clarament al servei de ses tesis “propagandistes” d'Unió Mallorquina, que no se conformen amb opinar –i embullar– sinó que a més se dediquen a maltractar tots es comentaris que no són de sa seva corda carregant-los de manetes vermelles, i de verdes es que els hi van bé.

Pareix que aquesta gent, i companyia, han confós aquets espai amb una cosa pròpia, amb un lloc que els hi pertany… i així dèu ser si es segueix permetent que mos maltractin d'aquesta manera.

Crec que podeu entendre que no és gens agradable veure sotmeses an aquest maltracte totes ses opinions que amb ànim constructiu escrivim aquí. I que mos desanima a participar an es que ja sabem que serem tractats d'aquesta manera.

Vos demanaria, per favor, que hi posassiu remei i no permetessiu que això continui passant –no vos costa res– o que, sinó, eliminassiu ses manetes de puntuació.
Valoració:4menosmas
Per joan pardal, fa mes de 10 anys
Però si aquesta dona es un angelet del cel que no ha romput un plat mai!
L'hauren de fer filla il.lustre....¡ tants dànys que s`ha sacrifitat per tots nosaltres!
Valoració:-7menosmas
Per Joan Gelabert, fa mes de 10 anys
Tenguent en compte que la corrupció ha existit, i que els doblers han volat!! una altre cosa es que es demostri qui ha estat però el que està clar es qui governaba, per tant qui n'es el responsable.
Si agafam els doblers robats o malbaratats que fins ara han sortit a prensa de la legislatura 2003 -2007. sumen aproximadament 325.000.000 d'Euros.
Ara els passam a pesetes... escarrufa!! 54.172.950.000 ptas!!!
Si els dividim entre els aproximadament 750000 habiants de les illes dona 77.389 ptas robades a cada ciutadà!!! La paga del sal·lari minim!!
Ara els dividirem entre els votants de cada partit a 2003.
285.376 ptas. robades a cada un del 189830 votants del PP y els tornaren i els tornaràn a votar!!
1.707.794 ptas. robades a cada un dels 31.830 votants de UM aquests potser sels hagin repartit!! vist el que s'ha vist.
518456 ptas robades als 104.189 votants del PSOE.
1.446.347 ptas. Robats a cada un dels votants del Bloc. Com a votant del Bloc a on puc anar a reclamar el quasi kilo i mig que m'han pispat!!
Per cert als 271.061 que tot i poder fer-ho no anareu a votar, vos varen fotre 199.855 ptas pensa-ho la pròxima vegada per aquests doblers val la pena perdre mija hora!!
Valoració:-34menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Millor seria dir-li arbitr a l'instructor i no jutge.
Un instructor que fa de fiscal i que els arguments del advocat defensor no existeixen me pareix un joc molt brut.
Tenen massa competències els instructors i tot depèn del humor del individu que faci de instructor.
Tot depèn de la ambició política del instructor o del mal humor per haver de treballar a una colònia perifèrica.
Els bancs, empreses, partits polítics i polítics estan a mercè de les ambicions de aquest individus.
¿Quin banc se nega a la educada petició d'un de aquests instructors?


Valoració:27menosmas
Per robines, fa mes de 10 anys

I això només des tres o quatre anys enrera, ara figurau-vos si ens poguessim remontar als seus inicis al consell insular de mallorques cap allà devers l´any vuitanta i busques quan encara no anava diariament a la "pelu" per espai de dues hores per jorn.

Llàstima que ja hagi prescrit tot el que va fer de "mal fet" des de llavonçes, perque quan hom comet delicte no vé d´ara, ans al contrari, ho duen a dins això de fotre al prògim, al contribuient i bon ciutadà en definitiva, que paga els seus tributs pensant i desitjant que arribaran a bon terme i que es farà justicia amb els seus doblers, però no, sempre hi ha d´haver el corrupte de torn que desvia aquest diners per assumptes pròpis -sia per ell o pel partit o pels amics i coneguts de coneguts-.

"Indiciàriament" participà en tot l´engranatge de contractes irregulars......

I el seu "compinche" i examant maximiliano carlos morales i gómez en llibertat i passejant-se pels carrers de ciutat més "faleguer" que´n "durriti", se´n deu riure de tots i de tot plegat, perquè ell si que ha "copiat" -comés delicte, és metàfora- i no l´han "aglapit" però recorda estimat "carlos" -només es nom ja no és molt honerós- que la llandera de déu -també es pot emprar com a metàfora per aquells que no tenen "estrella" i no hi creuen, doncs aqui que hi posin els dictàmens i sentències dels jutges- és molt llarga i posa a cadascú al seu lloc prest o tard tothom té el que es mereix.

Salut i llibertat i vius..................
Valoració:-37menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris