nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

El jutge rebaixa a 350.000 euros la fiança per a Maria Antònia Munar

Però manté la quantia de 2,6 milions en concepte de responsabilitat civil

117176

L'arribada de Munar ha causat molta expectació.

Ferran Aguiló(J.M.)

El jutge Juan Ignacio Lope Sola ha rebaixat fins a 350.000 euros la fiança que permetrà a Maria Antònia Munar eludir la presó. El fiscal anticorrupció Juan Carrau havia demanat una fiança de 450.000 euros per a l'expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca. El titular del jutjat ha mantingut emperò la quantia de 2,6 milions d'euros per a la fiança en concepte de responsabilitat civil per fer front als possibles danys comesos entorn dels fets investigats en el cas Maquillatge, pel que avui ha acudit a declarar. Munar, que ha declarat davant el jutge durant més de tres hores i mitja, també ha hagut de lliurar el seu passaport, tal i com havia sol·licitat la fiscalia anticorrupció.

Devers les 20.30 hores, Munar, acompanyada del seu advocat, ha entrat a la seu dels jutjats per rebre la notificació. A la sortida, mitja hora més tard, no ha volgut fer declaracions. Fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Balears han explicat que Munar disposa d'un termini de 24 hores per fer efectiva la fiança civil, mentre que pot ingressar la penal, de 350.000 euros, fins les 14:00 hores de divendres.

El fiscal ha basat aquesta petició en els següents supòsits delictius: el milió d'euros atorgat en subvencions irregulars concedides a Video U i Estudio Media; en els 450.000 euros en subvencions donats a un programa que va existir i a una catalogació d'arxiu que tampoc no es va produir mai; i en la quantitat de 500.000 euros per multes que se li podrien imposar en el procés. A tot això cal sumar, per llei, un terç d'aquesta quantitat global. Ara s'està a l'espera que el jutge, després de celebrar una vista amb les parts implicades, decideixi si imposa sobre l'exdirigent d'UM mesures cautelars. El jutge decidirà en pròximes hores si accepta la petició realitzada pel Ministeri Públic.

Munar ha negat davant el jutge les acusacions que pesen sobre ella dins el cas Maquillatge, en una vista que ha durat més de tres hores. Els delictes que se li imputen són negociacions prohibides, malversació de cabals públics, falsedat documental, prevaricació, suborn i un delicte electoral. En aquest sentit ha rebutjat de ple haver adquirit accions de Vídeo U, una de les productores a les quals presumptivament el Consell desvià més de quatre milions d'euros la passada legislatura.

En aquest context la imputada ha negat així mateix que el 2004 lliuràs 300.000 euros en efectiu al llavors vicepresident insular, Miquel Nadal, per a l'adquisició del 50 per cent de Vídeo U, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press, en contra del declarat davant del jutge per Nadal, el presumpte terstaferro d'aquest, Miquel Sard, i tres directius de la productora.

Durant la seva exposició, que es preveu que es prolongui diverses hores més, va carregar responsabilitats contra Nadal, que precisament la va involucrar el mes passat en la compareixença que va efectuar davant del magistrat i on va assegurar que l'expresidenta li va donar els diners en efectiu al seu cotxe oficial.

Tal com van apuntar les mateixes fonts, previsiblement la Fiscalia demanarà mesures cautelars contra ella d'acord amb la declaració que està efectuant, en donar-se la circumstància que després d'haver renunciat a la presidència del Parlament i a la seva acta de diputada immediatament després de la confessió llançada per Nadal davant del jutge, l'imputada ha perdut la condició d'aforada i d'aquesta manera el magistrat podrà, en cas que així ho sol·licitin les acusacions, decretar aquestes mesures, que podrien anar des de la retirada del passaport a presó sota fiança.

Els cinc encausats que l'han implicat en aquest cas de presumpta corrupció van apuntar a altre dels inculpats en el cas, Víctor García, com el presumpte testaferro de qui es va servir Munar per aconseguir una quarta part de les accions de l'empresa audiovisual, i a Miquel Sard com la persona que va utilitzar Nadal per adquirir l'altre 25 per cent. Contra la paraula dels cinc -Nadal imputats, tres gestors de Vídeo O i Sard- es va alçar la de García que, incorrent en nombroses contradiccions, va negar en la seva deposició haver actuat en nom de l'expresidenta 'uemita' i va afirmar al contrari haver-ho fet en representació de Nadal.

Desplegament policial i expectació

Munar ha arribat devers les 9.45 hores als Jutjats de Via Alemanya enmig d'un ampli desplegament policial i davant la presència de més d'una vintena de periodistes i càmeres que esperaven la seva presència a les portes de les dependències judicials, on està citada a declarar en qualitat d'imputada dins el cas Maquillatge arran de les acusacions abocades contra ella per diversos encausats, entre ells l'expresident d'UM, Miquel Nadal.

Munar ha arribat en un vehicle conduït pel seu marit, Miquel Munar -precisament també imputat en aquest procediment- i, amb rostre somrient encara que eludint fer declaracions als mitjans congregats, ha accedit als Jutjats, abillada amb un vestit negre i amb ulleres de sol també dins l'edifici.

En el moment d'entrar a l'ascensor al costat del seu lletrat, Gabriel Garcías, una dona ha cridat davant la seva presència "d'aquí a Hollywood", en al·lusió a la frase que va proferir Munar l'última vegada que va ser requerida pel jutge del cas a causa dels nombrosos mitjans que l'esperaven.

Durant la seva compareixença davant el titular del Jutjat d'Instrucció número 2, Juan Ignacio Lope Sola, Munar oferirà la seva versió dels fets que en les últimes setmanes l'han incriminat en aquesta presumpta trama de corrupció. Primer va ser l'exvicepresident del Consell, Miquel Nadal, qui va apuntar contra ella en assegurar que el 2004 li va lliurar 300.000 euros en efectiu al seu vehicle oficial per a l'adquisició del 50 per cent de Vídeo U. Després, va ser involucrada també per quatre imputats més, que s'han prestat a col·laborar amb la justícia de cara a obtenir futurs atenuants.

Tots ells van apuntar a un altre dels inculpats en el cas, Víctor García, com el presumpte testaferro de qui es va servir Munar per aconseguir una quarta part de les accions de l'empresa audiovisual, i a Miquel Sard com la persona que va utilitzar Nadal per adquirir l'altre 25 per cent. Contra la seva paraula es va alçar la de García que, incorrent en nombroses contradiccions, va negar en la seva deposició haver actuat en nom de l'expresidenta 'uemita' i va afirmar al contrari haver-ho fet en representació de Nadal.

En aquest context, és el torn de Munar per defensar-se de les acusacions que pesen sobre ella. Es dóna la circumstància, a més, que després d'haver renunciat a la presidència del Parlament i a la seva acta de diputada immediatament després de la confessió llançada per Nadal davant del jutge, l'imputada ha perdut la condició d'aforada i d'aquesta manera el magistrat podrà, en cas de que així ho sol·licitin les acusacions, decretar mesures cautelars contra ella.

Això no impedirà, tanmateix, que Munar comparegui i deixi declaració, tal com va assegurar en declaracions a Europa Press el seu lletrat, Gabriel Garcías, al contrari que les dues ocasions anteriors en les quals va ser requerida pel magistrat Lope Sola.

I és que es tracta de la tercera vegada que ha estat citada a declarar en el marc d'aquesta complexa peça separada del cas Son Oms. La primera, el passat 18 de desembre, no va acudir als Jutjats al·legant que pel fur que la protegia com a parlamentària la seva declaració havia de tenir lloc davant la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB). La segona, el 22 de gener, va fer acte de presència als Jutjats de Via Alemanya però es va acollir al seu dret de no declarar en espera de que el cas fos assumit per la màxima instància judicial de les Illes.

COMPAREIXENÇA DE L'EXSECRETÀRIA DE NADAL

La compareixença de Munar no és l'única prevista aquesta setmana dins el cas Maquillatge, ja que també hi està citada, el divendres vinent, la que fos secretària tècnica de Nadal en el Consell, Eugenia Cañellas.

Al marge d'aquest procediment judicial, Munar també es troba imputada en el cas Can Domenge, que investiga les presumptes irregularitats comeses durant el procés d'alienació dels solars palmesans, que van ser venuts pel Consell per trenta milions d'euros, la meitat del seu valor al mercat. Per aquest cas ja va prestar declaració en el TSJIB, encara que en no comptar ja amb cap aforat imputat la causa serà tornada pròximament al Jutjat d'Instrucció número 12.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Crits, fa mes de 10 anys

Jo li demanaria, per favor, an aquest diari, que tengués una mica de consideració cap an es que escrivim aquí i no permetès per més temps que passi això que passa amb ses manetes de puntuació.

Tècnicament no té cap dificultat. És tant senzill com dotar a ses manetes des mateix mecanisme que protegeix sa puntuació dets articles. Per a una IP, un vot i pus.

Hi ha uns “corruptors” de manetes, clarament al servei de ses tesis “propagandistes” d'Unió Mallorquina, que no se conformen amb opinar –i embullar– sinó que a més se dediquen a maltractar tots es comentaris que no són de sa seva corda carregant-los de manetes vermelles, i de verdes es que els hi van bé.

Pareix que aquesta gent, i companyia, han confós aquets espai amb una cosa pròpia, amb un lloc que els hi pertany… i així dèu ser si es segueix permetent que mos maltractin d'aquesta manera.

Crec que podeu entendre que no és gens agradable veure sotmeses an aquest maltracte totes ses opinions que amb ànim constructiu escrivim aquí. I que mos desanima a participar an es que ja sabem que serem tractats d'aquesta manera.

Vos demanaria, per favor, que hi posassiu remei i no permetessiu que això continui passant –no vos costa res– o que, sinó, eliminassiu ses manetes de puntuació.
Valoració:-1menosmas
Per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, fa mes de 10 anys
PROFESSIONALITZACIÓ DE LA POLÍTICA I CORRUPCIÓ


DUES CARES DE LA MATEIXA MONEDA

El proper dia 20 de març, Revolta Global-Esquerra Anticapitalista farem palesa als carrers de Palma la nostra indignació pels nombrosos escàndols de corrupció que esclaten contínuament a les nostres Illes, especialment els que suposen el saqueig i malversació de fons públics, que ha caracteritzat una manera de fer política durant molts anys, a les Balears.


Creiem que la manifestació de dissabte que ve, pot ser un punt d'inflexió en la consciència ciutadana, a partir del qual els especuladors i els polítics corruptes potser no comptaran amb la tolerància o passivitat d'importants sectors de la població illenca, davant la gestió de la cosa pública i de la política, passivitat que sens dubte ha estat fins ara un element necessari perquè aquests casos de corrupció es poguessin produir.


Els interessos del sistema capitalista, vertader rerafons de la corrupció econòmica i política, i font inesgotable de privilegis per a uns pocs a costa de l'exclusió de molts, ha de menester que la gestió de les administracions públiques sigui realitzada per polítics professionals, i no l'interessa gens que els ciutadans i els treballadors intervinguin i participin activament. Ells saben, i nosaltres també, que la corrupció té el millor caldo de cultiu en la foscor i en el vedat tancat dels interessos dels professionals de la política. Per tant, el monopoli de la política en mans d'aquests professionals duu directa o indirectament a la corrupció.


En RG-EA entenem que la corrupció no només compren la delinqüència prevaricadora i el saqueig dels fons públics. Entenem que també hem d'identificar com a corrupció les polítiques que han afavorit els interessos dels especuladors, i d'aquest capítol, a més de l'escandalosa història de PP i UM, tampoc no són innocents els partits polítics de l'actual pacte de govern, PSOE i BLOC, ja que, a més de pactar amb la dreta d'UM, han pres decisions contràries als seus compromisos electorals, i a favor dels corruptes i especuladors: recordau Son Espases, IB3, la política hotelera o el Pla de Carreteres de Mallorca, sense oblidar altres episodis insultants, com la decisió de l'Ajuntament de Palma de mantenir el monument feixista dedicat al “Crucero Baleares”.


La participació directa de la gent treballadora i de la ciutadania en els assumptes públics és la millor manera de prevenir la corrupció política i econòmica. Sense la rebel·lió ciutadana contra aquest estat de coses, no cal parlar de democràcia. Per això, des de RG-EA animam a participar activament en la protesta del proper dia 20 de març, i ens manifestam disposats a sumar esforços amb altres entitats socials i polítiques, a promoure activament la participació ciutadana, tot amb l'objectiu d'aprofundir la democràcia, lluitant contra els privilegis inherents al sistema capitalista i a favor del drets dels treballadors i treballadores, de la ciutadania i del nostre poble.


Mallorca, març de 2010.


Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

Valoració:-70menosmas
Per justisiero, fa mes de 10 anys
a lameculus:es admiradble aquest optimisme teu...tinguent en compte que pp i um son els dos partits mes corruptes de les illes...jejeje, ara no riu sa trutja, ara plora pels racons de costitx, ah!, lameculus,si he begut oli es el que tu vas perdent,juajuajua, jaume...a jugar,mam...a jugar, calvo...a jugar.
Valoració:-71menosmas
Per kbo, fa mes de 10 anys
Que bo aquests darrer, jaia falsa!
Valoració:53menosmas
Per Sa jaia corema autèntica, fa mes de 10 anys
Jaia falsa,
Tanta sorts que aquests d'UM, a part de corruptes són liberals. Si fossis comunistes, amb tot el que roben, ja no quedaria res.
Valoració:-6menosmas
Per S'altra jaia corema, fa mes de 10 anys
Ja m'han fotut més cames, aquests fiscals,,,
No home, no fotus. Na Rodríguez de Calvià és un clar exemple de com UM és profundament nacionalista... espanyol!
Sa jaia corema ja torna ser aquí
Valoració:4menosmas
Per Sa jaia corema, fa mes de 10 anys
Jaia corema,
UM tampoc és nacionalista, és regionalista, o això esper, perquè si s'adjectiva UM com a nacionalista, per la mateixa regla de tres jo som som batasuno.
Valoració:-31menosmas
Per Sa jaia corema, fa mes de 10 anys
Jo no som nacionalista, som independentista, però vos ben assegur que si de jo depèn la majoria absoluta PP o un pacte PP-UM, votaria PP amb el nas tapat.
Almanco que serveixi perquè sa xusmeta no pugui MAMar més (m'ha agradat molt, MAMella!)..
Valoració:-71menosmas
Per MAMella, fa mes de 10 anys
Patètic com justificau i llevau importància a aquests lladres.
Respecte de si UM és corrupte, si calculau l´'index de corruptivitat específica (núm.militants/corruptes), entren de segur al Guiness. En segon lloc tenim el GIL de Marbella.
Tant de debò que UM resorgeixi i es converteixi en un partit com ha de ser, però perquè això ocorri s'ha de quedar anb un 0,1% dels vots, que coincideix amb el núm. de votants sense càrrrec.
Sembla que sa MAMella se vos acaba.
Valoració:-60menosmas
Per Picarol, fa mes de 10 anys
Hi ha un grup de amics de MAN que fan feina a escarada pujant manetes, les manetes s'han de tenir netes i tots el que infantilment pensen que els humans som beneits i no ens adonam que estan compinxats per pujar manetes fan ganes de riure: sortiru pel carrer i demanu a la gent que pensa d0UM, de Nadal i la Princesa. Feis trampa en tot inclós en aquest diari.
Valoració:-97menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris