algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

300 espècies endèmiques sobreviuen a l'Arxipèlag

La Conselleria de Medi Ambient recull en un volum detallades imatges de les espècies pròpies de les Balears

Les Illes Balears acullen més de 300 espècies endèmiques animals, una xifra superior que la de plantes endèmiques. La Conselleria de Medi Ambient acaba de publicar un volum que recull fotografies d'algunes d'aquestes espècies, amb textos del cap del Servei de Protecció d'Espècies, Joan Mayol. L'autor, el conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, i el director general de Biodiversitat, Vicenç Vidal, presentaren ahir el llibre Fauna endèmica: evidència d'evolució.

Es considera endemisme qualsevol forma biològica exclusiva d'una determinada regió. Per tant, la conservació dels endemismes de les Illes Balears suposa una gran responsabilitat per tal de garantir la pervivència d'un producte evolutiu i d'un patrimoni genètic originals i exclusius del nostre arxipèlag. El grup animal que té més formes endèmiques a les Balears és el dels insectes (seguint la lògica de ser el més divers, amb diferència, de tota la biosfera). Uns 160 insectes es reconeixen actualment com exclusius de les Illes.

A continuació, hi ha el grup dels caragols (40 espècies exclusives de l'Arxipèlag). El tercer grup en riquesa endèmica animal a l'àmbit balear és el dels crustacis, dels quals se'n coneixen una trentena. Pel que fa als vertebrats, hi trobam un amfibi (el ferreret), dues sargantanes (la de les Balears i les Pitiüses) i dues aus (el virot i el busqueret de coa llarga). Aquesta varietat d'animals endèmics és la conseqüència de la insularitat de les Illes, que quedaren separades del continent en la època terciària. Segons el conseller Biel Vicens, "la importància de les races endèmiques és que ens simbolitzen a tots".

Joan Mayol, autor del llibre, destacà que el seu manteniment requereix l'aportació pública, "però també el convenciment col·lectiu". Mayol, a més a més, alertà que, dels diversos endemismes en risc d'extinció, els caragols són els que més procupen. La Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat ja prepara per a enguany la setena publicació de la col·lecció Galeria Balear d'Espècies, que serà dedicada a l'àguila peixatera, una espècie amenaçada. Els anteriors volums foren dedicats al voltor negre (2004), al ferreret (2005), a les sargantanes (2006), al vell marí (2007) i a la flora del puig Major (2008). El sisè i, de moment, darrer volum té com a objectiu difondre els endemismes animals de les Illes Balears.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per MM, fa mes de 10 anys
I presentat pel conseller de Medi Ambient i Mobiitat això si que és absolutament pervers i contradictori. El cinisme de la política.
Valoració:1menosmas
Per Martí Mèl, fa mes de 10 anys
L'illa ha de saber que en Joan Mayol és un dels grans responsables de la construcció del Golf de Son Bosch!! Si no haguës estat per el seu informe no s'hauria fet!! es ben hora que es sapiga qui es el Joan Mayol d'Avui en dia!!
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris