cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

L'exconseller Buils i l'empresari Farrús, detinguts en l'operació Voltor

L'exconseller de Turisme d'UM i l'empresari de la comunicació passen la nit a la Prefectura de la Policia Nacional. Se'ls imputen els delictes de malversació, frau i suborn. També foren arrestats, ahir, dos responsables de la companyia Minser

116954

Francesc Buils fou conseller de Turisme al principi de legislatura.

S. AMENGUAL

L'exconseller de Turisme del Govern del Pacte, Francesc Buils (UM), i l'empresari Jacint Farrús han passat la nit als calabossos de la Prefectura de la Policia Nacional de Palma. Ahir dematí, els varen detenir arran de les investigacions de l'operació Voltor. Se'ls acusa de frau a l'Administració i de malversació de fons públics. A Buils, a més, l'han imputat per suborn, segons fonts policials.
La detenció de Buils, segons pareix, va tenir lloc arran de la confessió d'un altre imputat en l'operació Voltor que havia arribat a un acord amb la Fiscalia per tal d'evitar la presó. En el marc de les mateixes investigacions varen ser arrestades dues persones més: Gabriel Ribas i Juan Carlos Escuder, dos dels responsables de l'empresa informàtica Minser, també investigada en el mateix cas.

Pot ser que la Policia exhaureixi el límit, de 72 hores, en què pot mantenir entre barrots els detinguts abans de posar-los a disposició judicial. Ahir horabaixa, el misser de Buils i el de Farrús encara no hi havien pogut parlar. A Farrús, el Grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics de la Brigada Provincial de la Policia Judicial l'arrestà a la seva oficina, a l'edifici Lleret del Parc Bit. És on tenen la seu algunes de les seves empreses que han rebut subvencions de les quals sospita la Policia. Al migdia, de fet, els agents començaren a escorcollar l'immoble esmentat.

Sembla que es varen centrar en l'agència de comunicació Cent&Ment i en la consultora Torun Consulting, totes dues de Farrús. Durant la inspecció, la Policia impedí l'entrada i la sortida del personal i, de fet, es complicà molt la feina de les altres companyies del mateix immoble. Aquest és el cas de Canal 4, per exemple, que també és propietat de l'empresari i que té els estudis a l'edifici Lleret. Arran de l'escorcoll, suspengué les emissions en directe que havia previst per al vespre. Minser rebé milions d'euros del Consell de Mallorca per a diversos projectes, incloent-hi un sistema telefònic automàtic en diversos idiomes encarregat per l'Inestur i que es presentà a la fira Fitur. Buils, per la seva banda, quan era conseller de Turisme lliurà una subvenció de 850.000 euros a l'any a l'associació Bitácora, dirigida per Sílvia Riera, ara presidenta de l'Agència de viatges de les Balears. Però quan Miquel Nadal substituí Buils, aturà la subvenció.

A causa de l'actuació al Parc Bit, començaren a córrer tota mena de rumors. Es digué que la Policia també havia precintat i investigava les oficines d'SBT, l'empresa que fa els informatius d'IB3. La seu d'SBT és molt a la vora de les oficines inspeccionades i la companyia, a més, és igualment propietat de Farrús. Això pogué afavorir la confusió, però, de fet, no s'escorcollà. Fins i tot arribà a córrer la brama que un càmera dels serveis informatius de la televisió pública havia sortit de l'edifici botant per la finestra, perquè la Policia els impedia marxar-ne. També es digué que s'havia escorcollat la seu d'IB3, però tampoc no va ser així.

L'operació Voltor, instruïda per la jutgessa Mari Carmen Abrines, investiga el presumpte desviament d'1,2 milions d'euros de doblers públics des de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur), que pertany a la Conselleria de Turisme, a empresaris pròxims a UM. El president, Francesc Antich, demanà ahir "prudència" sobre les detencions. "Només podem esperar que tot s'aclareixi tan aviat com sigui possible", declarà. Per la seva banda, el portaveu del PP al Parlament, Francesc Fiol, afirmà que qui hagués comès "l'acte violent" de detenir Buils "tindrà els seus motius".

Buils demanà la baixa d'UM

Francesc Buils (Palma, 1964)es veia venir alguna cosa. Dilluns de la setmana passada, en previsió que pogués ser imputat judicialment, anuncià durant la reunió de l'executiva d'UM la intenció de donar-se de baixa temporalment del partit per no perjudicar-lo. Ahir, diversos dirigents d'UM afirmaren que Buils ja s'havia donat voluntàriament de baixa de militància una setmana abans que fos detingut. Buils és el setè càrrec d'UM arrestat per la Policia en l'operació Voltor, que investiga un presumpte desviament d'1,2 milions d'euros públics des de l'Institut d'estratègies turístiques (Inestur) durant la gestió de l'actual Govern de Francesc Antich. De fet, fou el primer dels quatre consellers de Turisme que ha tingut Antich i, com el seu successor en el càrrec, Miquel Nadal, també ha estat detingut en la mateixa operació i ha passat pel calabós.

En la primera onada de detencions, executada a principi de febrer, ja foren arrestats dos exalts càrrecs de la Conselleria de Turisme, Antoni Oliver i Joan Sastre, que Buils havia intentat destituir a mitjan 2008, quan encara era conseller. Precisament, la decisió de fer-los cessar fou la que acabà costant-li el càrrec el setembre d'aquell any, quan la majoria del partit se li girà en contra. Des de llavors, no ha ocupat cap altre càrrec institucional, però posteriorment fou rehabilitat internament i, des del passat juliol, forma part de l'executiva de la seva formació.

Pes pesant d'UM

Tanmateix, la trajectòria de Buils no es limita només a la legislatura actual, tot i que fou al juliol de 2007 quan passà a ocupar el càrrec de màxima responsabilitat que ha tingut mai, el de conseller de Turisme del Govern. Fins llavors, Buils havia estat conseller executiu de Presidència del Consell, on fou, a més, director insular de Medi Ambient i Natura i director insular de Funció Pública. Abans d'arribar a la institució insular, però, Buils havia estat president d'UM a Palma, on fou la mà dreta del desaparegut Ferran Trujillo. Amb la pèrdua de representació d'UMa l'Ajuntament en les eleccions de 2003 i l'arribada a la direcció d'UM-Palma de Miquel Nadal, Buils perdé protagonisme en el comitè local.

Sempre fidel al sector de Maria Antònia Munar, Buils jugà un paper determinant en les relacions d'UM amb altres formacions de fora de les Illes. Fou ambaixador d'UM a la Internacional Liberal i un dels principals interlocutors amb forces nacionalistes de l'Estat, com CiU i el PNB. Fins ara era el secretari de Relacions Exteriors de la formació. Això no obstant, internament, també ha estat secretari d'Acció Sectorial i secretari d'Organització i des de 1993 és membre del consell polític. El gener passat, Buils aspirà a presidir el partit i hi quedà a les portes. Obtingué 34 vots dels membres del consell polític per 46 de l'altre aspirant, Pep Melià. Si hagués guanyat, s'hauria convertit en el quart president consecutiu d'UM imputat en suposats casos de corrupció, com Munar, Nadal i Miquel Àngel Flaquer. Buils, casat i pare de dos fills, té estudis de màrqueting i de direcció d'empreses. A més, ha fet cursos especialitzats de Gestió Òptica i és tècnic instrumentista. D'ençà que dimití com a conseller, el setembre de 2008, es troba a l'atur.

Jacint Farrús: del sector del totxo al de la comunicació

L'empresari Jacint Farrús, que començà al sector immobiliari i de la construcció, va passar al món de la comunicació amb la compra de Canal 4 durant el Govern del primer Pacte de Progrés. Natural de Catalunya, treballà en una entitat bancària a Mallorca abans d'iniciar una exitosa carrera com a empresari. Casat a Mallorca, viu a Pina des de fa anys. Va ser amb el segon Executiu de Jaume Matas que Farrús aconseguí la concessió dels serveis informatius d'IB3 Ràdio i IB3 Televisió i el seu nom es donà a conèixer. Tanmateix, sempre fugí del protagonisme mediàtic i, fins i tot, es resistia a ser fotografiat per la premsa. És sabut que anava a berenar cada dissabte dematí a l'Hostal d'Algaida, on feia una taulada amb polítics importants de la comarca. Molt ben relacionat amb dirigents socialistes illencs, se'n va distanciar a principi d'aquesta legislatura.

Farrús va ser soci de l'actual director general d'IB3, Antoni Martorell, a l'empresa de mitjans i publicitat Cent&Ment, que ahir va ser escorcollada. Martorell li va vendre el seu paquet d'accions quan accedí al càrrec.
Martorell mantingué contractada l'empresa propietat de Farrús Servei Balear de Televisió (SBT) per produir els continguts informatius d'IB3, però reduí els 18 milions d'euros anuals que facturava en l'era de Matas. Ara, Farrús és propietari, administrador o soci d'una vintena de societats i empreses relacionades, sobretot, amb els mitjans de comunicació. A banda del Canal 4 i SBT, cal sumar-hi Canal de Dades TDT Mallorca, CBM Network SL, Singular, Galatzó Films i Cent&Ment. Així mateix, ha estat vinculat a empreses de multipropietat a través de Comercial Balear de Multipropietat SA, d'on va ser el conseller delegat. Home dinàmic i emprenedor, Farrús negocià amb la direcció del diari Avui fer una edició per a les Balears. També posà en marxa un diari digital, Ciutat.es.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Maquiavel, fa mes de 10 anys
Algú em podria confirmar si és veritat que en Cinto Farrús era empleat d'una entitat d'estalvi a Palma, ostentant un càrrec? Gràcies.
Valoració:3menosmas
Per pepita jimenez, fa mes de 10 anys


És ben ver. El germà de n'Oliver no és un director general d'innovació tecnologica amb el PSIB? I en Losada sempre ha tengut llaços amb el PSIB. Com continuen així arribaran a n'Antich.
Valoració:4menosmas
Per No tot és UM, fa mes de 10 anys
La penya Eugeni Losada-Oliver-Farrús és més propera al PSIB PSOE que a la pròpia UM. No és casual, que a l'operació Voltor, hi ha personatges que són familiars de militants socialistes històrics com Eugeni Losada o Oliver ?
Valoració:8menosmas
Per moigef, fa mes de 10 anys
Pobrets no hi ha dret, amb sa cara de bon al•lots que fan i amb lo llestos que són. Els duré sopar, vull que mengin bé. Els duré lo que es ca no es mengi...més no es mereixen aquests porcs.
Valoració:2menosmas
Per mirall trencat, fa mes de 10 anys
Sa tidria de començar a construir una presó només per polítics, tots juntets estirant-se els cabells i deixan a sa gent tranquila.
Valoració:4menosmas
Per Joana, fa mes de 10 anys
Som una illa de lladres i bandolers convertits en polítics. Quin fàstic.
Valoració:2menosmas
Per jbm, fa mes de 10 anys
Aquests del PP (Estaràs, Puig i companyia), que signaven sense sebre què signaven, sí que ho devien esser inútils i/o corruptes, i es qui cobraven ajudes milionàries d'en Jaume Matas (el Mundo, Círculo Balear, etc.) altra tant, i es qui reben alabances del Círculo i del Mundo (UPYD, per exemple) deuen ser, com a mínim, sospitosos, amb sa presumpci´`o d'innocència per endavant, certament, com amb tothom

I, per cert, "hoy es lunes y estoy en mi despacho", es peperos que feren president del PP de Palma a en José Maria Rodríguez, s'ho haurien de fer mirar

salut

jbm-

Valoració:12menosmas
Per jbm, fa mes de 10 anys
Aquests del PP (Estaràs, Puig i companyia), que signaven sense sebre què signaven, sí que ho devien esser inútils i/o corruptes, i es qui cobraven ajudes milionàries d'en Jaume Matas (el Mundo, Círculo Balear, etc.) altra tant, i es qui reben alabances del Círculo i del Mundo (UPYD, per exemple) deuen ser, com a mínim, sospitosos, amb sa presumpci´`o d'innocència per endavant, certament, com amb tothom

I, per cert, "hoy es lunes y estoy en mi despacho", es peperos que feren president del PP de Palma a en José Maria Rodríguez, s'ho haurien de fer mirar

salut

jbm-

Valoració:0menosmas
Per Migjorn, fa mes de 10 anys
Clar Mª Antònia, el Bloc és responsable dels atropellos d'UM, el Bloc que ha donat tota la tabarra que ha pogut per aturar els peus a UM, que li ha aturat dos camps de golf, segur que també és culpable.
Valoració:-3menosmas
Per mªantonia, fa mes de 10 anys
PSOE Y BLOC CORRESPONSABLES: O BIEN LO SABIAN Y SE HICIERON LOS SUECOS, O NO SE ENTERARON DE NADA ( INCOMPETENCIA Y AUSENCIA DE CONTROL).
¿SE ACUERDAN DE LO QUE SE DIJO DE SOR CATALINA CIRER CON LAS JUERGAS DE RODRIGINHO DE SANTOS?. PUES LAS JUERGAS DE BUILS POR LO QUE PARECE (600.000 €) MULTIPLICAN X 10 LAS DE RODRIGINHO.
UN ABRAZO A TODOS.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris