nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

El Bloc repta el PP a votar contra la unitat de la llengua

La coalició d'esquerres ha presentat una proposició no de llei perquè la cambra constati que el català i el mallorquí són el mateix idioma. Entre els populars hi ha moltes divergències sobre aquesta qüestió

El Bloc ha presentat una proposició no de llei perquè el Parlament reforci la unitat de la llengua. La iniciativa és un clar desafiament al nou president del Partit Popular, José Ramón Bauzá, que diu que el mallorquí no és català, mentre que amplis sectors del seu mateix partit atenen els criteris científics i no dubten que són el mateix idioma.
La proposta consta de tres punts. El primer diu que el Parlament "referma que la llengua pròpia de les Illes Balears és el català". El segon, que "la vitalitat i la unitat" del català "és la condició necessària" per a la conservació de "totes les seves varietats dialectals i registres". El tercer, finalment, diu que el Parlament "insta totes les institucions de les Illes Balears a fer de la unitat de la llengua catalana el punt de partida inqüestionable de la política lingüística".

En l'exposició de motius, la proposició no de llei recorda que l'Estatut estableix a l'article 4 que "la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tindrà, juntament amb la castellana, el caràcter d'idioma oficial". També explica que la defensa de les variants del català "no es pot contraposar a la defensa de la unitat de la llengua", ans al contrari. Afegeix que, tot i el consens polític que hi ha hagut fins ara, "no han deixat d'alçar-se veus que qüestionen la unitat de la llengua catalana. En contra del criteri unànime de tota la comunitat científica, hi ha sectors que insisteixen a qüestionar que la llengua que es parla a les Illes Balears sigui el català".

El PP, dividit
Un d'aquest sectors, potser el més influent en aquests moments, l'encapçala el nou president del PP, José Ramón Bauzá. En aquest mateix diari, en una entrevista publicada el dilluns 8 de març, Bauzá responia la pregunta sobre si és català l'idioma que es parla a Mallorca dient "és mallorquí, per mi és mallorquí". I el president del partit no és l'únic polític del PP que pensa així. El batle de Calvià, Carlos Delgado, que va ser l'únic de Bauzá en la lluita per la presidència del PP balear, també ho pensava. De fet, fins i tot presentà el programa electoral en dues versions: una, en castellà, i l'altra, en un pretès mallorquí, escrit en salat i ignorant moltes de les normes d'ortografia catalanes.

Però tot i que Bauzá i Delgado defensin el secessionisme lingüístic, al mateix estil que ho ha fet el PP valencià, bona part del partit és incapaç de justificar aquests arguments. De fet, va ser el mateix PP qui va fer el Decret de Mínims, que protegeix el català a l'ensenyament. Barons del partit com Jaume Font, Toni Pastor, Francesc Fiol i l'expresident Cristòfol Soler no posen en dubte la unitat de la llengua. La tenen ben clara. Així doncs, la proposició no de llei presentada pel Bloc és una trampa per al PP. Si els diputats populars hi votassin a favor, desacreditarien el president del seu propi partit. Alhora, però, seria increïble veure diputats del PP que sempre han estat més aviat responsables en la qüestió de la llengua votant en contra d'una proposició que tan sols ratifica allò que pensen. El PP està dividit i caldrà veure com se'n surt.

Ofensiva lingüística
No és només la unitat de la llengua. El nou Partit Popular que ha sorgit del procés de renovació intern no amaga una ofensiva lingüística contra el català. Bauzá creu que cal derogar el Decret de Mínims. A més, amb ell, d'altres dirigents com Delgado i el president del PP de Palma, José María Rodríguez, diuen que cal garantir la lliure elecció de llengua a les escoles. Creuen que hi ha d'haver dues línies lingüístiques perquè els infants puguin estudiar en castellà, si ho volen. També reclamen eliminar el requisit de coneixement del català per als metges i funcionaris. La línia que defensen és paral·lela a la que, en el seu moment, seguí el PP del País Valencià.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 17
Siguiente
Per GOOD BYE SPAIN, fa mes de 10 anys
Mai hi podrà haver bilingüisme de veritat mentre els mallorquins no tinguem llibertat absoluta a parlar la nostra llengua dins ca nostra i qui digui que aqui hi ha llibertat i respecte cap als catalanoparlants és un mentider. El problema de fons és el de sempre. Espanya. SEMPRE CATALANS, MAI ESPANYOLS.
Valoració:2menosmas
Per s'altre Joan, fa mes de 10 anys
Foner...

No siguis gandul i afegeix nous arguments que et repeteixes més que l'all i oli!.

Valoració:1menosmas
Per negre, fa mes de 10 anys
És més rica una comunitat multilingüe que no just bilingüe, això és evident. El mal és que a la majoria dels catalans ens obliguen a conèixer l'espanyol -i a gairebé tots els altres, el francès-, quan l'única llengua que realment estam obligats a saber és la d'aquí, el català. Llavors, damunt aquesta base, que cadascú afegeixi les llengües que vulgui amb total llibertat i sense imposicions, i tendrem una societat veritablement oberta en totes les direccions, i no amb les cucales de mirar cap a Madrid sempre posades.
Valoració:1menosmas
Per joan, fa mes de 10 anys
Es Foner Justicier, em puc imaginar quina classe de "prestigi" vols per a Balears, i de fet per tenir la Balears que tú vols, bastaria que governàs en carlos delgado, on tots els mallorquins i balears que encara estimam la nostra terra, hauriem de partir, perquè sen's prohibiria usar la llengua de les nostres illes, i tota la nostra identitat seria perseguida, aquesta seria la balears que tú voldries, una balears a mida del que tú desitjes, Foner Justicier.
Valoració:4menosmas
Per s'altre Joan, fa mes de 10 anys
Molt ben dit i argumentat Joan

Ja era hora de sentir comentaris assenyats enmig de
tants de comentaris desbaratas. Enhorabona!.

Valoració:-1menosmas
Per or i flama, fa mes de 10 anys
El responsable d'obrir el debat no és el pobre J. R. Bauzà, que no té cap intenció de normalitzar la situació sociolingüística; és el Bloc, que li fa cas.
Valoració:-4menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
LAURA, durant la Dominació Àrab, tant aqui com a la resta d'Europa Occidental, els idiomes que es parlaven eren el Mozarab (variant de l'Àrab) i l'Àrab. L'Europa actual es comença a construir a partir de la finalització de les dues grans Dominacions que ha "patit" aquest Continent, es a dir, la Dominació Romana, i la Dominació Àrab.
Efectivament, em consider una persona demòcrata, i t'agraeixo t'hagis adonat d'aquest fet. Gent visceral i maleducada n'hi ha a totes les ideologies politiques, també i molts a les ideologies de la ultra dreta espanyolista. Una Societat bilingüe dona més riquesa i més diversitat cultural, com bé dius; però bilingüe no significa desigualtat entre aquestes dues llengües, sinó que significa tot el contrari, es a dir, una presència equitativa en tots i cada un dels àmbits socials, i un també respecte social de l'una cap a l'altra i de l'altra cap a l'una; si a aquesta riquesa cultural i respecte sociolingüistic, li afegim la progresiva introduccó de la llengua anglesa, llavors tindriem la societat perfecta a nivell lingüistic. Per tant, i en la meva opinió, es del genere beneit el tenir dues llengües, i enlloc d'aprofitar-se d'aquesta riquesa, enfrontar-les i crear divisió social. com es el cas de la noticia que dona lloc a aquest foro, es a dir, que tot un cap d'una força politica tant important a les Illes Balears, com es la del PP, qüestioni si el mallorquí i el català son una mateixa llengüa; obrir aquesta mena de debats absurds, es contribuir al debilitament d'una llengua, en favor d'una altra (la castellana); de la mateixa manera que si es cuestionàs el mateix envers de la llengua castellana. Com diuen diferents comentaris que he llegit abans, deixem aquesta mena de temes per als cientifics, perquè sinó es així, poden també dilluns votar al Parlament, si 2+2 en realitat sumen 4 o no sumen 4. Als politics sels hi ha d'exigir un mínim de seriositat, un mínim de cultura, i no ser tant irresponsables com demostra el Senyor José Ramon Bauzá, que enlloc d'intentar normalitzar la situació sociolingüistica, el que fà es llençar encara més benzina al foc.
Valoració:4menosmas
Per JR, fa mes de 10 anys
"La incompetència de molts sectors exaltats de l'esquerra (principalment) és directament proporcional a l'interés exigerat per la llengua catalana" perquè no teniu res millor que fer!!! La política lingüística ben aviat desapareixerà en favor del problemes reals de la gent de Balears: ja estam tots ben farts de tanta botxó i corrupció del Pacte corrupte elaborat pel vostre PSOE d'esquerres...ja sortiràn ja els casos de corrupció que molt bé amagau, no paseu pena que el PP se quedarà molt enrera...ja se saben massa coses...
Antoni, la corrupció del bloc no existeix perquè mai ha tengut oportunitat de governar amb pes!!!
Valoració:-5menosmas
Per YANIRA, fa mes de 10 anys
OR i FLAMA -- Un mallorqui de debò solament se sent mallorqui i Balear, un mallorqui de debò no renega a la seva identitat i la substituïx per tot el que ve de Catalunya,un mallorqui de debò no es ven a Catalunya, un mallorqui de debò no insulta ni li desitja la mort ha ningú ni té l'odi i la impotència que tenen els mallorquins traïdors que estan venuts a Catalunya xuclant de la teta de la Generalitat.. un mallorqui de debò sap que sóm mayoria i vosaltres microminoria residual.. Visca Mallorca i Balears liures del imperialisme catala...SOM i SEREM MALLORQUINS BALEARS no som catalans
Valoració:0menosmas
Per pollencí, fa mes de 10 anys
Pollença no és Mallorca.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 17
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris