cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

Fiscalia posa en marxa un altre cop el cas Pla Territorial

Anticorrupció sol·licita al jutge instructor, Miquel Florit, que dicti noves diligències, com les de citar a declarar més testimonis i imputats

Els tres fiscals Anticorrupció de les Illes Balears no donen a l'abast amb la quantitat de causes judicials que estan en curs. Tot i això, han posat un altre cop en marxa el cas Pla Territorial de Mallorca, que investiga una presumpta trama en què polítics i empresaris haurien aconseguit plusvàlues de devers 30 milions d'euros amb la requalificació de terrenys. El Ministeri Fiscal ha sol·licitat al magistrat Miquel Florit, que instrueix la causa, que dicti noves diligències i citi a declarar més testimonis i imputats.

En el cas Pla Territorial de Mallorca s'investiguen les negociacions efectuades en les Àrees de Reconversió Territorial (ART), en què s'hauria pogut cometre prevaricació, tràfic d'influències i un delicte d'informació privilegiada.

El 2008 ja varen declarar com a imputats en el Jutjat d'Instrucció 6 de Palma l'exdiputat i exconseller insular del Territori Bartomeu Vicens, el portaveu del PP al Consell de Mallorca i exconseller de Medi Ambient amb el Govern de Matas, Jaume Font, i els empresaris del sector immobiliari Vicenç Grande i Mateu Sastre. També prestaren declaració altres empresaris i tècnics.

Anticorrupció apunta que entre 2003 i 2004 diversos empresaris foren informats de manera anticipada del canvi d'ús dels terrenys, que passarien d'estar protegits a ser urbanitzables. Haurien obtingut "informació privilegiada" que els permeté adquirir els solars i aconseguir la plusvàlua que generarien després de requalificats.

Pilotada urbanística

La denúncia del Ministeri Fiscal acusa aquests empresaris i polítics d'haver usat tres àrees de reconversió industrial per obtenir guanys milionaris. Anticorrupció assegura que les ART no són més que "una excusa per urbanitzar" que ha donat lloc a un model "d'urbanisme a la carta". Afegeix que el Pla Territorial es convertí en "l'instrument escollit pels denunciats per donar cobertura legal i emmascarar el que en lleguatge col·loquial es coneix com a pilotada" urbanística. En l'escrit sostenen, a més, que es falsejà la situacio urbanística de determinades zones, la realitat física i la jurídica en determinats immobles.

ART i plusvàlues

Les tres ART on s'haurien comès les requalificacions serien les de Pollença-Campos, la Ràpita Est- Campos i els Creuers-Marratxí.

El fiscal se centra en casos concrets, entre els quals la plusvàlua de 51,3 milions d'euros aconseguida a través de l'hotel Don Pedro a la Cala Sant Vicenç (Pollença), a canvi de requalificar àrees immenses en rústic a Campos. El cas és molt semblant al de l'hotel Rocamar, ubicat al Port de Sóller.

A la Ràpita-Campos s'aconsegueix una plusvàlua de 65,8 milios d'euros. A Marratxí, en canvi, es requalificaren terrenys per compensar el trasllat de l'aprofitament urbanístic d'una zona d'Alcúdia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris