cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
22°

Munar i Nadal abandonen UM

Els dos expresidents del partit demanen la baixa com a militants, ella temporal i ell indefinida. L'executiva les accepta i s'estalvia haver-los de suspendre o expulsar

116434

María Antonia Munar, el passat 22 de gener quan acudí als jutjats.

A. SEPULVEDA

Maria Antònia Munar i Miquel Nadal, expresidents d'Unió Mallorquina, es donaren de baixa del partit ahir dematí i estalviaren a l'executiva, que es reuní a l'horabaixa, haver de decidir si els expulsava o els suspenia de militància. Munar i Nadal registraren també la renúncia als càrrecs de diputada -ella- i de regidor. Les dimissions i les baixes del partit són conseqüència de l'empitjorament de la seva situació judicial. Nadal anuncià que dimitiria de regidor dimecres, just abans d'anar a testificar divendres davant el jutge de l'operació Maquillatge. En la seva declaració, l'expresident d'UM va implicar Munar en una suposada trama de finançament irregular de la formació. Divendres mateix, la presidenta del Parlament va anunciar que dimitia del càrrec.

Ahir, l'executiva del partit acceptà les dues baixes amb distincions. El president, Pep Melià, valorà de manera positiva la dimissió de Munar per "ràpida". Sobre la baixa de militància, es limità a fer públic que, en el seu escrit, l'expresidenta del partit especificava que era temporal, que la demanava per no perjudicar Unió Mallorquina i que la decisió no implicava assumir les acusacions de Nadal, que considerava "falses".

"Tristesa" de Melià

De Nadal, que també comunicà a la direcció la baixa de militància, tot i que definitiva, recordà que divendres, davant el jutge, havia "reconegut unes pràctiques no gaire correctes a UM-Palma". Melià no amagà la "tristesa" i "decepció" per les "decisions no positives per al partit" que prengué Nadal. El cert és que en l'executiva d'UM es diferencià entre un cas i l'altre i es considerà pitjor el de Nadal. A més, s'hi advertí que, si l'actual presidenta de la formació a Palma, Cristina Cerdó, no s'integra i es desmarca clarament de Nadal, quedarà fora de l'estructura.
Amb les baixes de Munar i Nadal, els tres darrers presidents d'UM ja no hi militen perquè l'altre, Miquel Àngel Flaquer, també es donà de baixa mesos enrere.

D'altra banda, tant Nadal com Munar formalitzaren la dimissió dels seus càrrecs públics. Nadal renuncià com a edil i qui l'havia de substituir, el número tres de la llista d'UM, Mateu Cañellas, també hi renuncià. Així, qui entrarà serà la número quatre de la candidatura, Paula Cortès. Munar dimití de diputada abans del ple. La Mesa de la Cambra se'n donà per assabentada i inicià el procés per substituir-la com a parlamentària. També acordà la destitució de tot el personal eventual adscrit al gabinet de la Presidència. Els afectats són sis: el cap de gabinet, la cap de gestió, dues secretàries i dos xofers. Previsiblement, el substitut de Munar, Mateu Crespí, prendrà possessió en el ple de dimarts, en el qual també s'haurà d'elegir el nou president del Parlament. La substituta de Nadal, en canvi, assumirà l'acta de regidora en el ple ordinari de final de març.

UM i Entesa negocien que Crespí tingui cert marge de maniobra

Unió Mallorquina i Entesa es reuniren ahir per tractar de negociar l'entrada al Parlament en substitució de Maria Antònia Munar del gerent del palau de congressos, Mateu Crespí, que ja es dóna per feta. Crespí ocupà el número sis de la candidatura electoral d'UM com a independent -perquè formava part d'Entesa- i, segons ell, ho féu amb la condició de no pactar amb el PP. Ara, ell i la seva formació voldrien que assumís l'acta de diputat sense acatar la disciplina de vot d'UM, però la direcció d'aquest partit no ho accepta. Ahir, representants de les dues formacions negociaren que Crespí pugui tenir un cert marge de maniobra i votar algunes qüestions al marge dels diputats d'Unió Mallorquina.

Amb tot, la negociació no està encara tancada i, a hores d'ara, ni Entesa ha acceptat que Crespí se sotmeti a la disciplina de vot d'UM ni UM ha acceptat que Crespí voti algunes qüestions de manera diferent a ells. A la reunió hi assistiren el president d'UM, Pep Melià; el secretari general, Joan Monjo, i la portaveu, Catalina Julve. Per part d'Entesa, hi acudí el president, Biel Huguet;el secretari general, Jaume Sansó, i el mateix Crespí. Melià admeté després que li havien deixat clar a Crespí que l'escó era d'UM i reconegué que se cercava un equilibri amb el fet que ell fos independent.

UM no tenia 300.000 € quan Nadal diu que Munar els hi donà

La direcció actual d'Unió Mallorquina contradigué ahir la versió que donà divendres Miquel Nadal davant el jutge. Si Nadal afirmà que Maria Antònia Munar li va donar 300.000 euros del partit l'any 2004 per comprar la meitat de la productora televisiva Vídeo U -que després rebé importants subvencions i contractes del Consell controlat per UM-, ahir el secretari general d'UM, Joan Monjo, assegurà públicament que han revisat els comptes de la formació i no hi havia 300.000 euros a la caixa en aquell moment. Per tant, "molt difícilment eren del partit", assegurà Monjo.
L'afirmació de l'actual dirigent contradiu la versió defensada divendres per Nadal davant el jutge, en la qual manifestà que Munar li havia entregat 300.000 euros dins el cotxe oficial que tenia aquesta com a presidenta del Consell.

Nadal també remarcà que no sabia si eren doblers negres, però sí que sabia que eren del partit.
Precisament ahir es va saber que l'expresidenta del Parlament Maria Antònia Munar esperarà que el jutge instructor del cas Maquillatge, Juan Ignacio Lope Sola, la torni a citar per tercer vegada per poder defensar-se davant les declaracions que divendres realitzà Miquel Nadal i que han provocat la seva dimisisió i la baixa temporal d'UM. L'advocat de Munar, Gabriel Garcías, en declaracions a dBalears afirmà ahir horabaixa que "en cap moment no hem demanat una compareixença voluntària al jutjat. És un error". Garcías apuntà que sí que s'havia trobat amb el jutge durant el dematí i que li va comunicar que "li enviaria l'acta de renúncia de diputada" de Munar com a pur formalisme, perquè se n'assebentàs per la seva clienta i no pels mitjans. Així mateix, afegí que Munar està disposada a declarar i col·laborar amb la Justícia.

La pèrdua d'aforament

Les tornes han canviat per l'estratègia de defensa de l'expresidenta del Parlament. Munar acudí a final de gener al Jutjat d'Instrucció 2 de Palma només per dir al jutge que s'acollia al dret de no declarar i que considerava que el lloc idoni per fer-ho era el TSJIB pel fet de ser aforada. El jutge l'havia citada amb anterioritat, però llavors Munar no hi va comparèixer. Ara Munar ja no és aforada i el jutge no ha d'elevar el cas al Tribunal Superior si hi troba elements per incriminar-la. Les diligències hauran de continuar als jutjats de l'avinguda Alemanya, on haurà de tornar a declarar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 10 anys
Marti, però aquests doblers que ara pagam de més per, suposadament, els tractaments de residus, no se reinverteixen en arreglar els desatres del passat (per exemple: neteja i regeneració de pedreres. Per exemple: les antigues pedreres de marès podrien ser llocs exel·lents per ser conservats i visitats). A Mallorca, a més de carreteres mal acabades, les voreres estan brutes; per altra banda, per llevar l'herba, des de les institucions es decideix emprar herbicides (quina burrada!) en lloc de segar-la (com fan als països civilitzats). I un llarg etcétera de coses encara mal fetes. I per això pagam sobretasses?
Valoració:-4menosmas
Per Tirme, fa mes de 10 anys
Tirme també seria una bon lloc per esbrinar que hi ha per allà. Sobre tot si les contractacions son legals.
Valoració:-1menosmas
Per Marti, fa mes de 10 anys
Antònia i tanmateix. vaig treballar per a la D.G de reidus en temps del PP. si es cert que el preu de la tona es un abus. Però també es cert que desde la direcció es sabia y permetia que els grans construcctors de l'illa abocaben incontroladament mils de tones de residus a pedreres abandonades il·legalment. mes tard vaig llegir el llibre de Saviano!! vaig quedar esgarrifat aqui no han mort ningú pero n'hi ha que s'han fet molt rics. Son Fortesa a Artà n'es un exemple!!
Valoració:-1menosmas
Per pepe, fa mes de 10 anys
y solo me refiero a la cantidad del coche,300.000 euros.
Valoració:9menosmas
Per pepe, fa mes de 10 anys
Suponiendo que no gastara ni un centimo, que no pagara hipoteca, impuestos y que ni siquiera comiera. con un sueldo medio de las islas Baleares tendria que trabajar durante 10 años!!! con cero gastos para reunir esa cantidad. ¿Alguien de los encausados pasará mas de 10 años en la carcel? de no ser así ser corrupto sale rentable. Aunque te piullen!!
Valoració:1menosmas
Per Xapussa, fa mes de 10 anys
Quant li tocarà en en PASCUAL presentar-se davant el jutge i l'expulsio de per tot. Paga els expropiats de la carretera de Manacor i declara tot el que has malversat. Xoris
Valoració:4menosmas
Per tanmateix, fa mes de 10 anys
En la linea que ha comentat n'Antònia, també podrien investigar que passa amb MAC Insular, a on el monopoli de tractament de residus de construcció surt caríssim (uns 60€ la tona). Per que ens ha de costar un 400€ el contenedor "gran", quan el mateix contenedor val uns 100€ a Catalunya? No entenc aquesta política del reciclatge tan cara, i "entenc" (però no compartesc) el fet de que les voreres de les carreteres estiguin cada vegada més plenes de brutor i residus.
Valoració:3menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
A veure si ens aclarim, el senyor Mateu Crespí no ha de votar a favor del PP ni a favor del PSOE, simplement ha de votar a favor del programa que UM va presentar en el seu moment.
Valoració:3menosmas
Per LLUCIA DE FELANITX, fa mes de 10 anys
Encara han de fer NET per ESCOLA BALEAR D ESPORTS -PRINCIPES - On si amaga la resta d'aquesta colla d'atletisme. TONI PEÑA ja tremoles...
Valoració:0menosmas
Per JRBS, fa mes de 10 anys
Serà trist veura al representant real de Entesa, Mateu Crepí, votar a favor del PP, si arriba el cas, i en contra del nacionalisme...
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris