lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Els dirigents d'UM no anaren a l'acte oficial de l'Estatut

Cap dirigent del partit no assisteix al discurs de la Diada. La vicepresidenta del Parlament demana “confiança” a la ciutadania amb el sistema i les institucions

116474

Les principals autoritats assistiren ahir a l'acte institucional de la Diada de les Illes Balears.

M.À.Cañellas

Ni el president d'Unió Mallorquina, Josep Melià, ni cap diputat, regidor o càrrec polític del partit no assistí ahir a l'acte institucional de la Diada de les Illes Balears. Sí que hi anaren alguns membres d'UM, com Antoni Martorell, director general d'IB3, però allò que quedà clar és que la plana major del partit féu el buit a l'acte. És més, segons fonts del Parlament, prop d'un centenar de convidats d'UM declinaren d'assistir-hi. El discurs que hauria d'haver fet la presidenta de la Cambra, Maria Antònia Munar, el féu la vicepresidenta primera, Aina Rado, del PSIB.

Rado reconegué que el Parlament és "en una situació excepcional", perquè "per primera vegada els dirigeix la paraula una vicepresidenta i ho fa en una situació complicada". Recordà que divendres Munar havia anunciat la renúncia al càrrec -tot i que ahir encara no era efectiva- i digué que no entraria a valorar aquest fet, perquè "no és el lloc ni el moment". Això sí, afegí que volia dir que "la seva actuació com a presidenta d'aquesta Cambra mereix el meu respecte personal".

La vicepresidenta va admetre que hi ha "una situació de desconfiança de la ciutadania envers les institucions i les persones que en formen part", malgrat que tampoc no volgué "entrar a valorar-la". Amb tot, demanà confiança a la ciutadania "amb el nostre sistema polític i amb l'institucional". A més a més, digué que els polítics han de ser "altament exigents i escrupolosos" en la seva feina, si volen que els ciutadans hi recuperin la confiança.
A banda de la crisi institucional, però, Rado volgué parlar de l'econòmica. "En política són els mitjans els que també justifiquen el fi, que és oferir solucions a la ciutadania davant la crisi econòmica que ens afecta, però l'únic mitjà vàlid serà el diàleg". Manifestà que era aquesta crisi, l'econòmica, "el problema més important al qual hem de donar solucions".

Per superar-la, demanà "la complicitat de les institucions i de tot el nostre teixit productiu i social", es referí als empresaris, als sindicats, als treballadors, a les associacions i a les entitats. Paradoxalment, afegí que disposam de la força del nostre sistema democràtic i amb la solidesa de les nostres institucions". Rado hagué de preparar el discurs a corre-cuita, després de la dimissió de Munar; no ho tenia previst. Per això, no l'enllestí fins al darrer moment. Segons fonts del Parlament, fins a una hora i mitja abans que no començàs l'acte no havia acabat d'escriure el text que hi llegí.

Munar hi era sense ser-hi

No anà a l'acte institucional de la Diada de les Illes Balears, Maria Antònia Munar havia anunciat divendres que dimitiria. Això no obstant, sí que era dins les ments i les boques de la majoria dels assistents. Encara que no hi fos de cos present, Munar marcà l'acte d'ahir. Quan parlà la vicepresidenta, Aina Rado, recordà la qui encara era presidenta de la Cambra -per ara no ha fet efectiva la renúncia- i als passadissos tothom comentava la situació en què ha quedat el Parlament, la inestabilitat de les institucions. Un alt càrrec de Cort admeté que s'havia sorprès amb la dimissió, que no havia esperat veure-la mai. Fins i tot qualificà la situació de "morbosa".

Sigui com sigui, l'acte d'ahir gairebé semblava de dol, més que no festiu. La majoria d'assistents vestien de negre i, quan Rado llegí el discurs, tothom callà, atents, molt més expectants que no es mostren els diputats en una sessió del Parlament. Les cares ho demostraven, durant l'acte ningú no somrigué. El parlament fou breu -tres fulls impresos- i l'aplaudiment final, també. No hi hagué sortides de to ni cap frase que pogués exaltar ningú. Ni tan sols les copes i els canapès de després aconseguiren animar un acte que més que solemne fou fosc.

Tot i l'absència de la plana major d'UM, sí que hi foren presents les principals autoritats de les Illes Balears, com el president, Francesc Antich; la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol; la batlessa de Palma, Aina Calvo, i el delegat del Govern de l'Estat, Ramon Socías. A més, hi eren representants militars, com el comandant general de les Balears, Mariano Estaún, i els caps de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional. A banda, també hi participaren membres de les principals entitats de les Illes, com Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural. Tanmateix, no s'hi deixaren veure ni el president del PP, José Ramón Bauzá, ni el president del PP de Palma, José M. Rodríguez.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Quina barra !, fa mes de 10 anys
Els mateixos que inventen la festa, una diada amb la qual no està d'acord ni es moix, després passen olímpicament d'anar als actes oficials.
Els se tropitgen !
Valoració:0menosmas
Per tanmateix, fa mes de 10 anys
Forapor, no crec que cap dels que qedin a UM pensin en la independència, quan sempre han estat disposats a pactar amb PP i PSOE (per cert, tots dos espanyolistes) per tal d'assegurarse la cadira a les institucions (tot i que ells ho venen com a mètode per assegurar la governabilitat)
Valoració:-4menosmas
Per meam que farem, fa mes de 10 anys
Hagués estat vergonyós que hi fossin, després dels expolis que han fet, i després de passar-se pel forro la lleialtat al poble de les illes Balears. Una bona refundació, una bona netejada i un bon mea culpa, això és el que han de fer.
Valoració:-1menosmas
Per Forapor, fa mes de 10 anys
Voldria que la refundació de UM fos ben rigorosa, fins i tot haurien de canviar-se el nom. Per exemple: UNIÓ BALEAR INDEPENDENTISTA. És igual si és de centre o de dretes, el que interessa és la llibertat del nostre poble. Jo li diria a Josep Melià que reflexioni sobre la necessitat que tenim tos els illencs de ser lliures, de no pagar més del que ens correspond, del dret que tenim a fer amb la nostra cultura, la nostra llengua i els nostres doblers allò que entre tots nosaltres decidim, sense que ningú de Madrid, ni d'Espanya, ni d'Extremadura ni d'Andalusia ni, principalnt, de Castella, ens dicti la nostra conducta política i social. INDEPENDÈNCIA I LLIBERTAT!!!
Valoració:3menosmas
Per Filibustero, fa mes de 10 anys
Mensaje para Antoni Pascual. "Cuando las barbas de tus amigos veas pasar, pon las tuyas a remojar". Buen viaje!
Valoració:0menosmas
Per Rates, fa mes de 10 anys
És curiós veure com només parlen de refundació i de canviar sigles, però si us fixeu per res parlen de canvi de tàctica, de comportament, de manera de ser, de pensar, d'actuar…, Que va! Per res els importa això últim i podeu be creure que és amb el darrer que pensen perquè és la seva veritable i única identitat, el seu vertader “modus operandi”, la seva més que assolida autenticitat. No es reconeixerien en condicions diferents, ni assolint pautes distintes de comportament i manera d'ésser, per tant ni se'l plantegen, no hi ha ni mica d'esforç, ni abatiment, ni dolor, ni aflicció Quina pena de gent i de partit! Els han expulsat de totes les institucions pels escàndols que tots coneixem i a ells l'única cosa que els importa és com embullar la troca, com emmascarar l'embolcall, com adornar la closca, quin tipus d'embalatge posar perquè el contingut segueixi sent el mateix sense que els altres ho notem i continuar fent de les seves com sempre han fet. IL·LUSOS! Això de reconèixer les culpes, pensar com poden restituir el que han fet mal bé, o canviar de tàctiques per d'obtenir comprant voluntats com han fet fins ara de manera fraudulenta i antidemocràtica, com si d'una mercaderia es tractés, o excloent els que no pensen com ells, o deixant de banda la seva filosofia clientelar, de tot això res de res. No hi ha ni penediment ni dolor que els faci canviar gens ni mica. Ells són així, altius, prepotents, superbs i molt intolerants i no veuen de cap manera la necessitat de demanar perdó a la societat per tot el mal que li han causat. Però la societat si que vos posarà al vostre lloc, i vos seguirà recordant un dia i un altre els 104 milions desapareguts a rel del vostre pas per les institucions públiques. Ni Àtila va fer tant de mal amb les seves hosts i el seu cavall.
Valoració:-1menosmas
Per Representant, fa mes de 10 anys
Idò, UM hagués enviat el seu representant : el Grup Serra
Valoració:5menosmas
Per Raquel, fa mes de 10 anys
Les feines les tenen a ca seva per posar ordre i decència.
Valoració:6menosmas
Per Ni falta que hi feien, fa mes de 10 anys
Aquesta gent mai ha sigut com el altres, ells van pel seu compte i passen de tot allò que no reporti benefici o poder. Segurament estaven tots reunits al garito de'n PASCUAL a Arinay, com sempre fan, per dissenyar l'estratègia a seguir a partir d'ara, i gaudint de les possibles comissions a modo de gratuitat dels àgaps, que les serveix el restaurant Ses Torres com a mostra dels favors rebuts per l'ex batle arinayner i actuals explotadors de Son Pardo. Pot ser, en aquest tranquil i amagat indret estaven veient com poden tornar a la ciutadania els 104 milions d'euros que presuntament han expoliat. Supos que entre ells si troben tots els de la carretera de Manacor, o el que és el mateix, el cas Peatge.
Valoració:6menosmas
Per UM, coratge!, fa mes de 10 anys
Aquests d'UM... no s'entèn. Per què si els del PP hi van, amb tot el merder que te en marxa en Jaume Matas, per què no hi van els d'UM?
Han demostrat que són tan lladres com els del PP, però els hi falta el coratge del PP.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris